Recomandări Social

Filmul dezastrului pe Someșul Mare începe din comuna Șanț, continuă la Rodna și Maieru (VIDEO)

Primarul orașului Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, a urmat cursul Someșului Mare începând aproape de la izvoare ca să afle de unde se umple albia râului cu atât de multe gunoaie.

Primarul a postat o serie de filme cu ce a găsit la fața locului. Primul filmuleț l-a făcut la intersecția cu Valea Măriilor și drumul care merge spre Rotunda, la 7 kilometri de locul în care izvorăște Someșul Mare, în amonte de satul Valea Mare.

”Aici, Someșul Mare este destul de mic, dar e curat, cu mici excepții, un PET, un păhărel, dar este curat”, a spus Traian Ogâgău.

Al doilea film l-a realizat la intrarea în satul Valea Mare din comuna Șanț unde albia era încă liberă de deșeuri, doar cu câteva găleți și celofane aruncate pe margine. Traian Ogâgău a observat însă că toate gaterele din comună au cauciucuri uzate aruncate la marginea râului. ”Se vede la fiecare cum aruncă pe apă. De ce? Nu înțeleg! Chiar nu înțeleg”, a spus el.

La ieșirea din Valea Mare, primarul a filmat deja albia plină de gunoaie: ”Toți cetățenii de pe partea stângă cum mergi în sus se vede clar cum aruncă în Someș. Puneți-le în containere, la marginea drumului să le ia cineva, dar nu pe apă!”.

La intrarea în Șanț, albia râului era deja plină de lemne, rumeguș, rădăcini de copaci și multe mizerii: ”Uite un sac plin de PET-uri aruncat de un nesimțit și o găleată, ia uitați cauciucuri! În centrul comunei Șanț pe afluentul Cobălșel și pe Cârțibab, numai cauciucuri, numai mizerie care se duce în Someș. La ieșirea din comuna Șanț spre Rodna ferească Dumnezeu ce e aici. Doamne ferește! Faini gospodari în Șanț! Mă, oameni buni, lăsați-le în mijlocul drumului, dar nu le mai lăsați pe apă! Nici Supercom nu-și face datoria. Aici serviciul de salubritate al Primăriei trebuie să intervină, voluntarii și așa mai departe”, a spus Traian Ogâgău.

Primarul Sângeorzului a spus că, din ce a văzut cu ochii lui, până la intrare în comuna Rodna, Someșul arată execrabil din cauza gunoaielor aruncate de cei din Șanț și Valea Mare.

”La intrare în Rodna, PET-uri și multă mizerie venite din sus. Uite saci întregi. În centrul comunei Rodna, albia e plină de PET-uri și de mizerii. Noi primarii luăm amenzi și plătim amenzi din banii dumneavoastră, din taxele și impozitele dumneavoastră, pentru că niște nesimțiți aruncă gunoaie pe Someș. În centru, lângă piață, unde se revarsă Valea Vinului, uitați-vă ce e. Ferească Dumnezeu! Nu ține de nicio autoritate, ține de noi să înțelegem că apa egal Dumnezeu. Pentru ce mergeți la biserică? Uitați-vă ce-i aici în centrul comunei Rodna! Ferească Dumnezeu. La ieșirea din Rodna, vă cruciți. La ce mergeți la biserică? Apa asta îi Dumnezeu”, a mai spus el.

Conform filmărilor primarului Ogâgău, la Anieș, situația este identică.

”Fiecare cetățean plătește, să vă intre bine în cap! Primarul ia amendă că nu are cum sta noaptea cu bota pe drum. Nu mai aruncați! E simplă treaba. Facem o curățenie în primăvară și să găsim o soluție. Voi plătiți amenzile, să vă intre bine în cap! Și cel care aruncă, și cel care nu aruncă. Uitați-vă ce e la intrarea în Maieru, cadou de la vecinii din amonte. Eu trag speranța în urma acestor filmulețe că cineva își dă seaama că problemele sunt la fiecare în ogradă. În centrul comunei Maieru, uitați-vă ce e: frigidere, televizoare, s-ar mira lumea de ei gospodari și de mâinile care aruncă pe malurile apelor noastre. Saci întregi, lighene, frigidere, televizoare. Nu uitați că voi plătiți amenzile, toți cetățenii de pe Valea Someșului plătesc amenzile”, a spus Traian Ogâgău.

La intrarea în Sângeorz-Băi, primarul a filmat și mai mult gunoi, de la cauciucuri vechi aduse de apă, până la deșeuri agățate în crengile copacilor.

”Spuneți-mi cine să facă curățenie pe apele astea? Ne merităm soarta. Chiar nu li-i rușine? Atât de nesimțiți să fie locuitorii Văii Someșului? Eu nu cred. Sunt numai câțiva pe care noi, cei care-i vedem, trebuie să-i luăm de urechi, duși la primărie. Aduceți-mi-i mie, vă rog frumos! Uitați ce vine și de pe Cormaia și se golește în Someș. La ieșirea din Sângeorz am pus un panou că Agroturismul e șansa noastră, dar numai avem impresia. Uitați-vă cum arată Someșul, ce e pe marginea lui! Garda de Mediu, dați-ne amenzi! Ce să fac eu ca primar? Chiar nu vi-i rușine? O curățăm azi, mâine e la loc. Curățăm albia cu sute de milioane de lei tot din banii voștri. Ce dezvoltare de turism vă trebuie? Nu sunt mulți care aruncă, dar cei puțini trebuie depistați de Garda de Mediu, de ADI Deșeur. Domnule Radu Moldovan, dați-le amendă că au gunoaie fiecare care stau lângă apă, că așa o zis bunica: duceți la apă cu căruciorul! Păi nu vi-i rușine? Până când trăim în mizeria asta? Vă trebuie turism și dezvoltare? De unde? Repet: ADI Deșeuri să ia jeep-uri și să facă treabă, cum ați spus că veți face. Altfel nu scăpăm! Noi, primarii, nu putem. Ale cui sunt gunoaiele astea? De la mine, de la Șanț, de la Maieru ori de la Valea Mare? Analizați videourile și luați atitudine! Amenzile le plătiți toți și nu-s mici. În loc să fac ceva pentru oraș, am luat o amendă de 50.000 de lei de la Garda de Mediu în anii trecuți. Să vină să ne dea amenzi! Apele Române să se implice, dar ADI Deșeuri poate rezolva problema cu inspectori speciali pe tema asta. Sunt magazine care aruncă în Someș, firme. Îi găsiți. Curentați-i fraților! Dacă nu se ia nicio măsură, niciodată nu vom vedea apele curate. Mai vin turiști când văd așa ceva? În veci! Să vă fie rușine!”, a mai spus Traian Ogâgău.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2707993072801080&id=1542046616062404

16 comentarii

 • Avem trei instituții care se calca una pe alta pe picioare cu atribuții pentru protectia mediului și care toate într-o unitate tâmpită nu fac nimic : primărie,SGA și Garda de Mediu.Toti dau vina unii pe alții și nu sunt in stare sa lucreze împreună la apărarea Someșului de jegul uman.Un film cu incompetenți ce iau salarii grase de 30 de ani și care nu dau semne in a-și schimba atitudinea.

 • trebuie gasit un sistem de colectare a deseurilor din plastic, care sa fie la fel de atractiv precum vinzarea de fier vechi. astfel in citeva luni e bec si luna si nu mai arunca nimeni nici un gram de plastic, acum vedeti fier aruncat pe jos? Altfel nu e nici o sansa cu bunul simt si nici cu amenzi.

 • Educatia parintilor , exemplu pentru copii! Civilizatia pietrei si a lemnului nu producea poluare.Civilizatia pet-urilor , pungilor de plastic etc. produce poluare masiva.In padurile din munti se gasesc canistre de benzina si pet-uri in care a fost ulei de lant.Mai jos , ce sa mai zicem.Scaparea o vad numai in educatia oamenilor tineri si a copiilor caci cei batrani vor face in continuare ce au vazut la parintii lor.La apa cu gunoiul , ca apa face curat , nu-i asa ?

 • Aici sunt de acord cu dumneavoastra, se zice că românia este o țară creștină, nimic mai fals, cum nu ne este rușine să spunem că iubim creatorul, când noi ne batem joc de tot ce înseamnă natură. Al iubi pe Dumnezeu înseamnă să iubești creația lui.Si nu numai autoritățile sunt de vină, și omul de rând. Cam toate localitățile au coșuri de gunoi stradale, dar îi mai usor să arunci pe jos s-au pe geamul mașinii. Până nu se vor aspri si intensifica controalele, nu se va schimba nimic. Fiindcă nu avem educația necesară.

 • Civilizatia s-ar putea face foarte simplu, daca s-ar dori asta.
  Fiecare persoana care poate proba cu imagini foto/video ca a prins un nesimtit care arunca gunoaie sa fie recompensat cu un procent din amenda aplicata, amenda care sa fie de asa valoare încât sa-i învete minte pe nerusinati.
  In Irlanda se practica chestia asta de ani de zile si nimeni nu îndrazneste sa-si bata joc de mediu pentru ca îl ustura ca naiba la buzunar.

 • Mizerie….mizerie…..pt a ajunge la …aur….trebuie să sapi…..ca sa sapi ….ai nevoie de unelte…..astfel…..
  1. pentru curățenie…..ai nevoie de…locuri de depozitare..(tomberon…..colectare….adunare…..depozitare)……acestea exista……premisa pentru curățenie este creată……dar cine sa asculte/sa adune….
  2. Cine nu vrea trebuie să fie obligat/sancționat/amendat….
  Avem instituții….Garda de mediu….Politia Romana…Primaria…Apele Române….DSP…..ADI…..etc..dar cine sa asculte……
  3. Mâine…toate aceste instituții…..ar trebui să fie pe teren…..cu mii de amenzi…..dar cine sa asculte…..
  4. Problema trebuie rezolvată (adunate toate cu gunoaiele….montate camere de vedere….monitorizare ….aplicare AMENZI!!!)…..dar cine sa asculte…..
  5. Ne complacem în mizerie………dar cine sa asculte…..poate nepoții noștri….ca noi nu suntem in stare…….!!!!!….aceeași situație e în tot județul…..pardon în toată țara!!!!!

 • Bravo domnule Primar.
  Pe lângă tot ce s-a propus aici, mai propun să fie însărcinată și poliția cu această problemă și dotată cu drone, ca să poată supraveghea prin sondaj albia râului.

 • Felicitari Primarului Traian Ogagau ! Sa ne intalnim la Prefectura si sa gasim impreuna solutiile daca se mai poate ceva in judetul asta ? Daca nu sa plecam cu totii unde vedem cu ochii, dar pun pariu ca in occident nu-i da mana mocicosului de roman sa isi plateasca amenda.Mocicosi bineinteles cei care arunca si se simt cu musca pe caciula. Estia sunt anti romani si anti tara si nu iubesc nimic pe lumea asta. Gandire de gandac periculos pt. Natura . Rusine !

 • ogadau este un mare politruc, ceea ce o făcut el trebuia sa facă garda de mediu… deci prin urmare nimeni nu o dat amenzi la primării cum tot zice el in videouri.. primariile se sapă intre ele pe someș, in loc să facă ce legea le spune clar, excaveze malurile, sa pună piatră, să inlature vegetatia ce incurcă cursul apei, să elibereze zona podurilor de obstacole, de era singur ajungea ca cilica pe live…………………

 • Bravo domnule primar vad ca ești un ecologist convins ceea ce nu e un lucru rău,dar dv cu toți hoții de la județ de ce nu semnalați și starea drumului pe care l puneți la dispoziția cetățeanului,, jegos,,, cum îl denumiți. Eu după părerea mea mai,, jegoși,,, sint cei care au lăsat acest important drum de legătură între 3 județe în starea actuala,,, rușine mare sa va fie la toți, veniți după voturi la jegoși după care le dați ignor total . Iar cu gunoaiele domnule te informez special tot dv sunteți de vina … Sint comune unde sau luat masuri și jegoșii sau conformat. Sper ca odată cu rezolvarea gunoaielor sa va apucați și e drumul pe care l o făcut Ceaușescu și voi nu reușiți sa puneți o piatra, Rușine vedeți gunoaie pe parau dar voi sunteți mai mari….

 • Tot este bine ca romanul traieste in aceste locuri. Cum ar fi fost daca el traia in norvegia de azi, austria, elvetia, unde raurile au apa cristalina iar peisajele superbe?? Ar fi intrat alte natii si ne-ar fi alungat din aceste locuri.

 • Ma amintesc si cind a candidat prima data tematica a fost importanta si acum se vede ca s-a luptat citiva ani cu ignoranta administrativa si lipsa de educatie la populatie fara sucess. Documentatia video asta exemplara(in afara de jigniri sau cuvinte nepotrivite) putea fi repetat la oricare curs de apa si la oricare drum cu acess la public in padure.
  Interesant totusi este ca administratia nu a fost in stare pana acum nici macar la o minima documentare ieftina si rapida ca si asta. Parca birourile sint prea comode si angajati preocupate cu miscarea hirtiilor.
  Solutia exista doar in investitii in educatie pe termeni lung. Idea de a plati omeni care aduc deseuri la vreo rampa este buna dar, practic nu pot se ma imaginez cum si de la cine putea fi suportat economic intro tara unde prioritatiile publice sint directionate catre megalomanie sportiva. Doar daca s-ar introduce o taxa pentru toate ambalaje de unica folosinta la nivel de producator/vinzator de produse ambalate astfel.

 • Daca la Colibita dupa ce s-a golit lacul si s-au vazut scurgerile nu s-a intamplat mai nimic( stiindu-se sigur cine deverseaza!) aici unde autorii nu-s depistati ce va fi?

 • dragnea,orban, iohannis, radu moldovan ,turc,dolha, ei sunt vinovati ca taranii isi arunca rahatul in apa…. bunul simt ,civilizatia si spiritul civic sunt calitati pe cale de disparitie pe valea somesului….

  • Aici e problema principala. DIN PACATE, cu regret si cu mare parere de rau, trebuie sa acceptam ca Valea Somesului e locuita de oameni carora nu le pasa de mediul inconjurator, de semenii lor, de urmasii lor, de curatenie si asta nu e decat semnul ca au un nivel de educatie si civilizatie redus. Problema e generala si nu poate fi izolata doar la aspectul contaminarii Somesului si as mai da cateva exemple: curateania din pietele alimentare si nu numai, taierile padurilor, curatenia din facilitatile montane de crestere a animalelor ( nu stiu cati ar mai manca branza daca ar vedea in ce fel acest e produsa), nivelul redus al turismului, etc. In primul rand e o problema a oamenilor din partea locului, nu a altora si nu se poate da vina pe nimeni altcineva din exterior, asa cum le place de altfel.
   Solutie: civilizarea coercitiva prin masuri sincronizate de educare si popularizare a modelelor pozitive de urmat si implementare unui plan dur de penalizare a celor care incalca legea. Orizont estimat de timp 5-15 ani – in functie de cat de amplu e programul si serioasa implementarea.
   Trebuie trecut la modelul german ca cel latin se pare ca nu produce efecte satisfacatoare.

 • Aveți dreptate,deci ar fii cel mai bine să fie camere de luat vederi în locurile deschise unde se poate arunca gunoi și legate prin internet direct la prefectură. Altfel se pot anumite filmulețe șterge.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS