Actualitate

Palatul Culturii, inaugurat cu muzică simfonică, plachete aniversare, imn și șampanie

(FOTO-VIDEO) Palatul Culturii din Bistrița, denumit astfel de municipalitate după modernizarea cu 3 milioane de euro bani europeni a Casei de Cultură, a fost inaugurat oficial de Mărțișor, cu un concert simfonic extraordinar susținut de instrumentiştii profesionişti de la Filarmonica şi Opera din Iaşi împreună cu mezzosoprana Asineta Răducan şi baritonul bistriţean Adrian Mărcan, solişti ai Operei din Braşov.

Inaugurare Palatul Culturii BistrițaPalatul Culturii din Bistrița, inaugurat. 01.03.2016

Posted by Timp Online on 1 Martie 2016

Înainte de concert, pe scenă au urcat primarul Ovidiu Crețu și directorul Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc”, Dorel Cosma, care a citit un poem despre Palatul Culturii.

Este un moment istoric. Inaugurăm Palatul Culturii de 1 Martie, un moment de care ne vom aduce aminte peste ani” – Dorel Cosma

Primarul Ovidiu Crețu a făcut un scurt istoric al Casei de Cultură și a înmânat ”însemnele recunoștinței” celor care au contribuit la promovarea și dezvoltarea culturii bistrițene: fostul director al CCM Nicolae Gălățan, actualul director Dorel Cosma, coregraful Elvira Botoș și dirijorul Ioan Lazăr, cărora le-a acordat placheta aniversară ”Gewerbeverein – Palatul Culturii, 120 de ani”, materializată pe o țiglă veche de 450 de ani de pe Biserica Evanghelică, dar și scriitorul Cornel Udrea, care a primit placheta ”Biserica Evanghelică – 450 de ani”.

Este moment important pentru Bistrița, pentru viața culturală a orașului nostru. De-a lungul timpului, această clădire a fost polul principal al vieții culturale. Acest edificiu a fost un puternic lăcaș de cultură, aici exista și biblioteca orașului și vom relua acest aspect, Palatul Culturii va găzdui și o bibliotecă, avem deja 10.000 de volume. Casa de Cultură este astăzi cu adevărat un Palat al Culturii, care găzduiește Centrul Cultural Municipal dar va găzdui și alte instituții, pentru că este o clădire încăpătoare. Mulțumesc tuturor celor care și-au pus amprenta pe această clădire” – Ovidiu Crețu

De la inaugurare nu au lipsit prefectul Ovidiu Frenț, vicepreședintele CJ Alexandru Pugna, viceprimarul George Avram, viceprimarul orașului înfrățit Wiehl, Wilfried Bast, președintele Asociației Sașilor HOG Bistritz-Nosen, Hans Franchy, protopopul Bistriței, Alexandru Vidican, președinți ai asociațiilor de folclor din Italia, Franța și Israel.

Artiștii au interpretat la început imnul Palatului Culturii, realizat pe versurile scriitorului Cornel Udrea.

Imnul Palatului Culturii din BistrițaPalatul Culturii Bistrița – Imn

Posted by Timp Online on 1 Martie 2016

În prima parte a concertului simfonic, publicul a putut urmări prestaţia artiştilor dirijaţi de Alexandru Ilie, care au interpretat melodii din filme îndrăgite precum ”Dirty Dancing”,”Titanic”, ”Remembering The Beatles”, ”Pirații din Caraibe” și ”Gladiatorul”. Cea de-a doua parte a fost rezervată dirijorului Aurel Bălae, instrumentiştii oferind spectatorilor arii din opere celebre, semnate Johann Strauss, Franz Lehar, W. A. Mozart, Giuseppe Verdi, Georges Bizet.

Mă bucur că la Bistriţa se „produce” mult mai mult în domeniul culturii decât în alte oraşe mai mari. Inaugurarea Palatului Culturii înseamnă recunoaşterea şi satisfacerea nevoii tot mai mari pentru cultură a bistriţenilor dar şi o „linie de producţie retehnologizată” pentru servicii culturale de top şi, de ce nu, rampă de lansare pentru noi artişti de talia Anitei Hartig şi a lui Ştefan Pop. Felicitări tuturor celor care au făcut din Bistritzer Gewerbeverein, ulterior Casă de Cultură şi apoi Centrul Cultural Municipal ”George Coşbuc”, un Palat al Culturii care ar putea fi amplasat în orice oraş occidental. Iată ce înseamnă să ştii să foloseşti oportunităţile oferite de programele de finanţare europeană. Aşteptăm ca şi nivelul producţiilor culturale să fie cel puţin la aceeaşi înălţime cu cel arhitectonic. Palatul Culturii, un mărţişor minunat pentru bistriţeni!” – Ovidiu Frenț

La pauză, spectatorii au fost invitați în hol să ciocnească un pahar de șampanie.

Intrarea a fost liberă, în limita celor 340 de locuri disponibile. Ușile sălii de spectacole s-au deschis cu o oră înainte de începerea concertului, când deja așteptau peste 100 de persoane, și s-au închis după ocuparea tuturor locurilor, adică peste circa 20 de minute. Cine nu s-a grăbit nu a mai putut intra în sală. Nu au fost puse în vânzare bilete şi nici nu au fost transmise invitaţii.

Îmi cer scuze tuturor celor care nu au putut intra în sală. Ne pare rău, sala are 340 de locuri cu tot cu cele de sus, nu am putut accepta să fie înăuntru 1.000 de oameni, câți ar fi venit. Regret acest lucru, însă regulile sunt clare. Când mergi la un spectacol, trebuie să ai și condiții de anul 2016” – Ovidiu Crețu

Urmează alte trei zile de evenimente la Palatul Culturii, toate de la ora 18.00: miercuri 2 martie piesa de teatru ”TOC TOC” în interpretarea unor actori consacrați ai teatrelor din București, joi 3 martie concert Andra, iar vineri 4 martie spectacol folcloric cu Dumitru Fărcaș, Sava Negrean Brudașcu și Cristian Pomohaci (ultimele două seri, în aer liber).

AICI MAI MULTE FOTOGRAFII DIN PRIMA ZI A INAUGURĂRII

1 inaugurare palatul cultturii 01.03.2016 2 inaugurare palatul cultturii 01.03.2016 3 inaugurare palatul cultturii 01.03.2016 4 inaugurare palatul cultturii 01.03.2016 5 inaugurare palatul cultturii 01.03.2016 6 inaugurare palatul cultturii 01.03.2016 7 inaugurare palatul cultturii 01.03.2016 8 inaugurare palatul cultturii 01.03.2016

ȘI AICI PUTEȚI VEDEA O GALERIE FOTO

DSC_0082 10 inaugurare palatul cultturii 01.03.2016 11 inaugurare palatul cultturii 01.03.2016 SAMPANIE CRETU FRANCHY AVRAM

20 comentarii

  • Am trăit să o văd si pe asta .Presedintele CJ,parlamentarii au întîrziat și au găsit ușile închise.Bucuria va fi si mai mare dacă vor întîrzia și cu depunerea candidaturilor la alegeri si vor rămâne fără functii.Voi vă doriti ??

    • nu dl. Ion . vreau sa candideze , ca eu oricum nu votez. pot sa faca ce vor din partea mea.

  • Remarcat-ai bine observatorule! In celalalt ziar digital local, in care imaginile sunt mai generoase ca numar, vazut-am invitati imbracati : camasa cu pulovar (laibar), tinere in blugi (negri ce-i drept), etc. Articole vestimentare selecte si probabil au fost „asortate” cu paharul de sampanie…. Bistrita = oras targ cu drept de a organiza bulci, nu gluma!
    „Non, riende rien, je ne regrette rien” ca n-am fost prezent!

  • Abia acum Cretu se lamenteaza ca sala festiva a Casei de Cultura este prea mica: „Îmi cer scuze tuturor celor care nu au putut intra în sală. Ne pare rău, sala are 340 de locuri cu tot cu cele de sus, nu am putut accepta să fie înăuntru 1.000 de oameni, câți ar fi venit.” Construita la sfarsitul secolului al XIX-lea cand Bistrita avea putin putin peste 10.000 de locuitori, e normal ca sala sa nu mai corespunda in prezent cand orasul are aproape 80.000 de locuitori.
    In schimb, cu cativa ani in urma cladirea noii Case de Cultura a Sindicatelor, care ajunsese intre timp in proprietatea lui Gelu Dragan, a fost oferita spre vanzare, insa acelasi Cretu spunea atunci ca primaria Bistrita nu este interesata de oferta. Reamintim ca Noua Casa de cultura a sindicatelor din Piata Eminescu trebuia sa fie obiectivul central al unui complex cultural pentru care inainte de 1989 s-au demolat 173 de case. Proiectul, realizat de Institutul de Proiectari Bistrita, prevedea: o sala de spectacole cu 825 de locuri si o scena adaptabila teatrului italian sau elisabetan, o sala moderna de balet, o sala de sport, sali pentru diverse activitati de club, pentru pictura si sculptura, biblioteca, cine-club si expozitii, un teatru si un cinematograf in aer liber, o gradina suspendata in suprafata de 7000 mp si parcare inferioara, toate aflate intr-un stadiu inaintat de constructie.

  • Odata cu inceperea reparatiilor la Casa de Cultura se spunea ca operatiunile constau în reabilitarea structurală a clădirii si refacerea decorațiilor eclectice a fațadelor și a interioarelor, și eliminarea intervențiilor din perioada comunistă care nu se încadreaza în stilul arhitectural al clădirii. Si totusi, nici vorba de „eliminarea interventiilor din perioada comunista”, astfel ca dupa reabilitare in holul casei de cultura au fost pastrate vechile mozaicuri comuniste, amintind de „Cantarea Romaniei”. Probabil ca vre-un nostalgic a considerat ca aceste mozaicuri se „încadreaza în stilul arhitectural al clădirii”. Culmea este ca pe unul din mozaicuri, in stanga intrarii in sala festiva unde aparea stema partidului comunist cu secra si ciocanul, au fost mazgalite cateva spice de grau in plus pentru a masca simbolul cu initialele „PMR”, si astfel kitsch-ul este prezent si aici. Pentru comparatie vezi imaginea cu numarul 8:
    http://www.timponline.ro/asa-arata-casa-de-cultura-reabilitata-cu-3-milioane-euro-cand-va-fi-inaugurata/

  • Jenant… Din 340 de locuri peste 30% au fost ocupate de funcționari din primărie si 20% de prietenii primarului… Nu stiu de unde a dedus primaru că ar fi venit 1000 de oameni cand afară mai erau vreo 30-50. Oricum, mai rău ca la metrou. Acolo cel puțin anunță că se închid ușile.

    • Si ce statie urmeaza. Pentru Cretu statia pensia, peronul pe dreapta (cu stanga a terminat-o).

    • Dupa ce sondaj iti bazezi afirmatia? IRSOP poate… Locurile au fost ocupate in ordinea sosirii, indiferent de culoarea politica sau prietenii, pana cand sala s-a umplut. La ora 17:30 nu mai erau locuri libere. Nici macar nu am putut tine locuri ocupate pentru altii, draga Lia!

    • Pe nici un sondaj, pe realitatea cruda. Mihai, faci parte dintre bugetarii odihniti, invoit de la primarie sa pleci mai repede si sa ocupi locuri in sala, sa fiti alaturi de conducatorul iubit si sa-l ovationati. Nu trebe nici un sondaj, nici irsop nici ires.

  • Adevărul e că de la manele la concert simfonic e cale lungă… Geaba vrei să faci pe ,,emancipatu” aşa dintr-odată că nu-ți iese. Dureros este că ,,doamnele” de Bistrița nu prea ştiu cum trebuie să arate o rochie de seară potrivită unui astfel de eveniment, că nu oriunde e musai să-ți ,,etalezi” bulanele din dotare…şi nici pe domni nu prea ştiu să-i îmbrace. Dar ce să-i faci…asta e situația actuală… Se pare că va mai curge multă apă pe Bistrița până când adevărata civilizație va ajunge şi pe meleagurile noastre…

    • Atâta apă o să curgă pe Bistriţa până îşi schimbă Creţu sandalele cu pantofi.

  • Pentru mine și pentru bistrițenii rămași afară în fata ușilor închise,un gust amar și dezaprobare totală la evenimentul inaugural din 1 martie 2016 !
    Dacă tot ați redus numărul de locuri pentru spectatori în sala de spectacole,trebuia să rebotezați edificiul„ Clubul Cultural” nu „Palatul Culturii”.
    De ce nu v-ați găndit să cumpărați și să instalați afară un panou video și pentru noi cei rămași afară ce nu avem invitații de acces ( așa cum am văzut aseară ).
    Ăștia suntem și așa ne vom petrece !
    Are perfectă dreptate și presa care vă critică : …sunteți de râsul burg-ului !”

  • Palatul Culturii arată mai degrabă ca un cămin cultural unde cultura-i servită tinerilor pensionari. Am observat că în multe cazuri se merge pe varianta clasică, destinată cu precădere unui public restrâns. Un concert de world-music, jazz acoperă un public mai larg. Tipul acesta de concert e mai aproape de timpurile noastre, de cele mai multe ori atrage un număr mai mare de tineri. Îmi amintesc că în primăvara anului 2010 am fost la filarmonica din Wroclaw (acum orașul acesta polonez e capitală culturală europeană) și am ascultat un concert de muzică africană. Bassekou Kouyate împreună cu Ami Sacko au povestit de fiecare dată cu cei din sală, și-au prezentant instrumentele, fiecare cântec avea o poveste. Spre final au reușit să-i scoată pe mulți din scaunele comode și să danseze frenetic. La Bistrița avem nevoie de mai multă cultură contemporană, cred că se înțelege că prin asta se exclude mainstream. Cred că-i sănătos ca publicul să fie purtart spre alte forme ale spectacolului. Așa vom avea o mai mare deschidere spre diversitate, subcultură (sous-culture).

    https://www.youtube.com/watch?v=9rDQYImnzwU

    • Muzica la Imnul ‘palatului culturii’ seamana perfect cu aceea a Inmului Universitatii Craiova, cunoscut si sub numele de „Oltenia, eterna Terra Nova”, pe versurile lui Adrian Paunescu. Prin urmare, culturnicii din palatul bistritean ar putea fi acuzati de plagiat.

  • Avem Palat, avem valoare (!?)
    Avem și imn, dar uși încuiate la intrare,
    Avem scaune și polițiști stând în picioare,
    Avem și primar. Nevoie mare!
    Avem și director, mare recitator,
    Avem și orchestră, avem și decor,
    Avem viceprimar, chiar și prefect,
    Totul pare a fi perfect.
    Dar în esență totul e trist.
    Lipsește emoția “marelui artist”!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS