Actualitate Recomandări

De ce să folosim în continuare aparate foto când avem telefoane. Lecţia unui profesionist

Trăim într-o perioadă în care oricine are un smartphone poate imortaliza un peisaj, o situaţie, o întâmplare, dar nu se poate numi fotograf. Dar nici cei care au dat banii pe un aparat şi-l folosesc pe modul automat nu pot avea această pretenţie.

Robert Kovacs, fotograf profesionist din Bistriţa, i-a învăţat însă pe cei care vor să se iniţieze în arta fotografică să folosească aparatele la întregul potenţial, dar şi să caute şi să aştepte cele mai bune cadre.

La cursul care a durat patru zile, timp de două ore în fiecare zi, Robert Kovacs i-a învăţat pe participanţii noţiuni despre tehnica fotografică, setarea aparatului pe modul manual şi obţinerea acelor imagini „mult vânate” cu blur în spate. Cursanţii au aflat cum pot să obţină blurul maxim, ce obiectiv să folosească la o fotografie de arhitectură, la o fotografie de sport, noţiuni de compoziţie, cromatică, au aflat cum trebuie aşezat subiectul în cadru, iar în ultima zi, care a fost sâmbătă, a fost programat un tur prin centrul vechi al oraşului pentru a fotografia detalii arhitectonice din Bistriţa.

„Chiar dacă toată lumea face poze cu telefonul, încă mai foloseşte lumea aparate de fotografiat fiindcă sunt unele cadre, unele efecte care nu se pot obţine cu telefonul. A doua mare problemă la fotografiile făcute cu telefonul, care sunt frumoase, ok de vizualizat pe computer sau de postat pe mediile sociale, este că acestea nu pot fi mărite la 50×75 sau 60×40, dimensiuni de expoziţie. Deja se pierde mult din calitate când imaginea este întinsă şi mărită şi nu se pot face expoziţii de calitate. Imagini bune se pot face cu telefonul, şi eu fac, însă doar pentru a fi vizualizate pe telefon şi computer”, a spus Robert Kovacs.

„Eu vreau să învăţ să fac poze profesionale. Cum am un aparat, vreau să ştiu cum să-l folosesc în mod corect. Robert ne-a explicat tot ce ţine de funcţionalitatea unui aparat. Înainte să vin la acest curs nu ştiam nimic despre fotografie. Acum, am învăţat să umblu cu diafragma, cu lumina, am învăţat efectiv să fac poze profesional aproape”, a spus Alexandra Ababi, una dintre cursante.

„Mi-a plăcut foarte mult cursul şi mă bucur că m-am înscris. Am învăţat să folosim timpul de expunere, ISO şi multe alte chestii pe care nu ştiam să le folosesc până acum. Pierdem mult folosind modul automat fiindcă aparatul nu ştie ce vrem să fotografiem noi. E mai uşor să setezi aparatul şi să fotografiezi ce doreşti tu, în loc să te chinui pe modul automat”, a adăugat Eva Rübl.

La finalul cursului, după ce Robert Kovacs va studia toate fotografiile, va fi organizată o expoziţie cu cele mai bune 20-25 de lucrări la Galeria Concentric, administrată de Marin Ecedi.

2 comentarii

 • In urmā cu câtiva ani mi-am cumpārat un Nikon D40 cu obiectiv standard (18-55mm.) Preț 300€.
  Am participat la cursul gratuit de inițiere (organizat de cãtre Nikon).
  Am făcut o groază de poze cu el la Oslo, Stockholm, Viena, Bratislava, Barcelona etc. și.pozele sunt undeva pe un hard disc, nu mă uit la ele niciodată.
  Nici nu mai folosesc Nikonul. Am depus atâta energie, am umblat cu aparatul de gât, de toată lumea își dădea seama că sunt turist. Ca să ce?
  Sā fac niste poze, la care nu se uitā nimeni, nici măcar eu.
  Prefer sā fiu relaxat, sā nu mai fiu veșnic stresat, in căutarea pozei perfecte. Prefer sā vād orașele cu ochii mei, nu prin obiectivul aparatului de filmat!
  Nu-mi pare rău că mi-am cumpărat aparatul de fotografiat. Chiar dacă nu am nevoie de el, a fost o experiență plăcută, să mă joc cu ISO, timp de expunere, mărimea diafragmei, cu/fără blitz, alb incandescent etc. Provocări/probleme cu poze la meci de handbal in sală polivalentă (luminozitate scăzută și sportivi care se mișcă repede).
  Am invatat unele lucruri despre optică, lumină, fizică! A fost interesant să mă joc cu aparatul!

  • La pretul de 300 euro un aparat foto nu poate fi performant si nici calitatea pozelor nu este buna.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS