Actualitate

Finanțare aprobată prin PNRR pentru construirea de insule ecologice digitalizate la Bistrița

Ministerul Mediului a aprobat 167 de cereri de finanţare la nivel național depuse de autorităţile locale pentru construirea de insule ecologice digitalizate, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în valoare totală de 579 de milioane lei.

100 de insule ecologice digitalizate la Bistrița

Printre proiectele declarate eligibile se numără și cel depus de Primăria Bistrița, cu următoarele investiții (în total 100 de insule ecologice digitalizate):

Nr. insule supraterane de 1.1 mc (tip 1) – 35

Nr. insule supraterane (tip 2) – 55

Nr. insule subterane (tip 3) – 10

Valoare eligibilă – 9.322.452,5 lei

Valoare TVA – 1.771.265,98 lei

Ce sunt și cum funcționează insulele ecologice digitalizate

Insulele ecologice digitalizate sunt formate din cinci containere, fie supraterane, fie subterane. Astfel, deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de plastic și metal, deșeuri de sticlă, deșeuri biodegradabile și deșeuri reziduale vor fi colectate separat. Locuitorii vor putea utiliza containerele cu ajutorul unui card magnetic sau a unei aplicații mobile. Fiecare locuință/gospodărie va primi un card electronic care va deschide depozitul, iar sistemul va înregistra cantitatea de deșeuri aruncate.

Conform ministerului, subinvestiţia sprijină activităţi specifice pentru înfiinţarea şi dotarea cu insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere), acţiuni specifice pentru dezvoltarea platformei software necesară operării insulelor ecologice digitalizate şi administratorii datelor, nu în ultimul rând, acţiuni specifice de promovare a investiţiilor, precum şi pentru promovarea principiului ”plăteşte pentru cât arunci”, în funcţie de deşeurile colectate separat: hârtie şi carton, plastic şi metal, sticlă, deşeuri biodegradabile şi reziduale.

Insulele ecologice funcţionează pe bază de cartele de acces, ceea ce împiedică depozitarea deşeurilor în alte locuri decât în cele special amenajate, amplasate în proximitatea locuinţelor cetăţenilor şi sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deşeurilor astfel: subterane (care necesită lucrări de construcţii şi montaj) sau supraterane (care nu necesită construcţii şi montaj); protejate anti-vandalism şi împotriva accesului neautorizat; dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate; modul GSM pentru transmisie date; bază de date privind beneficiarii serviciului şi interfaţă de facturare pentru toate UAT-urile beneficiare.

Datele sunt agregate şi utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare şi raportare, ce oferă informaţii privind volumele şi tipurile de deşeuri colectate precum şi persoanele care introduc deşeurile în containere. Fiecare insulă ecologică trebuie să deservească minimum 200 de locuitori/apartamente.

Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar eligibil, după cum urmează: insule supraterane încasetate cu containere – alocare de 10.000 euro/insulă, fără TVA; insule supraterane cu containere individuale – alocare de 19.000 euro/insulă, fără TVA; insule subterane cu containere individuale – alocare de 50.000 euro/insulă, fără TVA.

(Foto cu caracter ilustrativ)

7 comentarii

  • ..abia astept urmatoarea propunere, e bine sa se gandeasca de pe acum alesii nostrii destepti foc…eu dr exemplu am vazut mai demult niste pubele pe rotzi…ce spuneti…mai cerem 6545778 milioane de euro pentru pubele cu roti din cauciuc selenar???

    15
    2
    • Un fâs mare e proiectul ăsta! Cheltuim iar banii, facem șantiere în tot orașul, schimbăm containerele îngropate cu insule supraterane și câștigăm nimic.
      Poi era vorba că le faceți subterane, domnule primar, ca și cele din Ispirescu. Acum aflăm că doar 10 din 100 sunt subterane. Vai, vai….

      27
      2
  • Peste 5 ani vrea sa zugravesc si sa stiu daca pot mai adtept pentru ca am o relatie aparte cu mobila mea din apartament si si a dorit neaparat sa le indeplinesc dorinta sa la asez…in actualele tomberoane!!!

    9
    3
  • Diferenta e denumirea si suma alocata…restul nu conteaza pt ca e usor, doar procent
    PTR EI NU E IMPORTANTA INVESTIA CI …ACHIZITIA!!!
    peste tot comerciantul te intreaba… hai cumpara ca tu dau si tie un comision

    14
    3
  • Orasul asta nu are nici un dezigner??? Cum poate sa puna tabla din asta stralucitoare pe strazile Bistritei?
    Daca bate soarele si orbeste un sofer cine salveaza mortul?
    Atunci sa nu vina PUGUL si sa nu mi de a voie pe acoperis cu tabla zincata si ei aici pe trotuare pun table zincat_stralucitoare?

    12
    1
  • O mare realizare solutia pentru gunoaie. Intrebarea este daca Tetcu se va acupa de proiectul acesta grandios, sau o lasati pe stimamila distinsa sa se ocupe de gunoaie? Pe care il considera primaru mai potrivit? Pe el sau pe ea? Stie ea care, sa nu sa faca ca nu stie.

    7
    2
  • Vor fi la gunoaie prin cosurile de pe trotuare si pe langa blocuri … vor fi gramezi de pungi cu gunoi pentru a evita monitorizarea gunoiului aruncat. Deci urmeaza plimbarea gunoiului si abandonarea lui.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS