Actualitate Recomandări

Floare Gaftone: Asupra secretarilor se exercită presiuni din toate părțile

Secretarul municipiului Bistrița Floare Gaftone a spus, la dezbaterea ”Urbanismul între teorie și realitate” că secretarii, împuterniciți de lege să emită documente în domeniul urbanismului, sunt ”o placă tectonică asupra căreia se exercită presiuni tot mai mari și din toate direcțiile” și, tocmai de aceea, e nevoie de pregătire profesională continuă.

”Ca secretar cu o vechime de aproape 25 de ani am o imagine conturată asupra evoluției legislației și reglementărilor în acest domeniu și îmi permit să surprind situația actuală într-un tablou cu cinci elemente”, a spus Floare Gaftone, care le-a enumerat apoi:

 • ”piața dezvoltării imobiliare este tot mai largă și mai activă, un fapt pozitiv.
 • cetățenii sunt tot mai conștienți de protecția pe care le-o asigură legea și reacționează prompt atunci când lezați, în audiențe, în justiție, în presă, de asemenea un fapt pozitiv.
 • dinamica schimbărilor legislative are un ritm alert. În ultimii 15 ani, legea urbanismului s-a modificat de circa 33 de ori, iar legea autorizării executării construcțiilor, Legea 50 din 1991, de peste 55 de ori. În prezent, pe site-ul Ministerului Lucrărilor Publice a fost pus în dezbatere publică actul normativ de aplicare a normelor metodologice la Legea 50 dar a fost retras pentru că, în Parlament, e o altă variantă a Legii 50 pe care o așteptăm.
 • instanțele de contencios administrativ au tot mai multe acțiuni pe rol în acest domeniu.
 • secretarii generali împuterniciți de lege să emită certificate de urbanism și autorizații de construire sunt o placă tectonică asupra căreia se exercită presiuni tot mai mari și din toate direcțiile”

”În aceste condiții, eu apreciez că acest gen de seminarii cu dezbateri și participanți de seamă este binevenit și ne oferă posibilitatea de a identifica factorii de risc asupra procesului de emitere a actelor administrative, certificate, autorizații, etc. Putem face schimb de opinii și bune practici, putem înțelege tendințele în complexitatea lor pentru ca să punem accent pe nevoile de pregătire profesională. În 2020, vom organiza astfel de cursuri binevenite”, a spus Floare gaftone. .

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud a găzduit miercuri o sesiune de comunicări științifice ”Urbanismul între teorie și realitate”, organizată în colaborare cu de CJ Bistrița-Năsăud și Asociația Secretarilor Municipiilor, Orașelor și Comunelor din Bistrița-Năsăud și la care au participat dr. arh. Florentina Iugan, președinte delegat al Registrului Urbaniștilor din România (RUR), prof. univ. dr. arh. Vasile Mitrea, președinte al Comisiei de cultură la Uniunea Arhitecților din România, avocatul Augustin Zegrean și Radu Săplăcan, arhitectul șef al județului.

Invitații au vorbit despre problemele patrimoniului construit și amenajat, reforma actuală a legislației din domeniile construcțiilor și amenajării teritoriului și urbanismului, probleme actuale în practica instanțelor de contencios administrativ, stadiul actualizării PUG – RLU la nivelul celor 62 UAT din județul Bistrița-Năsăud, dar și despre evoluția urbană a Bistriței.

5 comentarii

 • Unuii din cei care asteapta un serviciu platit la Primaria COMUNISTOIDA este Fam. Balan Marius si Angela.Autorizatia pe casa noastra platita in 2007 avand toate avizele aprobate si platite impreuna cu acte de proprietate la zi sunt terfelite si nerecunoscute de angajatii din Urbanism, Juridic etc. Lupta noastra este continua de 12 ani in CL, Instanta, si peste 15 petitii. Raspunsul la toate acestea au fost chiar si evacuarea mea de doua ori cu Militia Locala a Primariei, care la ordinul sprancenii primarului m-au scos de umeri afara, dupa ce mi-am expus drepturile . Sa stai 12 ani in asteptare pt. ca la dosare nu ai o simpla semnatura a unui vecin care la randul sau are doar drept de trecere pe terenul nostru este strigator la cer si ce este grav este ca si Justitia ma tine cu un proces de iesire din indiviziune din 2008. Pe vremuri si magistratii raspundeau cu locul de munca pt. asta. Concluzia; Statul inca cu apucaturi COMUNISTE dar si MAFIOTE imi incalca repetat de 12 ani drepturile care se cuvin, dreptul la Proprietatea mostenita de la parinti. Schimbati tovarasi legile si nu tineti oamenii in ilegalitate pt. o semnatura banala. Atunci cand ai 99 la suta totul in regula de ce va cramponati la o un lucru minor ?

  • Statul e Gaftone in cazul matale …Lasa-ne cu jalbele ..du-te la tovarasa si rezolva-ti problema ,altii si-o rezolva ,,altfel” !!

 • Domnule Balan, daca ai platit o taxa nu inseamna ca ai dreptul la autorizatie de constructie din moment ce nu ai depus toate actele, e ca si cum ai spune ca daca ai platit taxa la facultate vrei licenta, fara examene , fara invatatura. Domnule Balan daca ai nevoie de acord al vecinilor obtinel, daca ai nevoie de alte acte obtinele, dupa aceia dute la primarie si daca atunci nu iti da autorizatia striga tare. Pana atunci nu oricum ai lua-o, ai incalcat legea si nu ai dreptul sa iti deschizi gura. Mai tare ca dumneata ar putea fi Iliescu sa condamne mineriada!!

 • Bravo doamna Gaftone, dar nu vad langa dumneavoastra pe arhitectul orasului sau pe noua achizitie a lui Niculaie, pe madam Bilegan.
  Orasul merge struna, totul este in regula.
  Va felicit stimata doamna Gaftone.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS