Politică

Forţa Civică: Atenţie, avem nevoie de servicii publice de sănătate!

”În săptămânile din urmă a apărut în dezbaterea publică din România şi din judeţul nostru o temă cu adevărat importantă şi necesară pentru dezvoltarea ţării – anume că starea actuală a sistemului public şi a celui privat de sănătate este precară. Răspunsul sistemului este pe măsura finanţării”.

În spitalele din România primejdia de a muri, aceea de a fi victima unui malpraxis si de a fi “brutalizat” de indiferenţa, nepăsarea, neştiinţa angajaţilor din spitale devine din ce în ce mai mare.

Ne întrebăm în acest context, cum reacţionează autoritatea guvernamentală dar şi autorităţile locale pentru a îndrepta aceste contraperformanţe şi pentru a se pune în slujba sănătăţii cetăţenilor (???). Arbitrariul managementului guvernamental  este evident! Zilele trecute domnul ministru Eugen Nicolăescu îl destituie prin intermediul presei pe prof.dr.  Benedek Istvan pe motiv că acesta semnalizează absenţa citostaticelor din clinica  pe care o conduce la Tg. Mureş. Deşi aceasta nu pare o problemă locală pentru judeţul nostru, ea este una reală – ştim cu toţii că în Bistriţa nu exista o clinică de transplant medular şi hematologie, noi apelând mereu la cele din Mureş sau Cluj în acest sens. De asemenea este frapantă lipsa de reacţie efectivă la constatarea morţii unui copil de patru ani care venise în spital să ceară asistenţă pentru o entorsă care nu putea fi letală, doar datorită nepriceperii şi a unui management deficient care este ascuns în interiorul sistemului.

În acest sens fiecare dintre cei care vor lua la cunoştintă starea de fapt a asistenţei medicale din România are propria sa opinie şi propriile sale concluzii. Datoria noastră este însă să atragem atenţia autorităţilor asupra managementului dezastruos şi asupra practicii superficiale a actului medical în defavoarea pacientului, a cetăţeanului care are nevoie de servicii medicale.

Decizia unei finanţări mediocre a serviciilor medicale pune în pericol atât sănătatea pacienţilor, cât şi viabilitatea sistemului medical public şi privat.

În această logică este evident că vor creşte costurile medicale pe care trebuie să le suporte bolnavul. Serviciile medicale private s-au dezvoltat pe fondul calităţii reduse a serviciilor medicale publice, a absenţei aparaturii medicale dar mai ales din prisma modului în care este tratat pacientul care trebuie să se descurce într-un sistem unde contează, din păcate, de cele mai multe ori relaţiile si resursele financiare mai mult decât viaţa pacientului.

Pentru a putea reanima şi reorganiza de pe alte baze sistemul este necesar ca decidenţii din sistemul medical local şi guvernamental să se mişte rapid şi să caute să schimbe din temelii şi rapid mentalitatea din sistemul medical public pentru ca acesta să se pună mai degrabă în slujba bolnavului decât a intereselor “oculte” ale unor administratori  şi manageri care nu au onestitatea necesară statutului pe care îl îndeplinesc.

Pentru ca sistemul public să poată răspunde nevoilor populaţiei, a cetăţenilor de orice fel, acesta trebuie să se reorganizeze şi să se reformeze. Totul ar trebui să înceapă cu o cuprinzătoare dezbatere publică privind “starea” sistemului medical din România. Abia după ce forurile civice şi cele profesionale îşi spun cuvântul trebuie adoptate măsurile legislative urgente care să reuşească – de fapt – reforma sistemului. Apoi măsurile trebuie să fie explicate.  Fără un pact naţional şi înţelegerea clară a fenomenului reforma sistemului medical nu va avea succes. De la serviciile minime garantate până la activitatea medicală de cea mai mare performanţă, totul trebuie să intre în atenţia celor care guvernează, a celor care şi-au asumat responsabilitatea sănătăţii publice, a bucuriei cetăţenilor de a trăi sănătoşi.

Abia după ce hotărârea politică de a lua în discuţie sănătatea populaţiei va deveni  efectivă putem fi liniştiţi că în România se întamplă mult aşteptata îmbunătăţire a vieţii.

Partidul Forţa Civică le cere cetăţenilor să ni se alăture în acest demers de a-i obliga pe guvernanţi să devină conştienţi de urgenţele României anului 2013, deci, să guverneze.

Le solicităm consilierilor judeţeni să includă această atenţionare în agenda de urgenţă  pe care cetăţeanul român le solicită şi le impune în spiritul civilităţii lumii în care trăim.

Gavrilă Urs, preşedinte Forţa Civică Bistriţa-Năsăud

14 comentarii

  • In Germania, contributia la sanatate ajunge la 15,5% din salariul brut (care in 2012 a fost de 3500 euro). Faceti o comparatie cu veniturile romanilor si tineti cont ca la noi se vireaza doar 10,7% din brut. Apoi trageti concluzii.

  • Dvs faceti comparatii intre Germania si Romania ???? Pai ei trebuie sa stea pa loc cel putin 100 de ani ca noi sa-i putem ajunge , si nici atunci nu este sigur ca-i ajungem .o seara buna va doresc

  • problema nu este cine cat da la asigurari sociale. Chiar daca ai da 50% din salariu la sanatate tot ar mai trebui sa dai si spaga la doctori ca sa se „ocupe” de tine….

  • Deci s-o luam cu inceputul : asa cum sint gindite si cum se finanteaza pot sa afirm urmatoarele lucruri :1. sistemul de sanatate este in faliment, 2 sistemul de pensii este de asemenea in faliment.

  • La pensii n-as baga mana in foc. TInand cont ca sistemul sanitar e crunt subfiinantat si odata cu cresterea progresiva a varstei de pensionare, in 10 ani cred ca se regleaza cu pensia si automat vor fi bani si la sanatate mai multi.
    Parca zicea d-l Boc nu demult ceva de genu ‘iesirea naturala din sistem’.

    • Prieteni , cind intr-un sac [oricare ar fi el] intra 2 mere sau pere [sau ce=o fi] , si scoti 10 , cum se numeste aceasta operatiune ???? deci ……….concluzia este doar una.

  • Domnule Urs pentru a cunoaste activitatea unui spital{oricare] ,ar trebui sa faceti in acel spital 3 zile de voluntariat,nu mai mult si o sa vedem daca o sa mai ganditi la fel.Se vorbeste mult de spaga.Cere cineva ?Daca este asa,cei care scriu ar trebui sa numeasca acele cadre medicale.Lucrez de 36 de ani in spital si nu am primit in viata mea spaga.Si inca ceva,ce interese „oculte”pot exista cand majoritatea spitalelor ,primesc bani doar pentru salarii.O ruda de-a mea a fost operata la cluj si a fost nevoita sa-si cumpere tot ce era necesar pentru interventie.Si nici acolo,nimeni nu i-a cerut bani.Daca o Clinica cu renume are probleme cu aprovizionarea,atunci ce sa mai spunem de restul?

  • Se adreseaza unui spital doar cei care au probleme de sanatate.Spitalul nu este statiune de agrement.In spital se fac investigatii ,tratamente,s.a.m.d.Doar medicul este in masura sa dea relatii pacientului despre boala lui.Daca doriti si empatie,nu este nici o problema,rugati pe domnii guvernanti sa se faca angajari,sa nu mai fie o lipsa crasa de personal si atunci o sa avem timp si de a face convesatie.

  • Imi cer iertare ca revin,dar doresc sa va informez ca pentru ratia pe zi a unui bolnav se aloca 5,5 Roni.Pentru ratia zilnica a unui detinut se aloca 120 Roni pe zi.Va intreb,cum poate un bolav sa se insanatoseasca cu asa meniu „bogat.”Va multumesc.

    • dna. sau d-soara Ana , eu va cred ca sinteti de buna credinta , ca munciti si nu luati spaga , si ca sinteti de acord ca conditiile din spitale sint dezastruoase , asa ca va pun o intrebare , care am mai pus-o multor cadre medicale : ce faceti ca sa indreptati aceste lucruri. ce faceti concret , voi doctorii sau asistentele din spitale ?

  • Ce pot eu sa fac?Sa fac educatie sanitara mamelor{lucrez la nou nascuti}.Un om ca mine care se apropie cu pasi repezi spre pensie,nu poate face decat ce faceti si dumneavoastra,[adica sa iau atitudine ,pentru ca un intreg sistem este blamat pe nedrept] Stiti dumneavoastra ce responsabilitate uriasa au medicii.Stiti cu ce nopti de cosmar se confrunta?Ca munca lor incepe la ora 8 si se termina a doua zi la ora14 [au cam 8-10 garzi pe luna]pentru ca sunt putini si este nevoie de permanenta.Si daca ar fi sa pot…as face multe…de exemplu as lua la puricat,colosalele averi ale alesilor nostri.Salariul meu dupa 36 de ani de munca este de 940 roni,fac ture de noapte si lucrez de sarbatori.Cu toate astea multumesc cerului ca am serviciu.Dar nu credeti ca cei care conduc isi bat joc de noi cu nerusinare?

    • sigur ca isi bat joc de noi. si sigur ca nici dvs. nu puteti face nimic. dar atunci cine trebuie sa faca ceva in tara asta ? eu am inceput sa fac ceva , dar nu revolutii sau manifestatii sau alte prostii moderne. trebuie lucrat la felul de a fi al oamenilor , la cum muncesc , economisesc si investesc, la cum se protejeaza si isi sporesc avutiile. se poate , inca se mai poate face ceva . si eu cistig mai putin ca dvs. dupa 30 de ani de lucru, dar nu ma pling . de ce ?? fiindca serviciul este sfint . munca innobileaza pe om. nu trebuie umblat la averile hotilor [de tot felul] , trebuie umblat la capul nostru, la mintea noastra si reglate in asa fel incit sa facem sa produca ceva , nu doar certuri si uitaturi in ograda celuilalt. ma intelegeti??? am spus mult[si aici si in alte parti ] ce trebuie facut si cum trebuie facut. dar………….

  • Oare nici pana la aceasta ora nu va dati seama de ce poporul roman nu va mai vrea? Intrebati de tovarasii dv de suferinta care se fac ca ploua. Dupa 8 ani la guvernare, ani in care nu ati facut mai nimic, ba da ati luat banii oamenilor, ati distrus invatamantul si sanatatea, drumurile, turismul, tot ce se putea distruge, acum ati devenit foarte intelepti si va asumati lipsa de bun simt sa dat sfaturi. De ce nu ati aplicat aceste lucruri de care tot PDL -ul SE BATE CU PUMNII IN PIEPT ? CINE VA OPRIT? DUPA 8 ANI CU USL-UL LA PUTERE VOM MAI STA DE VORBA, PANA ATUNCI STATI LINISTITI SA NU VA IMBOLNAVITI. 🙂

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.