Actualitate

Primăria Bistrița a comandat 150 de struți-mascote

Municipalitatea cumpără 150 de struți în miniatură, realizați din material textil, prețul achiziției fiind estimat la 9.000 de lei fără TVA.

Caracteristicile solicitate sunt: 30-33 cm, maxim 500 gr., corp din material textil catifelat de culoare bej, coroană din galon împletit auriu cu lățime de 3 cm, cioc bej cu potcoavă aurie, haină cu model inspirat din moda perioade medievale, din catifea verde închis cu aplicație de mătase cu motiv floral și fir auriu, decorată cu galon împletit auriu de două dimensiuni (0,5 cm, 1 cm), aripi și coadă din material textil catifelat de culoare bej, cizme din catifea verde închis decorată cu galon auriu.

În ultimii ani, struțul din material textil a fost oferit de primarul Ovidiu Crețu, ca ”simbol al excelenței”, invitaților sau premianților la diferite manifestări. De altfel, edilul Bistriței are în birou o adevărată colecție de struți în miniatură, după cum Timp Online a scris aici.

În 2011, pe străzile Bistriţei au apărut zece struţi uriași din poliester armat cu fibră de sticlă, mascota oraşului, de atunci mai fiind amplasaţi câţiva în diferite zone.

Struţul a fost ales mascota oraşului întrucât apare în stema oraşului Bistriţa  primită în secolul al XIV-lea din partea Regelui Ludovic de Anjou. Struţul cu potcoavă în cioc era ornament de coif al regilor din familia de Anjou şi e considerat simbolul care se opune nobilimii maghiare. În secolul al XVI-lea, comercianţii au considerat struţul simbol al poziţiei orientale între oraşele Europei şi potcoava un simbol al norocului.

Foto: arhivă

12 comentarii

 • Evoluția struțului la Bistrița:
  – secolul XIV: capul de struț cu potcoavă în cioc era considerat ,,simbolul care se opune nobilimii maghiare”;
  – secolul XVI: struțul e considerat ,,simbol al poziției orientale între oraşele Europei şi potcoava un simbol al norocului”;
  – secolul XXI: struțul apare pe străzile oraşului în mărime naturală, confecționat din ,,poliester armat cu fibră de sticlă”, colorat în toate culorile, mai ceva ca un papagal, iar despre ce ar putea simboliza astăzi, nimeni nu ştie…

  • In epoca Cretu strutul reprezinta „simbolul legaturilor primarului cu firmele de casa pentru sugerea banilor publici”. Aceeasi firma care a facut strutii de poliester, administreaza acum si partia de schi. Adica se orienteaza dupa „sacul cu bani”.

 • ,,gaita”, eşti cu vaca…nu ai înțeles nimic!… Recomandarea mea este să nu îți mai dai cu părerea despre texte care te depăşesc…

 • Cred ca doar un dr. psihiatru ii mai scoate d-nului primar strutii din cap.Fericiti sunt cei ce primesc o papusa atit de caraghioasa.Urmeaza niste poduri in miniatura.

 • Dupa eliberarea VEVERITEI probabil in voliera vor fi introdusi STRUTII de plus ca sa se justifice costurile ei. Vai de curu nost !

  • Tva si comisioanele aferente achizitiei sunt incluse… Gradina asta zoo ne ciupeste din contributii, oare cat ii mai trebuie pana la desavarsire?!

 • secolul XXI : struțul apare pe străzile oraşului în mărime naturală, confecționat din ,,poliester armat cu fibră de sticlă” si simbolizează trei mandate cu realizările aferente ale bravului nostru premar

 • Cred ca s-a implinit vremea si orasul sa adopte o noua mascota . VEVERITA dupa zabrele .

 • Vai de capul nostru cu un așa primar. O să vină vremi când o să plătești pt tot ce ai făcut si ai risipit banul public.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS