Ansamblul arhitectural-artistic „Floarea Transilvaniei”, inaugurat cu mare fast, în 25 mai, în prezenţa preşedintelui PSD Liviu Dragnea, a rămas fără apă la nici o săptămână de la momentul festiv. Luni 30 mai, bazinul era uscat, nu funcţiona nicio ţâşnitoare, iar luminile erau oprite.
Curioşi să aflăm ce s-a întâmplat, am întrebat o sursă autorizată din cadrul municipalității care ne-a declarat că s-a decis golirea de urgenţă a fântânii ca să se poată usca faianţa montată pe ultima sută de metri înainte de inaugurare: „Faianţa are nevoie de 20 de zile ca să se fixeze. S-a dat drumul la apă imediat pentru că trebuia să fie inaugurată lucrarea în prezenţa artistului Patrick Mateescu şi a lui Liviu Dragnea care a venit special la Bistriţa pentru acest moment. Rămâne de văzut dacă nu va cădea faianţa chiar şi în condiţiile în care s-a oprit apa”, au declarat sursele noastre.
Ansamblul arhitectural-artistic, așa cum l-a numit municipalitatea, din Piața Petru Rareș, în fața Palatului Administrativ, având ca piesă principală ”o transpunere modern sintetizată a unei flori”, pe care cunoscutul artist plastic Patrick Mateescu a intitulat-o ”Floarea Transilvaniei” sau ”Floarea Rusaliilor”, a fost inaugurată în prezența sculptorului și a oficialităților: primarul Ovidiu Crețu, președintele CJ Radu Moldovan, președintele PSD Liviu Dragnea, prefectul Ovidiu Frenț, deputatul Doina Pană, primarii Nicolae Moldovan (Beclean) și Romeo Florian (Lechința), vicepreședintele CJ Alexandru Pugna, viceprimarul George Avram.
Fântâna are o structură din fibră de sticlă roșu vermilion, cea mai apropiată nuanță de roșu de portocaliu, în formă de floare de crin (3,2 metri) deasupra luciului de apă, patru jeturi de spumă (duze spumante) în colțurile fântânii și 28 de leduri colorate pentru iluminat.
”Floarea Transilvaniei” din fibră de sticlă (realizată de firma VRG Bistrița) a fost completată cu un sistem de iluminat ornamental, spaţiu verde şi bănci pentru a crea o zonă de promenadă şi recreere.
De la bugetul local a fost alocată suma 197.000 de lei pentru amenajarea fântânii, iar lucrările au fost executate de SC Serbis.
Acest cocoloș roșu ca o puță de cățel explodată poate fi viziune artistică a unei personalități culturale, dar s-a omis legătura cu ambientul. În preajma hotelului Metropolis ar fi fost mai potrivită amplasarea, dar acea clădire e ca un ghimpe în zona ce se vrea verde și naturală, parcul. Arhitectura unui oraș nu poate fi decât suma armoniilor construcțiilor, la noi este un puzzel asamblat alandala.
Lasă-ne nene in pace ! Orice se face in oraș nu va place ! Si nu va place pentru ca e făcut de primarul Cretu , nu pentru ca nu ar fi frumos ! Aceasta creație artistica se potrivește in peisaj , il înveselește , ii da culoare ! Zona aceea este modernă , clădirile din jur sunt moderne , care e problema ? Daca o vedeați undeva in străinătate ați fi căzut pe spate de admiratie , asa cârtiți toată ziua ! Mai mare jena !
Jenant ! Jignitor ! Revoltator ! Unde sunt arhitectii acestui oras? De ce nu iau pozitie la asemenea intruziuni ale primarului in urbanismul bistritean?
Omul asta duce orasul de rapa!
…o cratita in care fierbe pana la explozie…crenvursti expirati!
zona de promenada, recreere si mai ales de spalat pe picioare pentru electoratul asistat social (…democrat)
Floarea de cârnaț o fi prea sărată, cine a gustat din ea o fi băut și apa….
Vine Crețu, seamănă panică,
Bărbierește lumea botanică,
Taie panglici, retează burice
Țaca-țac, parcă joacă popice.
Sprinten ca cucu la sânziene
Spurcă și parcuri și arteziene,
Pune pârtii pe dealul de tină,
Duce ninsoarea peste colină.
Copil teribil cu farse ghidușe
Amplasează în ringuri țepușe,
Trage sforile prin spete și ițe,
Montează singur opt veverițe
Aplaudat de preaprefăcuții
Ce plimbă la Bistrița struții.
Poetule, du-te in vizita in alte orase din tara sa vezi cum arata in comparatie cu Bistrita. O sa realizezi ca Bistrita e un oras minunat si atunci o sa incepi sa-i scrii ode lui Cretu.
Hai nu mai spune…În ce oraşe ai fost tu şi nu ți-o plăcut???
Am deja un caiet întreg de ode crețe. N-aș vrea să mai scriu și altele că m-ați putea acuza de autoplagiere. Vorbește dumneata mai întâi cu purtatorul de cuvânt Radu Moldovan, poate găsește pe cineva ca să le stilizeze. Discută pe urmă și cu dl. Crețu ca să scoată niște bani din buzunarul propriu, să le tipărim. Pe banii primăriei – adică ai cetățenilor – nu facem târgul. Pentru detalii contactați redacția! Poetul
Se incadreaza perfect in zona. Inveseleste si umanizeaza locul. Cat a functionat a fost plin in jurul ei de tineri care isi faceau poze, bunici cu nepoti,copii, o veselie. E ceva indraznet. Nu inteleg de unde porneste atata rautate. Asta nu mai este critica, e rautate pur si simplu. E pacat ca trebuie sa o tina inchisa atatea zile. Asta e de criticat, ca iar au facut lucrurile de-andoaselea.
Se încadrează în zonă exact ca Moș Crăciun în Sahara, altă ,,lucrare” făcută de mântuială și în bătaie de joc așa cum numai Pesedeul știe să le facă.
Da, da, la arta si urbanism se pricepe toata lumea. Bietul artist, i-a ajuns opera in gura bistritenilor ! Se va umple de…. critica.
Statuile din bronz ce au împodobit orașul ar fi putut trece necosmetizate de simțul artistic administrației noastre? Fierarul Georg Pfaffenbrudera fost cocoțat pe soclu. Asta e ca și cum un buchet de gingaș ghiocei sau lăcrămioare l-ai învelii în celofanul florăriilor ce vând ambalajul nu floarea.
http://www.timponline.ro/statui-din-bronz-in-centrul-istoric-pe-cine-reprezinta/
Nu vă îngrijorați, nu cred că se va usca (floarea) !
…poate între timp se mai decolotează…de la Soare…
De o parte a strazii este Floarea Transilvaniei iar de cealalta Falusul Transilvaniei. Cum puteti spune ca nu are o logica aranjamentul architectural a domnului Cretu. Floarea asta a venit ca o funditza, ce mai!
Parerea mea!!Aceasta”Floare a Transilvaniei” este o fabulatie si o transpunere a unor frustrari intr-o realitate perceptibila de noi toti ! E INGROZITOARE!!!!D-le CRETU,D-le RADU MOLDOVAN!?? Cred ca e nevoie sa va treziti dintr-o betie a ” PUTERII VREMELNICE”si sa nu mai creati „monstii” arhitecturali! Generatiile viitoare va vor pedepsi printr-o ignoranta totala !
nu e nici o problemă, până la alegerile din toamnă mai punem o gresie, doar se ocupă de asta firmele „de dreapta” ale lui Crețu…
Toti cei ce criticati fantana sunteti niste postaci pnl frustrati ptr. ca candidatul vostru nu aduna in acest moment, in ultima saptamana de campanie mai mult de 17% in sondaje si Cretu e departe la peste 45%. E acolo pentru a facut treaba si Bistritenii apreciaza asta. Deci spor la improscat cu noroi si la comentarii mincinoase si defaimatoare. Mai aveti cinci zile si dupa aia nu mai aude nimeni de voi. De atât sunteti in stare voi cei „de dreapta”.
Nu toți cei care critică sunt neapărat ,,postaci pnl frustrati”. Mai sunt şi oameni simpli care văd bine aceste aberații şi nu le sunt chiar indiferente. Cred că pentru asta, cel puțin, suntem o țară democratică…sau poate NU suntem???…aşa că vezi-ți de…,,ca candidatul” tău!!!
Ce dracu’ apreciaza? Lucrul facut de mantuaiala? Daca tot a costat atatia bani macar sa fii fost ceva demn de Bistrita, UN LUCRU BINE FACUT!
Crețule, ia-ți suita, dezbrăcați-vă, înfășurați-vă în jurul brâului cu verdeață luată cu împrumut de la Marius Bălan și jucați împreună dansul paparudelor pe lângă arteziană.
Cu sau fara apa, fantana din fata Prefecturii a devenit un kitsch, ca atatea altele din mandatul lui Cretu, prin montarea in centrul ei a florii de plastic, colorata strident in rosu aprins.
Mai degraba in centrul civic de la Prefectura se impune reconfigurarea pietei Petru Rares si readucerea statuii domnitorului, de la care se trage si numele pietei, avand in vedere ca Bistrita este singurul oras din Ardeal care are legaturi istorice directe cu domnitorul moldovean Petru Rares.
In anul 2009 acest primar incult a mutat statuia lui Petru Rares din piata care-i poarta numele, pentru a pune in locul ei controversatul monument in forma de „sula” de parca ar fi cautat cu „lumanarea” sa asocieze „Sula cu Prefectura”, ceea ce a starnit numeroase comentarii si reactii din partea locuitorilor orasului si nu numai. O astfel de reactie a venit in cadrul seminarului academic de istorie „Petru Rareș și Bistrițenii”, organizat la sfarsitul lunii noiembrie 2015 la Bistrita sub egida Consiliului Județean, din partea academicianului Ioan Aurel Pop, care a arătat ca „retragerea statuii lui Petru Rareş din centrul Bistriţei este un lucru de neînţeles, fiind vorba despre un domn român într-un oraş românesc”. De aceea, macar acum dupa semnalul tras de Academicianul Ioan Aurel Pop, ar trebui ca monumentul „LUMANAREA” sa fie amplasat in Cimitirul Eroilor acolo unde isi dorm somnul de veci eroii neamului, iar in Piata Petru Rares sa revina statuia domnitorului, de la care se trage si numele pietei.
In jurul FANTANII CRETE de poliester s-a diminuat spatiul verde, D-na SABAU. Inspre bulevard sta o banca in soare, si acolo a fost defrisat patrulaterul, taindu-se un frumos MOLID si au fost scosi si arbustii, tocmai ca sa se vada din masina minunea . Si pe pietonal, acea fantana din mijlocul drumului in forma de SARCOFAG, astazi nu pompa apa. Veti vedea ca vara viitoare vor intra toate in reabilitare generala, si incet si sigur vor fi doar de un prost decor.
„sarcofagul ” a fost pus strategic in fata sediului pnl-pdl. Ii reprezinta ! 🙂
Este o afacere intre primar si VRG . Aceasta porcarie de fibra de sticla statea in curtea SC VRG de 3 ani . In acest caz nu se sesiseaza nici o autoritate.
Tocmai am văzut la Ora primarului pe Realitatea TV o franțuzoaică numită Clotilde Armand. Candidează la Sectorul 1 al capitalei. Sclipirea intelectuală, diferența mentală dintre ea și papagalstruțul de Bistrița spre exemplu, este cât distanța dintre evul mediu întârziat și lumea modernă.