Sunt de acord cu deputatul Robert Sighiartău care a spus că alegerile din PNL Bistriţa-Năsăud au fost o adevărată „sărbătoare a democraţiei”. Competiţia este bună, frumoasă şi sănătoasă în orice partid politic. După mai puţin de trei decenii de libertate şi democraţie, foarte multe formaţiuni s-au întors, din păcate, la mitul conducătorului iubit, veşnic reales la al nu ştiu câtelea congres, dovadă că metehnele comunismului sunt extrem de greu de ucis. E de-a dreptul reconfortant să vedem că unii scapă de jugul acelorlaşi obsesii cum că doar unul poate conduce un partid şi doar ai lui au dreptul să-l moştenească.
A fost greu şi la PNL, format în mare parte din foştii democraţi şi apoi democrat-liberali, partid care a funcţionat după aceeaşi străveche reţetă FSN-istă ca şi PSD, de altfel. Ani la rândul, ambele partide au avut acelaşi conducător. Cu chiu cu vai, PSD a reuşit să-l răstoarne de Viorel Pupeză din jilţ, în timp de democraţii l-ar fi reales mult şi bine pe Ioan Oltean preşedinte dacă nu ar fi avut probleme cu justiţia şi nu s-ar fi scris codul de integritate al noului PNL.
Dacă vă aduceţi aminte, primarii PSD au fost cei care au făcut front comun şi l-au dat jos pe Viorel Pupeză care şi azi ar fi condus partidul în stilul Cozmâncă, defilând la pas cu Gheorghe Marinescu care nu s-ar fi dat nici el dus din jilţul de la CJ. Niciunul nu a plecat de bunăvoie. Se credeau un fel de zei ai judeţului, de neînlocuit. Sunt convinsă că nici azi nu le convine statutul de oameni de rând. Cea mai odioasă epocă, în opinia mea, a fost cea în care şeful PSD era Adrian Năstase. Mai era puţin şi ne întorceam la dictatură. Partidele de opoziţie erau la pământ, toată ţara era roşie, nu mişca nimeni în front de groază. Ca una care lucram în media naţională neobedientă puterii, mă trezeam în fiecare lună cu ameninţări că îmi voi pierde locurile de muncă fiindcă l-am criticat pe prefectul Viorel Pupeză, pentru că am îndrăznit să am altă atitudine decât de cântătoare de ode, ca majoritatea. A fost o perioadă de-a dreptul oribilă în care drepturile şi libertăţile oamenilor erau călcate în picioare fără nicio jenă de tot soiul de slugoi care luptau să fie plăcuţi mai marilor politici. Au fost vremuri extrem de grele şi pentru presă. Totul era secret, peste tot găseai uşi încuiate.
Mă întristează azi să văd că diverşi colegi de breaslă care nu au trăit acele vremuri de tristă amintire ar face orice ca să ponegrească oameni ce fac politică în alte partide doar pentru că e cool să faci mişto. Semnează aşa-zise „pamflete” colegi mai tineri care nu au trăit în comunism şi care nu au scris în epoca Năstase. Cred că nici nu îşi dau seama măcar cât rău poate să facă unei societăţi ideea partidului unic şi a „conducătorului iubit”. Chiar dacă el nu există azi, sunt toate şansele să-l creăm arătându-ne devotamentul către cel puternic şi denigrându-i pe ceilalţi pe care îi considerăm mai slabi. Portretizând la mişto oameni din alte formaţiuni care îşi depun candidaturi pentru funcţii interne în partidele lor mari, mici, cum sunt, noi, ziariştii, nu facem altceva decât să ucidem dorinţa lor şi a altor oameni de a se implica în politică, iar acest lucru este nesănătos pentru democraţie. Oricât de amuzante par a fi caricaturile, textele scrise la mişto nu sunt pe placul niciunuia dintre cei care fac obiectul lor. Cu ideea să-i criticăm dacă greşesc sunt de acord, dar sunt total împotrivă să ne batem joc de ei. Să nu ne mai mirăm atunci că oamenii serioşi, cu cariere în spate evită să facă politică. Niciunul nu vrea să fie ţinta batjocurii altora pentru simplul fapt că vrea să facă ceva pentru comunitatea lui. Până la urmă, ca ziarişti, suntem doar nişte observatori ai societăţii şi datoria noastră este să transmitem mai departe informaţia nealterată de simpatiile sau antipatiile noastre. Ca nişte potenţiali formatori de opinie, ar trebui să cultivăm pluripartidismul, singura şansă ca democraţia să reziste, să încurajăm implicarea oamenilor în viaţa comunităţii fiindcă altă reţetă prin care să ne guvernăm, ca şi comunitate, nu s-a descoperit încă.
Alegerile din PNL Bistriţa-Năsăud mi s-au părut o „sărbătoare a democraţiei” fiindcă au fost organizate corect, fără reţete din vechiul PNL sau fostul PDL. Şi ştiu asta fiindcă am asistat la o discuţie chiar pe această temă. Detest partidele care votează la vedere candidatul unic şi îi admir pe cei care ţin la frumuseţea votului secret care nu lezează drepturile şi libertăţile oamenilor.
Mi-a plăcut faptul că majoritatea candidaţilor au avut emoţii, că au aşteptat cu sufletul la gură rezultatele. Am văzut oameni fericiţi, chiar dacă nu au câştigat în realitate nimic fiindcă e extrem de greu să conduci un partid în opoziţie, şi am văzut dezamăgiţi, chit că nici ei nu au pierdut nimic. Dumnezeu ştie ce va mai fi peste un an, doi sau trei. Rezultatul a surprins pe toată lumea fiindcă a fost cu adevărat neaşteptat.
Am auzit multe voci care au spus că, în sfârşit, partidul a ieşit din epoca Ioan Oltean, o epocă bună chiar pentru mulţi dintre cei care s-au simţit acum eliberaţi. Eu cred însă că a fost prea lungă şi nesănătoasă până la urmă. Nu degeaba în democraţii mai solide decât a noastră preşedinţii au cel mult două mandate. Mai mult de opt ani în fruntea unui partid, a unei ţări sunt de-a dreptul periculoşi. Se adună hoarde de slugi care au interesul să profite de pe urma poziţiei respectivului lider, realitatea e din ce în ce mai greu de perceput de cel în cauză. Apare convingerea că fără el lumea stă pe loc, inerţia.
Când ştii că e un zid de care nu poţi trece, mai bine îl ocoleşti. E mai înţelept aşa. E motivul pentru care în PD şi apoi în PDL nu a mai crescut nimic pe lângă Ioan Oltean. El era zidul de care nimeni nu a putut trece. S-a ridicat la un moment dat până la cer şi alţii nu au mai văzut decât întunericul. Azi, zidul e dărâmat. Au săpat la fundaţia lui DNA, codul de integritate, viaţa însăşi, cei din preajmă. Probabil că PNL e acum expus vânturilor, ploilor, dar e liber să vadă înainte. Ziua de ieri a fost într-adevăr o sărbătoare a democraţiei fiindcă niciun alt sistem nu a dat omului mai multă libertate.
Trebuie să privim înainte și să uităm trecutul. Voința majorității primează în fața tuturor aranjamentelor. O lecție de democrație predată de PNL BN tuturor filialelor din țară. Ioan Turc împreună cu o mână de oameni simpli și cinstiți, dar cu sufletul bun, au reușit să dărâme „zidul ” care părea de ne trecut. Istoria îi va consemna pe acești oameni curajoși care au reușit aceste fapte mărețe.
Daca nu era umarul lui Oltean in structurile de conducere al PNL-ului nu aveau ce cauta nici Doris Moldovan, nici Marc si nici Filipoi, poate si altii. Ei fac parte din protejatii lui Olrean, din lingaii mogulului, ei sunt demult depasiti. La modul foarte serios recomand ca pentru zona Beclean sa se caute o alta persoana mult mai credibila si mai recunoscuta de comunitate decat Marc. Marc imi aminteste de Pupeze si Cozmanca, chiar daca a pus umarul sa-l dea jos dupa ce l-a ajutat sa nu aiba dosar penal, e facut din acelasi aluat.
Nu a fost daramat nici un zid,in turul 2 cu ajutorul lui Oltean a ajuns presedinte Turc ,pt. ca Robert este apreciat la Bucuresti si Oltean pierdea puterea definitiv in judet si la Bucuresti.Acum Oltean o sa il demoleze pe Turc .Regele a murit,trăiască regele!
Sabine cu ce sa-l demoleze Oltean pe TURC.Banuiesc ca ai fost acolo la alegeri.Oltean nu mai are nici forta fizica nici cea psihica pentru a se ocupa de demolari.A demolat destullll……are nevoie de odihna.Sanatate lui.
In sfarsit cineva vede …adevarul .
Bravo Sabin !!!
Sabin tare ma tem ca ai dreptate
Mai multi dinozauri coagulati de tovarasul Marc l-au jumulit pe mult prea tanarul pocait Robert. Eu am vazut mai mult potential la Robert decat la toti ceilalti dar asta-i viata. Faptul ca nu a raportat zilnic si a incetat sa fie supus intaiului politician al judetului l-a costat temporar pierderea posibilitatii de a conduce partidul
Robert viitorul in PNL BN depinde doar de tine
Fa tot ce poti si ajuta partidul caci vine si vremea ta
Nelu mult succes ai fa echipa cu Robert si alti tineri vesnicul Marc te-a ajutat acum dar este trecut
Daca vrem sa nu mai stam la mila Psd trebuie sa fim uniti
Nu uitati primarii
Unul singur a fost acolo in sala care a demolat.RESTUL NUMAI AU SIMULAT. ACELA a fost tot timpul in spatele lui NELU TURC fara zgomate si surle ,atit inainte de alegeri cit si in ziua 0.
Are dretate Mihai unul a demolat acolo,restul au simulat.Demolatorul este din Odorhei.Deci judetul va fi condus de Chintelnic si Odorhei.
Acela este unicul și inegalabilul Nelu Mexicanul.
Doamne da sa se intimple cu adevarat alegeri i democratice in intreg partidul. Sa fie alesi si promovati liberali autentici, patrioti si cinstiti!
Sa scape PNL-ul de cozi de topor, de politruci vinduti si semidocti cu doctorate.(nu sunt numai in PNL) Si mai sper sa se faca altfel de politica: cea a programelor de guvernare, a alternativelor din care noi alegatorii sa alegem.Nu cea atacarii cu orice pret a ad ersarilor politici, fara sa vi cu alternative viabile, credibile care sa convinga.Si apoi mai este o problema: PRIN NOI INSINE! Parca PNL_ul a uitat de aceasta deviza sanatoasa.
Dl Turc merita demult o astfel de recunoastere.Eu cred ca PNL a castigat ,nu Turc..Depinde de modul in care va fi sustinut.El nu este Ion Oltean.Este alta fire.Dar nici nu mai este vremea MUSCHILOR,ci a mintilor lucide.Felicitari PNL!
mares sa cred ca esti p.pi….st
FELICITARI PNL !!! Vreau un partid puternic de DREAPTA fara compromisuri prea mari.
BALANE noapte buna.Fa acel partid de dreapta si in zona parcului de la tara ,zona pe care o iubesti mult.multumim.
În curând Lajos Orbán ar putea fi ales președinte al PNL la nivel național. Chiar dacă insul pare a fi scăpat de problemele legale…este totuși, un compromis.
PNL ar face bine să se descotorosească de toți infiltrații pe care FSN-ul i-a folosit pentru a slăbi partidele istorice , în general oportuniști lipsiți de caracter și convingeri democratice. Abia atunci se vor putea distanța de eticheta ,,aceeași mizerie” și vor deveni un partid frecventabil și implicit votabil. Totuși, alegerile de azi înseamnă un pas înainte , mai rămâne de spălat rușinea acelei alianțe cal-măgar din 2012 sau adopția unor inși precum Quintus, Crin Antonescu , Vosganian , Becali , Tăriceanu , etc , specimene care pot fi orice în afară de liberali.
Nu sunt și nu voi fi vreodată ,,fan” al acestui partid ( fiind țărănist+monarhist ) însă cred că pot avea o șansă la alegerile viitoare pariind pe generația tânără născută după ’89. Succese!
Felicitari Cristiana Sabau, pentru onestitatea cu care zugravesti realitati , triste sau imbucuratoare si ca refuzi sa compromiti statutul gazetarului, slugarindu-i pe cei care detin parghii de „dirijare” a banului public. Eu sunt de-a dreptul mahnit cand citesc texte lingusitoare la adresa unor personaje mediocre, vremelnic aciuite-n functii publice, pe ici pe colo, scrise de oameni care, mai ieri, pareau verticali sau cand ii gasesc pe „ziaristi” slugarind personaje fara minte prea multa si fara scoala, doar pentru ca primesc o ciozvarca. Ma bucur sincer ca a castigat Nelu Turc, el fiind la aceasta ora cel mai matur si mai complet liberal, la fel cum m-a bucurat numarul mare de candidati. Chiar a fost o „sarbatoare a democratiei”. Felicitari PNL si sper ca Nelu si colegii sai sa inceapa sa „monitorizeze” Primaria Bistrita si CJ si sa prezinte argumentat alternative, la toate „investitiile” aiuritoare, risipitoare a banilor publici, sa nu astepte „pere malaiete”.