Istoria militară a judeţului nostru este plină de fapte pilduitoare şi de angajament exemplar în numele patriei. De la grănicerii năsăudeni la legendarele divizii de vânători de munte şi până azi la Brigada 81 Mecanizată avem exemple de referinţă naţională şi europeană în actul de slujire a patriei sub drapel.
Bătălia de la Arcole l-a anunţat lumii pe Napoleon şi a făcut vizibil Năsăudul în plan european. Exemplul cetăţenilor în uniformă din judeţul nostru la 1 Decembrie 1918 este de asemenea unul de curaj şi angajament afectiv. În al Doilea Război, Diviziile de Vânători de Munte încadrate cu cetăţeni din judeţul nostru au avut un comportament combativ de excepţie stârnind admiraţia aliaţilor şi a inamicilor deopotrivă. În evenimentele din 1989 unităţile militare din judeţul nostru au gestionat o situaţie dificilă fără incidente, făcând posibilă victoria poporului.
Unităţile militare din judeţul nostru au fost supuse după 1989 unui proces de transformare fără precedent în istoria instituţională a Armatei. Militarii noştri au dovedit că merită să participe la primele misiuni în afară ţării şi au fost aleşi să facă dovada că România are tot dreptul de a face parte din Alianţa Nord-Atlantică. Nu a fost uşor şi au fost sacrificii mari, dar în numele ţării nici un efort nu e prea mare.
Cetăţenii judeţului în uniformă au participat la misiuni internaţionale sub egida ONU în Africa, Asia, în Balcani, acolo unde ţara prin Parlamentul ei a stabilit. Cetăţenii judeţului au sângerat, au plâns de dorul ţării, au rămas cu infirmităţi şi au murit în toate teatrele de operaţii unde ţara i-a trimis. Apartenenţa la NATO şi comportamentul militarilor în afara ţării a fost principalul argument pe baza căruia am fost admişi în Uniunea Europeană cu toate consecinţele ulterioare. La Comandamentul din Bistriţa s-au format multe din cadrele de comandă din structurile centrale ale Ministerului Apărării Naţionale, iar unii au devenit înalţi funcţionari ONU.
La 100 de ani de la Bătăliile de la Mărăşeşti, preşedintele României a decorat drapelele unităţilor care poartă tradiţia celor care au luptat în această epopee naţională. Din nouă drapele decorate, cinci aparţin unor unităţi comandate de ofiţeri formaţi în Brigada 81 Mecanizată “General Grigore Bălan”din Bistriţa: colonelul Dragoş Iacob -comandantul Brigăzii 15 Mecanizată” Podu Înalt” din Iaşi, colonelul Pop Daniel – comandantul Batalionului de infanterie 32 Mircea din Timişoara, locotenent colonelul Grec Ioan – comandantul Batalionului 814 Tancuri “Mihai Vodă” din Turda, locotenent colonelul Costaru Adrian – comandantul Batalionului 26 infanterie “Neagoe Basarab” din Craiova.
La 100 de ani de la memorabilele încleştări care au dus la făurirea Marii Uniri, cetăţenii în uniformă din judeţul nostru transmit tradiţiile de lupta mai departe. Militarii înţeleg prin tradiţie nu venerarea cenuşii, ci transmiterea flăcării, a focului care întreţine ţară. Iată aşadar un judeţ mic cu realizări mari într-un domeniu care nu exhibă realizările, ci le face simţite pentru toţi cetăţenii.
Col. (rez.) Ioan Gaftone
Este demn de remarcat elogierea faptelor de arme ale cetatenilor imbracati in haina militara din Bistrita si ca acestia sunt doar o parte din multimea de militari curajosi si priceputi in minuirea armamentului si tehnicii de lupta care reprezinta Romania. Stema si steagul sunt imprimate pe echipamentul lor iar faptele de arme ramin exemple memorabile pentru iubitori de neam si tara. Citesc emotia si respectul d’lui col. Gaftone I. pentru militarii care sau format la scoala comandamentele militare unde a lucrat si este mindru de faptele lor. Pentru a le da taria militarilor de astazi guvernantii trebuie sa le asigure tehnica performanta, echipament corespunzator , salarizare buna si legi stabile nu umilitoare cum sunt acuma. Felicitari pentru material !
Când au desființat armata națională profesionalizând-o, au săpat la rădăcina acestui popor. Grecii sunt în UE dar au memorie bună, la ei toată lumea face armată. Tâmpițllor ălora care au săltat cinci nopți la untold cu 500 de decibeli în urechi până le-a ieșit bulionul pe nas le-ar fi prins bine măcar jumătate de an de instrucție.
Domn colonel, ce nu înteleg eu, de ce avem numerotările alea la brigăzi? Batalionul 814, ce, avem 800 de batalioane în România?
811,812 , 813,814(Primul ,al doilea al treilea si al patrulea batalion din Bg 81)