Actualitate

Flori, candele și poezii la statuia lui Mihai Eminescu, de Ziua Culturii Naționale

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, la 173 de ani de la nașterea ”Luceafărului poeziei românești” Mihai Eminescu, la statuia poetului din piața care îi poartă numele, în Bistrița, au fost depuse candele, buchete și coroane de flori.

I-au adus un omagiu poetului nepereche Biblioteca Județeană ”George Coșbuc”, Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria”, Clubul Monarhiștilor Bistrițeni și nu numai.

Elevi de la Palatul Copiilor Bistrița, coordonați de prof. Ionela Nușfelean, au recitat versuri de Mihai Eminescu.

Au vorbit despre Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale managerul Bibliotecii Județene, pr. Ioan Pintea, directorul Palatului Copiilor, prof. dr. Diana Morar, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, dr. Marius Pop.

”Ar trebui să vorbim mereu despre Mihai Eminescu. Unii sunt supărați că de ce se vorbește despre Eminescu astăzi, dar măcar astăzi să vorbim despre el, măcar cu ocazia zilei sale de naștere, de Ziua Culturii Naționale. Este bine că avem și astfel de momente solemne. Ar fi bine să îl sărbătorim pe Eminescu în fiecare zi, prin lectură, să citim poeziile și textele lui, ce s-a scris despre el. Îndemnul meu este să îl citim și să îl recitim pe Eminescu”, a spus Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene.

Luni, de la ora 15.00, la Biblioteca Județeană va avea loc evenimentul cultural ”Eminescu 173. Cu gândiri și cu imagini” – colocviu, recital de poezie, ilustrație muzicală Florin Săsărman.

Din 2011, ziua naşterii ”poetului naţional şi universal” Mihai Eminescu, 15 ianuarie, a devenit Ziua Culturii Naţionale. În 15 ianuarie 2023 se împlinesc 173 de ani de la naşterea ”Luceafărului poeziei româneşti”.

8 comentarii

  • Ziua culturii o să se marcheze și la Centrul Judetean de cultură, dar mâine că astazi era zi liberă și bugetarii președintelui de județ conduși de fostul secretar de stat de la cultură, nu era să se deranjeze. Ce mi-e 15, ce mi-e 16. Timpul trece, leafa merge!

    27
    1
  • Totusi nu inteleg participarea „Grupului monarhistilor”…multi la numar…cunoscand relatiile tensionate dintre Mihai Eminescu si casa regala.

    17
    11
  • Stimate „Dumnezeu…… s-au cum te-oi fi chemând…., Eminescu, s-a revoltat pe clasa politica de atunci, (Parlament) nu, pe Casa Regala! A participat, invitat fiind, la multe serate literare organizate de Regina Elisabeta-Carmen Sylva! A fost prețuit și iubit! Când dorești, îți pot pune la dispoziție câteva texte edificatoare! Cu respect, MNPop

    11
    9
    • Te pomenesti ca o fi fost hohentzolarist…Atunci explica ne criticile din vol XVI din ,,Opere complete” la adresa lui Carol I si refuzul distinctiei Bene merenti oferita de casa regala.E adevarat ca regina Elisabeta a fost o admiratoare a marelui Eminescu,dar duoa refuzul distinctiei in 1883 la aparitia Luceafarului ,regina a declarat ca e o imitatie palida a lui Alecsandri.Asta nu inseamna ca monarhistii nu au ce cauta la comemorarea marelui poet.Participa ca romani.

      7
      6
    • . toata lumea stie ca Eminescu nu a agreat deloc pe Hohantolari si era impotriva unui rege strain in tara, da, stiu si despre asa zisele serate literare unde era invitat Eminescu gurile rele spun ca regina cu nume de fotbalist celebru (Jean-Pierre Da Sylva) era indragostita nebuneste de poet servindu-l personal cu ceai starnind mania regelui carol dupa dialogul dintre cei doi …. „Uiţi că vorbeşti cu regina României?“, „Da, dar nu cu regina poeziei!“…etc.

      8
      6
  • Pana si in aceasta sfanta zi postacii impostori de doi bani comenteaza .
    De ce au fost prezenti monarhistii de ce aia de ce aialalta .
    Pai au fost prezenti doar putinii bistriteni educati, care au invatat la timp cine a fost LUCEAFARUL Romaniei nemuritorul MIHAI EMINESCU.
    Voi postacii ne puteti recita macar o strofa din fantastica opera a marelui poet sau va uitati dupa fratii tate pe tic-toc ?

    10
    8
  • „‘Criticilor Mei”‘ …. cu m,mare…! Asa ceva….Stimabile, m-a surprins ,fireste negativ, peroratia de mai sus ! Sa -l faci pe marele poet, xenofob sau sovin…asa ceva nu am auzit……! In schimb, astept cu nerabdare un poem, o oda ,presedintior,prim secretarilor sau secretarilor gen. de partid ,de la g.g.dej incoace !! Gurile rele…. dar gurile bune,ce zic?Dar de”‘ Cultul Eroilor””REGINA MARIA”‘,ce zici? De ce si -au luat numele unei englezoaice? Se anunta ploi ,toata luna! Ai grija la epoleti ca, ruginesc tablele! S-au, sunt”‘ acoperite”‘……Mei, anonimule ,am incheiat discutia !

    6
    3
    • Orgoliul exagerat si aroganta sunt de sorginte monarhista.Altfel…esti in tagma lui Balan.Colegul de comentarii ,,criticilor mei” nu a facut nici o remarca din care sa rezulte ca poetul era xenofob ,desi daca ai fi citit mai mult din opera lui Eminescu ai fi vazut ca intr adevar nu agrea stapanirea straina.Pacatul lui e pe la gramatica dar nici eu nu o prea respect scriind de pe telefon si ma refer la diacritice.Merge mai repede asa.Imi pierd mai putin timp.Vorba ta,nu am facut aceeasi scoala.Argumentele tale sunt aceleasi clisee ruginite,cu table si epoleti , plus ,mai nou iti arogi elemente de propaganda neo securiste.Mai bine ramai la medicina.La stomatologie ,ca acolo te pricepeai bine.La restul poate ne explici cum in ton cu oamenii de stiinta de pe la tv ,Jurma,autodidactul,Chereches,,infectionistul” de la Cluj,H Moldovan ,alt autodidact ,afacerista din Brasov, rasa in cap de la ministerul sanatatii cu sot varat pana in gat in afaceri cu materiale sanitare anti covid ,ne spuneai acum doi ani ca mucii si rosu in gat sunt un pericol mortal. Acum ,cheagurile de sange,infarctul ,tulburarile limfatice sunt niste chestii care nu trebuie bagate in seama ?.Te faci de ras, acum la batranete.

      3
      6
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS