Secretarul municipiului Bistriţa, Floare Gaftone, a obţinut prima victorie în instanţă împotriva celor care vor să construiască în extravilanul oraşului case de locuit pe care le-au denumit „anexe gospodăreşti”. Reprezentată în instanţă de fiul ei, avocatul George Gaftone, ea a reuşit să demonstreze că toate aceste construcţii sunt de fapt case de locuit, iar legea nu permite ridicarea lor în extravilan.
De cel puţin doi ani, secretarul municipiului nu vrea să semneze pentru legalitate autorizaţiile de construcţie pentru aceste case întrucât din proiectele depuse de cei care vor să le ridice la administraţia locală era evident faptul că acestea nu erau construcţii provizorii întrucât, potrivit legii, anexele gospodăreşti sunt acele construcţii care adăpostesc fie unelte, fie animale.
Potrivit unor surse din administraţia locală, cei care intenţionau să ridice „anexe gospodăreşti” se duceau la primarul Ovidiu Creţu să le aprobe cererea, însă edilul îi informa că fără semnătura secretarului nu poate emite documentul. Întrucât Floare Gaftone a refuzat de la bun început să semneze de legalitate, edilul le-ar fi recomandat oamenilor să dea în judecată Primăria Bistriţa şi să solicite magistraţilor să oblige autoritatea locală să emită respectiva autorizaţie. De asemenea, le sugera să nu acţioneze în judecată direct secretarul ca să nu se poată apăra, ci Municipiul. Numai că, la primul proces, judecătorii şi-au dat seama că cea care refuză să semneze este Floare Gaftone şi i-au dat calitatea de „pârât” în toate dosarele, aşa încât secretarul a putut să-şi angajeze apărător în persoana fiului ei, avocatul George Gaftone.
„În litigiu, primarul le cerea magistraţilor să admită acţiunea şi să dispună obligarea la emiterea autorizaţiei fiindcă este legal să fie în extravilan construcţii de felul acesta. Mama era singura care cerea respingerea acţiunii fiindcă nu este legal să se emită autorizaţie de construire pentru case în extravilan. Mama s-a informat înainte să refuze să semneze. A făcut adrese la Registrul Urbaniştilor, la Uniunea Arhitecţilor şi toţi au spus că nu este legal. Din Primăria Bistriţa nimeni nu s-a uitat peste aceste hârtii. Şi aici a fost o întreagă nebunie. S-a iniţiat un proiect de hotărâre în Consiliul Local, a fost respins. Până la urmă, avem deja trei procese prin care diverşi cetăţeni cer instanţei obligarea Primăriei Bistriţa la emiterea autorizaţiei de construire. Primul proces l-am câştigat. Cererea a fost respinsă de instanţă”, a declarat pentru Timp Online avocatul George Gaftone.
Este vorba de Dosarul nr. 1653/112/2016. La al şaselea termen de judecată, instanţa a respins ca nefondată, acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamanta Tezer Cristina Elena în contradictoriu cu pârâtul Primarul Municipiului Bistriţa şi introdusul în proces Secretarul Municipiului Bistriţa – Gaftone Floare. Sentinţa dată miercuri are drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pe rolul Tribunalului Bistriţa-Năsăud mai sunt încă două cauze similare, însă odată ce există un precedent favorabil secretarului municipiului, şansele ca şi ceilalţi magistraţi să dea sentinţe similare sunt foarte mari.
Avocatul George Gaftone spune că presiunile asupra mamei sale nu se opresc la acţionatul în judecată.
„Pentru că refuză să semneze aceste autorizaţii de construire, cetăţenii au recurs ameninţări la adresa mamei mele cu plângere penală pentru abuz în serviciu. Cetăţenii, dacă află de la primar că ar fi primit autorizaţie doar că secretarul e cel care refuză să semneze, dacă arhitecta şefă le spune acelaşi lucru cu precizarea că refuzul mamei mele este nejustificat, au ajuns să creadă lucrurile acestea. Aşa au întărâtat cetăţenii împotriva mamei mele”, a mai spus George Gaftone.
După Revoluţie, la Bistriţa s-a instaurat un adevărat haos urbanistic. S-au construit case prin livezi puse la pământ şi în orice alt loc avea cineva o palmă de pământ. În timpul mandatului lui Vasile Moldovan, oamenii pretindeau că îşi fac aşa-numite „case de vacanţă”. Odată cu mandatele lui Ovidiu Creţu le-au spus însă „anexe gospodăreşti”. De doi ani însă, secretarul municipiului a refuzat să mai semneze pentru legalitate astfel de documente, sute de solicitări fiind respinse.
Văzând că nu mai pot construi aşa, mulţi au fost şi mai şmecheri. Ştiind foarte bine că nu pot avea documente legale pentru astfel de construcţii, la sfatul unor „specialşişti” din administraţie le-au ridicat fără acte şi abia apoi s-au prezentat la Primăria Bistriţa ca să „intre în legalitate”. În acest caz, amenda este între 1000 şi 5000 de lei. Proprietarul casei primeşte o amendă de 1000 de lei, cea mai mică, după care vine la Primăria Bistriţa şi cere intrarea în legalitate.
„De exemplu, procesul pe care îl avem acum, pe 12 mai, e cu obligare emitere autorizaţie pentru intrarea în legalitate. Cum adică să certific eu o ilegalitate a ta? Tu ridici o construcţie ilegală, după care eu să emit actul administrativ cum că ar fi legal?”, a spus avocatul George Gaftone.
Grav este că, după ce au apărut haotic sute de case în afara oraşului, proprietarii încep să emită pretenţii să li se facă străzi, să li se racordeze locuinţele la reţele de apă şi canalizare şi multe altele, pretinzând că sunt cetăţăeni ai oraşului care au drepturi. Aşa se face că sunt lăsate de izbelişte multe străzi din intravilan ca să le fie onorate solicitările unora cu mulţi bani care au construit de capul lor vile pe unde au dorit.
PE fond, doamna Gaftone are dreptate. Pe de altă parte, măriți dracului intravilanele orașelor sau schimbați legile, ne tot mirăm că ne sccade populația orașului, cum naiba să nu scadă dacă un ar de teren în Bistrița costă cât două în Barcelona? Măriți intravilanele, oamenii vor să locuiască pe pământ românesc.
Daniele, intravilanul Bistritei s-a marit in 2013 cu 1000 de hectare. Problema e ca unii vor sa-si faca case la cucuietii din deal, pe unde le taie lor capul.
No d-le primar . Pentru contribuabilul Balan nu ai putut face un asemenea demers ? In plus eu nu am construit casa P+M in extravilan pe pasuni si dealuri, ci la POSTA VECHE mai exact pe B-dul INDEPENDENTEI pe terenul mostenit de la tata ,cumparat de la SASI in 1939 si impozitat neintrerupt. Pe toti din primarie nu v-o dus capul sa cititi si sa interpretati niste acte foarte valabile facute de tata (DOCTOR in DREPT). In aceasta toamna implinesc 10 ani de umilinte si asteptari pt. AUTORIZATIE, cu toate avizele platite cu proiecte la zi cu declaratii sosite prin curier militar de la MAI, si SRI care sunt vecinii mei. V-ati agatat de o chichita avocateasca cum ca as fi in stare de indiviziune cu vecinii mei .Da asa este insa documentul de baza si partajul facut de tatal meu in 1972 si semnat si notificat la NOTARIATUL de STAT arata foarte clar ca eu sunt cel care ofera servituti de trecere vecinilor si sunt proprietar si pe calea de acces din strada. Mai invatati meserie fratilor ca sunteti de jale ; cei de la HURBANISM,si JURIDIC mereti in DOBA la reciclare. SA VA FIE RUSINE LA TOTI din PRIMARIE. In plus administratia si statul s-au inscris fraudulos cu sute de mp si au masluit CARTEA FUNCIARA . STAT MAFIOT cu ADMINISTRATIE INCOMPETENTA. Si acuma daca aveti onoare dati-ma in judecata ca abia astept.
Invitatia este valabila de la PAPA la VLADICA. Chemam si PAHARNICUL daca trebuie. Hai sa TRAIESTI !!!
*Grav este că, după ce au apărut haotic sute de case în afara oraşului, proprietarii încep să emită pretenţii să li se facă străzi, să li se racordeze locuinţele la reţele de apă şi canalizare şi multe altele, pretinzând că sunt cetăţăeni ai oraşului care au drepturi. Aşa se face că sunt lăsate de izbelişte multe străzi din intravilan ca să le fie onorate solicitările unora cu mulţi bani care au construit de capul lor vile pe unde au dorit.
De ce naiba se gândeşte aşa contraproductiv, când inteligent ar fi să le conectezi decent la canalizări, drumuri, reţea de electricitate şi apă şi apoi să creşti impozitele….e chiar bine că oamenii construiesc, firmele de materiale de construcţii trăiesc bine, băncile fac comisioane de transfer bancar, inginerii fac proiecte, avocaţii şi notarii de asemeni, iar proprietarii plătesc. Case egal familii, egal demografie, egal potenţial de locuri de muncă, potenţial de dezvoltare.
Ok, plan de urbanism..da lucraţi la el..şi nu trăiţi pe ştampile şi comisioane.
Detalii arhitecturale minimale de respectat, distanţe, etc, etc..
Da e mai simplu să nu faci nimic şi să spui nu e voie, că e rău.
Preferaţi păşuni… pentru oi în jurul Bistriţei?
Casele construite majoritatea arată mai bine decât anumite dărăpănături din intravilan.
Regretabil … Administratia Publica trebuie sa vina cu soluti in sprijinul problemelor cu care se confrunta cetateanul …