Actualitate

Cine va apărea pe lista neagră a Fiscului

ACTUALIZARE La două luni după ce a anunţat că va face publice toate numele românilor care au datorii la stat mai mari de 100 de lei, Fiscul şi-a dat seama că notificarea acestora ar costa prea mult. Astfel, potrivit unui anunţ al ANAF, plafonul a fost majorat de 15 ori. Astfel, pe lista neagră a Fiscului vor apărea, la 30 aprilie, doar românii care au datorii de 1.500 de lei.

ANAF a modificat plafoanele pentru datoriile la stat care vor fi publicate cu nume, prenume şi domiciliu fiscal pe pagina de internet a instituţiei la 20 aprilie. În cazul marilor contribuabili, ca să apară pe lista neagră a fiscului, aceştia trebuie să înregistreze o restanţă de 100.000 de lei, de 66 de ori mai mare decât valoarea stabilită iniţial în februarie, de 1.500 de lei. Contribuabilii mijlocii trebuie să aibă o datorie de 50.000 de lei faţă de 1.000 cât era iniţial, iar ceilalţi debitori de 10.000 de lei faţă de 500 cât figura în ordinul din februarie al Fiscului.

În cazul persoanelor fizice, plafonul a fost majorat de 15 ori, de la 100 de lei la 1.500.

Modificarea deciziei iniţiale este justificată de faptul că notificările ar fi costat prea mult. ”În procesul de analiză a oportunităţii modificării prevederilor OPANAF nr. 558/2016 au fost luate în considerare atât scopul de a preveni şi reduce arieratele la bugetul general consolidat, cât şi costurile necesare notificării, astfel încât se impune modificarea obligaţiilor fiscale restante, care se vor publica pe pagina de internet www.anaf.ro”, se arată într-un comunicat al ANAF.

Lista care va fi publicată pe 30 aprilie pe internet va cuprinde: denumirea/numele şi prenumele debitorilor, codul de identificare fiscală, domiciliului fiscal în cazul persoanelor fiscale, şi cuantumul total al obligaţiilor fiscale restante.

ȘTIREA INIȚIALĂ Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud informează contribuabilii că în Monitorul Oficial al României nr. 78/03.02.2016, a fost publicat OPANAF nr. 558/2016 prin care se stabileşte procedura de publicare a listei debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante. Ordinul este dat în aplicarea art. 162 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

În vederea descurajării acumulării de arierate bugetare de către contribuabili, organele fiscale centrale publică pe pagina de internet proprie a ANAF lista debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii, pentru fiecare buget administrat de organele fiscale centrale. Lista se publică trimestrial, până în ultima zi a primei luni din trimestrul următor celui de raportare şi cuprinde obligaţiile fiscale restante, peste un anumit plafon, la sfârşitul trimestrului şi neachitate la data publicării listei.

Înainte de publicare, obligaţiile fiscale restante se notifică debitorilor. Nu fac obiectul publicării obligaţiile fiscale restante al căror cuantum total este sub următoarele plafoane: a) 1.500 lei pentru contribuabilii mari; b) 1.000 lei pentru contribuabilii mijlocii; c) 500 lei pentru celelalte categorii, inclusiv pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere; d) 100 lei în cazul debitorilor persoane fizice, altele decât cele de la  lit. c).

Organul fiscal trimite o notificare, conform modelului prevăzut de ordin, până în data de 15 a primei luni din trimestrul următor celui de raportare, cu privire la obligaţiile fiscale restante.

În cazul în care există neconcordanţe între evidenţa debitorilor şi sumele cuprinse în notificări, punerea de acord asupra acestora se realizează în termen de 5 zile de la data notificării, în caz contrar obligaţiile fiscale restante notificate se consideră recunoaştere a datoriei. În termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale datorate, organul fiscal central operează, din oficiu, modificările pentru fiecare debitor care şi-a achitat aceste obligaţii, în sensul eliminării din listă.

7 comentarii

  • Si daca la o simpla cautare a numelui meu pe gooogle se deschide acest sait inseamna ca e bun de plata?
    Astia nu mai stiu cum sa stranga bani si cauta tot felul de…. intimidari!

  • Asta-i un fel de ,,gazetă de perete” dinainte de ’89, ceva de genul ,,ruşine lor…”, doar că-i în format electronic…

    • si daca o firma „de casa” are datori de 1000000 lei la stat (si cu conturile neblocate) si nu face nimeni nimic ….de ce eu cu 100 de lei trebuie sa fiu hartuit cu conturile blocate….etc?

  • Deci capitalismul oligarhic ” de cumetrie ” cauta sa cultive rusinea in randul plevustii … pe cand marii rechini au grija sa se transfere pentru transplanturi de epiderma in tarile cu clima blanda… nu spun in ce zona fac aceste operatii de ” inginerie ” financiara…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.