Un fost cadru didactic din Parva, o femeie de 56 de ani pensionată de boală, s-a simțit rău duminică seara și a fost transportată la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență din Bistrița, iar astăzi i-a sosit rezultatul testului pentru Covid-19: pozitiv!
Primarul comunei Parva Ioan Strugari a declarat pentru Timp Online că este convins că femeia, care făcea dializă la Bistrița, a contactat noul coronavirus fie din mașina care o transporta la spital, fie de la centrul de dializă fiindcă nu avea de unde altundeva întrucât nu a ieșit din casă de foarte multă vreme decât pentru a merge la dializă.
”Femeia a lucrat în învățămât o perioadă, a fost cadru didactic suplinitor, a avut probleme cu rinichii și s-a pensionat de boală. A urmat un tratament, după care a ajuns la dializă. I s-a făcut rău ieri după-amiază și a fost dusă la spital. Ea nu a ieșit deloc în sat, nu a văzut-o nimeni în ultima vreme. Ducând-o și aducând-o au infectat-o și au nenorocit-o. Eu am aflat că medicul de familie de la noi ar fi primit confirmare că ar fi pozitivă, dar eu nu am vorbit cu medicul de familie până în acest moment.
Se pare că, în toată pandemia asta, noi, primarii, nu reprezentăm nimic pentru autorități. De o lună de zile nu am primit niciun telefon de la nimeni, absolut niciun telefon. Am avut 220 de izolați într-o vreme. Nu m-a întrebat nimeni nimic despre starea lor, ce-i cu ei? Poliția și DSP nu știu ce relații au, dar ne exclud pe noi autoritățile locale. Nu ne ia nimeni în calcul. Aștept și eu să văd ne anunță și pe noi cineva? Toate ziarele scriu de cazul din Parva și nimeni din DSP nu îmi dă un telefon: domnu primar, aveți grijă că aveți un caz! Cred că trebuia să fim anunțați pentru ca să putem îndrepta măsurile spre cei din anturajul pacientului”, a spus Ioan Strugari.
Primarul a declarat că bărbatul femeii lucrează în construcții, dar exclude posibilitatea să fi luat coronavirusul de la el: ”E o persoană sănătoasă, lucrează în construcții. El nu are nimic. Eu pot să jur că de vină e sistemul. O să vedeți că nimeni din mediul din care el vine nu are nimic. El nu face naveta, nu iese din sat. Acum că am aflat că soția lui are Covid-19, am decis să-l izolăm și pe el la domiciliu”.
Potrivit primarului, dintre cei peste 200 de localnici care au ieșit din izolare sau carantină niciunul nu a prezentat simptome ale bolii, motiv pentru care, deși s-au cumpărat în comună materiale dezinfectante pe bază de clor, până acum nu au fost utilizate, mai ales că satul e unul răsfirat și e greu de ajuns pe fiecare uliță. Totuși, de mâine încolo se va face și acest lucru.
Un angajat al Centrului de Dializă Diaverum ne-a contactat, iar sub protecția anonimatului, ne-a declarat: Ținând cont că e primul caz la noi în centru nu are cum să fi luat de la noi, plus ca doamna ne-a declarat că a intrat în contact cu un electrician confirmat pozitiv. Și nu a mai făcut dializă câteva zile, apoi sâmbătă a făcut dializa separat de toți ceilalți pacienți”.
Luni, Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud nu a anunțat niciun caz nou de îmbolnăvire cu Covid-19.
tara lui orice e posibil, inclin sa scred ca omul are dreptate, oricum multe bizarerii se intampla, popa din ilva mica are sars covid, sotia nu e testata, ca a luat de la mort, neamurile nu au, deci ceva nu pusca….
Sunt numeroase cazuri de persoane care au nevoie de dializa la nivel national infectate cu noul coronavirus de la aceeasi firma care are sucursala si la Bistrita. Daca bine am inteles sotia politistului local confirmat pozitiv este asistenta la centrul de dializa. Oare ai nevoie de doctorat ca sa verifici daca nu este focar de infectie cu SARS-CoV-2 si la Bistrita? Doar intreb si eu sa ma aflu-n treaba.
Tin sa mentionez ca sotia polițistului local nu mai lucrează la centrul privat de 4 ani .Ea lucrează la dializa de la Spitalul Județean .La acel centrul privat ,pacientă din Parva este primul caz.Ar fi bine sa se documenteze lumea mai bine inainte de a aduce niște argumente eronate.
Văd că din nou primarii nu au capacitatea să se informeze.
Simptomele produse de virus variază de la forme asimptomatice( nici un semn, persoana e infectată, poartă virusul) până la cele mai grave – febră mare şi imposibilitatea de a respira.
Variază în funcție de cantitatea virală la care a fost a fost expusă persoana.
Există deci un spectru mare de bolnavi covid19.
Sănătoşi 80% pot funcționa fără tratament…15 % la sută dezvoltă forme mai grave cu pneumonii iar 5% critice.
Acum.
De ce e importantă autoizolarea şi carantina?
1. Cantitatea virală la care pot fi expuşi membrii unei familii responsabile care aplică responsabil regulile de igienă e mai mult mai mică ..şansele organismului de a combate cu succes virusul cresc dezvolta propria imunitate. Odihnă, mâncat, mişcare uşoară.
2. Limitează la spațiul familie repective contagiunea. Odată membrii familiei imunizați virusul primit din exterior va muri la ei, permite izolarea de asemeni a perioadei celei mai virulente.
Mai puține contacte sociale, mai puține riscuri.
Cei care lucrează în linia 1, personalul medical, transportatorii publici, vânzătorii..au nevoie de echipamente, măsuri speciale de protecție.
Măşti mănuşi, panoufi, orare reduse..
Ideal ar fi de avut o strategie de depistare a imunității dobândite..
Deocamdată pare că autoritățile române cu toată critica aferentă per total au gestionat bine situația aplicând cu strictețe măsurile de distanțare chiar dacã au fost accidente.
Situații de genul celor de la Suceava sunt în toate țările chiar şi mai echipate şi avansate.
Doctorii români au fost proactivi cu posibilele tratamente chiar dacă nu au fost aprobate oficial.
Dar greul nu s-a terminat trebuie păstrate măsurile respective încă o perioadă.
Dezinfectatul străzilor nu serveşte atât de mult ca şi spălatul mâinilor şi distanța socială.
D-le primar, vezi tu acuma recunosti ca sistemul e de vina, adica nu functioneaza cum trebuie. Nu stiu daca esti convins, dar la acest sistem, indiferent ca se refera la sanata, la invatamant, ordine publica, la mediu, la paduri, la administratie, etc, ai pus si tu umarul ca sa nu mearga si ar fi bine ca macar acum in al doisprazecelea ceas sa punem umarul si sa indreptam, daca se mai poate, tot ce am stricat.
În sfârșit, un primar reprezentantul unui partid nostalgic după „Tătucul” și „Moașa Comunală” revoltat că nu este luat în seamă, declară liber: „Eu pot să jur că de vină e sistemul”. Virusul nu alege, nu are culoare politică. Sunteți mai optimist comparativ cu colegul din Dumitra, care mai ieri era foc și pară pe DSP și pe medicul din sat după primul caz Covid-19 din comună, exclamând sincer: „ Eu înnebunesc de tot” ! Vă rugăm păstrați-vă calmul, avem nevoie de dumneavoastră… alegerile s-au amânat până la Crăciun … turma rămâne fără păstor. Dar să nu uităm că „urma scapă turma”.
Domnule sub acoperire „părveanul rătăcit”, pe unde v-ați rătăcit? Să știm și noi, poate acolo este o zonă interzisă pentru Covid-19. Legat de silvicani, ei au în tradiție, în fișa postului, chefuri, vânătoarea de „căprioare” și alte ciorle prin care chipurile ajută oamenii de la munte. Dezinfectarea periodică a gâtlejului cu „prună” de 52 de grade îi face imuni față de virusul actual. Cât sunt de deștepți rămâne de văzut. Domnul primar poate a mai servit masa, protocolar, cu această specie, dar din câte știu eu, în cultul creștin unde activează, nu se fumează și nu se consumă băuturi cu doi de „o”.
„Urma scapă turma” – adică oaia cea mai lentă (ultima, urma turmei) este cea mâncată de lup (care având deja o pradă, nu mai urmărește restul turmei).