Deşi stătea în ultimul rând, oarecum taciturn, Vasile Coruţiu mi-a sărit în ochi din prima fiindcă, din păcate, îl ştiu atât de bine pe omul acesta care şi-a bătut joc de blocurile ANL de la Viişoara pe care le-a făcut într-un hal fără de hal cu ţigani de la Bucureşti lucrând la negru, dar cel mai grav, fără canalizare. Locatarii s-au chinuit ani cu mirosurile pestilenţiale până când Primăria Bistriţa a găsit de cuviinţă, într-un târziu, să racordeze blocurile la reţea. Un alt amănunt la fel de important este că acest domn Coruţiu a mai dotat blocurile făcute de el cu centrale termice vechi care consumau mii de metri cubi de gaz. La o simplă garsonieră se plătea câte 500-600 de lei la întreţinere lunar, o bătaie de joc marca Coruţiu care s-a îmbogăţit după Revoluţie cu astfel de afaceri. Acum înţeleg că se ocupă de turism. Întrucât am stat în mizerabilele blocuri făcute de dânsul, nu voi fi chiar atât de idioată să merg vreodată în ceea ce administrează acum şi să plătesc pentru asta. Am plătit cu vârf şi îndesat „luxul” de a sta în blocuri făcute de el şi de firmele lui. Ca urmare, orice problemă ar avea domnul Coruţiu pe mine nu mă interesează fiindcă nici pe dânsul nu l-a interesat când eu ţipam că ne iese fosa septică în beci şi sub geamuri şi că nu mai putem respira din cauza asta. Dacă ar fi să pot vota eu să se facă o hidrocentrală prin pompare la Colibiţa, aş vota să treacă toate conductele prin complexul turistic al domnului Coruţiu şi să ia apă numai din faţa vilelor lui ca să se facă acolo un hău imens. Mi s-ar părea că, în felul acesta, s-ar face puţină dreptate. La cât şi-a bătut dânsul joc de oameni, eu zic că ar merita acum o hidrocentrală cu turbina în sufragerie.
Tot la dezbatere a apărut un domn din Franţa, Jean Pierre Pascal, cam vocal în problemele comunităţii în condiţiile în care el însuşi a recunoscut că face „afaceri personale” şi că nu prea plăteşte statului român nimic. Dânsul ţipa ca din gură de şarpe că investitorul în hidrocentrală e un escroc condamnat penal. Îi şoptea la ureche fostul poliţist transformat în avocat Liviu Moldovan (foto stânga). Îmi pare rău că domnul Moldovan, care a invocat tot soiul de legi şi drepturi ale oamenilor, nu i-a citit la ureche lui Jean Pierre Pascal şi rechizitoriul lui Vasile Coruţiu pe cu tot cu faptele sale „de vitejie” în lumea de business. Dacă citeau din ambele rechizitorii mai că era un echilibru de forţe, aşa a fost doar penibil.
V-am spus că nu mă pricep la hidrocentrale, dar nici cei din sală nu cred că se pricepeau aşa cum voiau să arate. În schimb, l-am ascultat pe domnul Dorin Stoian de la Comelf explicând şi mi-am dat seama că ştie ce spune. Am mai auzit că marii proprietari de pensiuni deversează dejecţiile în lac, că şi-au făcut vile până unde au vrut ei, că, în afară de Tinu Hangan de la Ariniş (care a cotizat vreo 500 de lei taxă hotelieră pe trei ani) unul nu a plătit taxa hotelieră (deşi se laudă că au avut 6500 de turişti) şi că cei din Bistriţa Bârgăului dau 100.000 de lei pe an ca să le care tuturor gunoaiele de la mici, grătare şi petreceri fiindcă niciun proprietar de vilă nu are abonament la salubritate. Aşadar, de plătit, nu plătesc, de făcut curăţenie nu fac, lacul l-au îngrădit să nu mai intre nimeni, ce mai vreţi? Acum nu le rămâne decât să facă propriile legi acolo şi, eventual, să impună vreo limbă oficială.
Ce poţi face ca simplu turist care ajungi acolo? Să priveşti lacul de pe baraj sau să-i umpli conturile lui Coruţiu ca să te uiţi la acelaşi lac însă dintr-un alt unghi? Pentru omul de rând care vrea să se relaxeze neavând milioane adunate din construcţia de blocuri ANL de proastă calitate, nu există alt acces în fortăreaţa Colibiţa decât barajul. Aşa se face că acolo vezi grupuri care se fotografiază şi fac stânga împrejur, înapoi spre oraş.
E vina Primăriei Bistriţa Bârgăului, a Apelor Române, a tuturor celor care au permis unor înavuţiţi dubioşi să acapareze lacul. Nu era vorba într-o vreme că nu e voie cu bărci cu motor fiindcă noi bem apă din lacul respectiv? I-a spus cineva şi lui Coruţiu despre regula asta sau el are regulile lui? Nu se găseşte vreun avocat bun să-i dea pe toţi în judecată şi instanţa să-i oblige să dărâme construcţiile făcute ilegal în zona de protecţie a lacului? Se pare că nu, fiindcă printre proprietarii de case luxoase de vacanţă, cică, sunt mulţi magistraţi cu salarii uriaşe, iar justiţia e independentă – nu-i aşa? – iar ei au voie să facă legi valabile în fortăreaţa Colibiţa care nu mai e noastră, ci a lor, reprezentaţi la vârf în cel mai ironic mod cu putinţă de Vasile Coruţiu.
Dacă statul român ar avea strop de sânge în instalaţiile lui învechite, ar lua la rând Colibiţa de la prima vilă şi până la ultima şi ar pune următoarea întrebare fiecărui proprietar: „Din ce bani e făcută?” Cine poate justifica cu fişe fiscale, declaraţii depuse la Fisc şi alte acte construcţiile megalomanice să şi le păstreze şi să facă în continuare grătare, cine nu, să rămână fără ele şi fără „cetăţenia” dobândită fictiv în „fortăreaţa Colibiţa”. Cum nu se va întâmpla asta în timpul vieţii noastre, foştii poliţişti, securişti, magistraţii, politicienii, miliardarii de carton şi alte specii monstruoase care s-au născut în democraţie ne vor râde în continuare în nas, tuturor. Ei se vor opune la orice, iar noi vom privi lacul de pe baraj şi ne vom lăuda apoi, pe Facebook, cu minunata lor Colibiţa, fortăreaţa din munţi, simbolul înavuţirii de după Revoluţie, al megalomaniei româneşti şi, uneori, chiar şi al prostiei fără margini, oglindită în luciul unui lac nesătul de morţi. Halal zonă de agrement şi relaxare!
Cristiana Sabău
au ocupat abuziv inclusiv drumurile (publice!) care ajungeau la lac!!!
stati flexati, cat sta useleu la putere nu incepe nici un proiect important in Transilvania.. asa ca.. relax 🙂
Iar daca prin absurd vor incepe unele proiecte, vor fi oprite de PDL sau se vor crea suficiente piedici ca nu fie duse la sfarsit. 🙁 (vezi autostrada Transilvania) Cata ipocrizie!! Totusi sa nu uite si g.u.n.o.a..ie.l.e. de la PDL ca au fost asociati la guvernare atat cu PNL (in chestia aia portocalie intitulata ” HELL NO Alliance”) cat si cu PSD in alte „proiecte comune” neterminate de pe perioada FSN.
haide domnu’ gogu…
1) ce treabă are useleul cu nesimţiţii de Bistriţa?
2) trebuie să ne facă useleul, Bucureştiul, ordine la noi în casă?
3) tot de la Bucureşti aşteptaţi Proiecte?
Bravo doamna Sabau. Chiar ziarul Timponline este independent? Daca este asa atunci e bine. Va urez succes in activitate.
Felicitari pentru curajul si incisivitatea articolului. Ma tem insa ca se va ramane doar cu asta. Pentru a lua cineva vreo masura de remediere a situatiei probabil ca trebuie plangeri scrise pe linie administrativa ori chiar penala ,iar la cum se aplica Legea azi in Romania dati-mi voie sa ma indoiesc ca vreun organ administrativ ori vreun domn procuror va dispune vreo masura punitiva. Asa ca… , cainii latra iar caruta cu abuzuri trece” . Sa dea bunul Dumnezeu sa ma insel eu, si sa se ia ceva masuri punitive.Ar trebui reclamat la Directia pt. Protectia Mediului din cadrul Comisiei Europene, ori la ceea pt Justitie la doamna Viviane Rdning,ori la Parlamentul European. Adresele se pot gasai pe internet.Dar cu probe scrise eventual filmate-( despre garduri, dejectii in lac, ocupare drumuri publice, etc.,etc..).Poate ca daca ar veni porunca de la Bruxelles, anumite organe ale statului ar aplica masuri punitive. Altfel……voie buna si pace la neamuri.
@ doamna Cristiana Sabau.
1. mai zilele trecute scria la dvs. un articol in care erau acuzati niste neica nimeni care au scris moarte tiganilor pe nu stiu ce perete din centrul urbei noastre dragi. acum dvs veniti si spuneti ca blocurile ANL s`au construit cu tigani din bucuresti, la negru. Nu suna a discriminare?
2. toate constructiile de langa lacul Colibita s`au executat dupa in urma intocmirii unei documentatii tehnice care trebuie autorizata de primaria Bistrita Bargaului. sunt 2 legi importante, 10/95, si 50/91. primaria Bistrita Bargaului, are autoritatea si obligatia sa verifice corectitudinea si respectarea normelor prevazute in documentatia tehnica si certificatul de urbanism. Probabil, daca sunt in extravilan, autoritatea controlului revine CJ. cine a solicitat avize de principiu si le`a obtinut, mai mult sau mai putin corect, e problema altor institutii.
3. aveti mare dreptate, atat dvs, cat si primarul din comanu Bistrita Bargaului, in ceea ce il priveste pe distinsul domn francez, care, ca multi altii, profita de saracia si naivitatea noastra si vin sa faca afaceri frumoase la noi. Ar trebui luata atitudine fata de acestia. cat sa ne mai bucuram de leoni sau textila sarata, cand acolo sunt romanii platiti in bataie de joc, cu 200-300 euro lunar?
4. care e principala functiune a barajului de acumulare de la Colibita? turism sau industrie (energie)?
Poate vreţi să ştiţi cum îi plătea domnul Coruţiu pe muncitorii care lucrau la ANL ca să vedeţi cine făcea discriminare. Nu-i plătea. Ca să încaseze bani, îi sechestrau jeep-ul. După ce îşi luau salariile, o tuleau la Bucureşti cu primul tren şi veneau alţi „calificaţi”. Fireşte, domnul Coruţiu nu era deranjat de ITM. Cum să fie? Doar găzduia petrecerile de partid la Restaurantul Bulevard. Mai vreţi şi alte informaţii sau mă pot opri aici?
da, mai vreau ! nu te opri !
Păi să ne spună doamna Otilia Berbecar mai multe că tot ea era şefă la ITM. I-a dat vreo amendă? Dar Inspectoratul de Stat în Construcţii? L-a penalizat cu ceva?
aaa, deci tiganii s`au transformat in „muncitori” si „alti calificati”! asa suna mai bine!
cristiana si ma mult…
D-nului Corutiu i-a ars o fabrica, in Viisoara , cu acte cu tot ( ma rog se presupunea ca au ars contractele de munca ) cu putin timp inaintea unui control, De asemenea ,pasarelele peste calea ferata , facute in timp dublu fata de contract( executia lunga bani aduce ), sunt rusinos de mizerabile si mai inguste decat soseaua (care urma sa se transforme in autostrada!!!!???). In urma cu ani avea (prin PD ) singurul contract din tara de executie a traverselor de cale ferata!? Sa ne mai amintim???
Intr-adevar, in Colibita multi au ingradit si ce nu-i a lor. Au mers cu gardul pana la oglinda apei luand pana si zona de protectie din jurul laculu. Ca sa nu mai vorbim de construirea haotica. Totusi Colibita anilor ’60 se remarca si prin arhitectura cabanelor asemanatoare celor din Tirolul Austriac. Ar trebui incurajata (nu fortata) revenirea la acel gen de arhitectura cel putin la ceea ce se construieste in continuare. Referitor la ingrijorarile ca prin construirea hidrocentralei pe baza de pompare va fi afectata statiunea Colibita, acestea sunt neantemeiate. Lumea trebuie informata corect pentru ca sa accepte aceasta investitie, care reprezinta un concept nou,nepoluant de producere a energiei electrice. Singurul deranj mai serios ar putea fi cel din perioada de santier, insa si aici pot fi gasite solutii pentru a nu afecta zona turistica situata pe malul drept al lacului. In acest sens ar putea fi stabilit de la inceput cu constructorul ca intreaga organizare de santier sa se faca pe malul stang. Astfel, la incheierea lucrarilor, Colibita ar putea ramane cu um drum si pe malul stang al lacului, ceea ce ar fi de asemenea in folosul dezvoltarii turismului.
Colibiţa a fost confiscată demult de proprietarii de cabane din zonă.
Este o zonă privată în care accesul liber pentru turişti este nedorit.
[…] mai sus aparţine jurnalistei Cristiana Sabău şi este pusă în contextul dezbaterii proiectului Colibiţa. Ea aminteşte de metoda cutiei negre în psihologie. Cercetarea se face în funcţie de input (o […]
Ceea ce se întâmplă în perla coroanei turismului bistriţean, Colibiţa, denotă prostie omenească. Nu mai cunosc, poate-s neştiutor, nici un alt caz care să se asemene cu ceea ce există la Colibiţa. Cunosc situaţia de la acumularea Strîmtori – Firiza, din apropierea oraşului Baia Mare, unde, în apropierea lacului nu există nici macar o construcţie, e chestie de igienă. La Colibiţa s-a construit haotic, cu o nesimţire ce trădează obiceiuri de neam prost, de îmbogăţiţi peste noapte, care numai acolo pot să-şi găsească o iluzorie linişte şi pot să se fălească între ei cu ceea ce sunt în stare.
Despre d-l Corupţiu…. subscriu caracterizării pe care i-aţi făcut-o, doar că îi doresc numai bine şi multă sănătate, magistraţii vecini cu dânsul nu prea cred că o să-l întrebe vreodată ceva.
eu, l-am cunoscut pe dl. Handan, și poate nu ar fi cazul să spun, dar mi s-a părut un incult, un imbecil rău de gură și plin de el, care în afara faptului că striga nu spunea nimic coerent, dacă cu astfel de oameni facem turism…..
Dacă citiţi declaraţiile, dânsul a lucrat în turism şi „înainte”, în epoca de aur, tristă pentru noi, veselă pentru alţii. Normal că are dreptul să ţipe.
da da da…….mai vrem. muuuulte.
Căutaţi pe google. E plin de isprăvile acestui domn care a căpuşat toate partidele.
Cristiana si mai mult…
mai mult ca tu le stii te rugam CRISTIANA…multumim..
Asa este in ce priveste blocurile ANL, eu am stat in Decebal, atat cada cat si calorifelele au fost aduse din Germania, second hand, dezastru, ce mai…Lucrari de slaba calitate peste tot, cele mai ieftine materiale cu putinta, dar mai mult ca sigur facturate la dublu pret. In mijlocul camarei aveam o umflatura in parchet, geamurile nu se inchideau ca lumea, etc etc. Dar ce conteaza, important e sa se simta el bine. Si cei care au receptionat astfel de lucrari facute in dorul lelii.
niste pramatii….
VA RUGAM SA INCETATI!
NU MAI SCRIETI IN ZIARE LUCRURI CARE PUN PE „JAR” ANUMITE PERSOANE CARE AU CAPUSAT TARA IMPREUNA CU PARTIDELE POLITICE PARLAMENTARE AFLATE ATUNCI INTAMPLATOR LA CONDUCEREA TARII ( DE EXEMPLU : FSN-PSD-PDL-PNL )!
INERVANTILOR! … SUNTETI CA TANTARII CARE NU LASA URSUL SA DOARMA … PE GRAMADA DE OASE, IN BARLOGUL ” COLIBITA” !
SA NE AMINTIM CA LA COLIBITA AU VENIT IN VIZITA DE LUCRU, IN ACELE VREMURI, DOMNUL PRIM ….PETRE ROMAN, SI DOMNUL MINISTRU TRAIAN BASESCU…SI ALTI … AMPLOIATI !
LA CINE OARE ?
ATENTIE : DACA PERSOANELE VIZATE SE INERVEAZA DIN NOU , SI LE IAU FOC CA DIN SENIN, VILOACELE ?
ARDEEEEE!!!!