Social

A fost lansat proiectul de reabilitare și restaurare a Castelului Teleki din Posmuș

Castelul Teleki din Posmuș, comuna Șieu, monument istoric de importanță națională, va fi restaurat și reabilitat cu aproape 5 milioane de euro fonduri europene prin Programul Operațional Regional, proiectul fiind derulat de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. Obiectivul principal este ”păstrarea și valorificarea patrimoniului cultural al județului Bistrița-Năsăud și a identității culturale prin reabilitarea, restaurarea ți redarea imaginii originale a castelului Teleki din Posmuș și atragerea de vizitatori. În urma reabilitării, ansamblul castelului va fi deschis publicului larg și turiștilor vizitatori, fapt care va avea ca rezultat impulsionarea dezvoltării locale”.

Valoarea totală a cererii de finanțare a proiectului ”Reabilitarea şi restaurarea Castelului din localitatea Posmuş, judeţul Bistrița-Năsăud” este de 21.782.530,24 lei, din care: contribuția proprie a CJ este de 435.597,05 lei; asistența financiară nerambursabilă solicitată – 18.512.874,83 lei, 2.677,5 lei – cheltuieli neeligibile.

Data finalizării proiectului este 13.09.2021.

Propunerile de amenajare funcțională sunt subordonate caracterului de monument istoric al ansamblului, de caracteristicile constructive și conformare ale spațiilor disponibile. Castelul, în urma restaurării și reabilitării, va fi deschis publicului larg și vizitatorilor, devenind destinație turistică. Conex activității turistice, spațiile ansamblului vor fi funcționalizate și amenajate flexibil pentru a găzdui un centru cultural. Principalele destinații ale spațiilor vor fi acelea de spații expoziționale, ateliere participative de creație artistică și etnografică, spații pentru conferințe cu tematică cutral-artistică, spații muzeistice. Toate spațiile vor fi integral deschise și destinate participării publicului vizitator sau turiștilor.

Castelul va fi amenajat pentru a găzdui ateliere de creație artistică, săli expoziționale cu caracter muzeal, bibliotecă și sală de expunere carte veche, sală de conferințe, săli pentru întruniri și primire turiști.

Intervențiile cuprinse în documentații sunt lucrări de consolidare, instalații noi, refacerea finisajelor, restaurarea componentelor artistice, refuncționalizarea întregului ansamblu ca destinație turistică în vederea deschiderii sale publicului larg. Conex activității turistice, spațiile vor fi amenajate astfel încât să găzduiască și un centru cultural. Vor fi spații expoziționale, ateliere de creație artistică și etnografică, spații muzeistice, spații pentru conferințe cu tematică cultural-artistică.

Corpul 1 – Parter: spații de acces vizitatori, recepție, informare. Etaj: spații de expunere a lucrărilor reprezentative pentru activitățile centrului cultural. Corpul 2 – ateliere, spații expoziționale, bibliotecă, sală de expunere de carte veche. Corpul 3 – Parter: spații pentru conferințe și expoziții. Subsol: spații pentru evenimente, spații de depozitare. Corpul 4 – sală de 70 de locuri pentru întruniri și simpozioane. Corpul 5 – ateliere, spații de expunere.

8 comentarii

  • Pentru un asemenea proiect felicit CJ-ul si pe domnul Presedinte Radu Moldovan. Pe cand primarelu nost pune de o initiativa sa cumpere casa IOAN ZIDARUL , monument istoric de o mare valoare. Dupa Turnul Sasilor si Biserica este cel mai important monument istoric. La CL se cumpara doar OUA, VEVERITE si STRUTI si SANIE de vara. Si se carpesc lucrarile cu dale si bgicasai si se refac sensurile giratorii din partea de sus si jos a orasului. Misto …NU ?

  • Felicitări pentru inițiativa! Apreciez că se pune accentul și pe reabilitarea monumentelor istorice de interes național.

  • Felicitări Consiliului Județean și Președintelui Radu Moldovan pentru inițiativă! Fără îndoială, se vede cum județul nostru se dezvoltă cu fiecare an care trece și mai ales mă bucur că se valorifică monumentele istorice care sunt de așa o mare importanță națională, precum castelul Teleki din Posmuș.

  • Nu știu dacă inițiativa renovării castelului și reușita proiectului pot fi atribuite unui singur om, presupun că e munca unui colectiv, deci nu laud pe nimeni înainte să știu cine e în spatele demersului.
    Poate cei de la http://www.castleintransylvania.ro
    Oricum inițiativa e binevenită, dacă 2-3 castele cum ar fi și cel de la Chiochiș ar fi reînoite s-ar putea organiza un circuit turistic foarte interesant, care ar putea valorifica simplu fără prea multe investiții inițiale bijuteriile arhitecturale, produsele culinare specifice din zonă, într-un model integrat. Sunt multe inițiative locale disparate poate e cazul ca unii să se trezească să facă un gen de consorțium, mai ales primarii din zonele de câmpie și să vină
    la o tablă comună cu o eventualele oferte locale- de la locurile de cazare la oferta culinară locală, să identifice actorii locali care pot să contribuie, să se construiască o platformă comună media și să demareze activități de gen turistic.
    Dacă cei de la Manic reușesc pe propriile cheltuieli să genereze un anumit interes, nu văd de ce mai multe comune reunite împreună nu pot genera un circuit turistic care să genereze locuri de muncă și prosperitate pentru comunitățile respective cu evenimente culturale.
    Sătui de popime și evenimente de sfințire în care aceiași actori uzați se implică.
    E nevoie de mai mult, de ghizi locali, de localuri curate, de produse locale de calitate, de educație în servicii și turism, de oameni care știu limbi străine , de marketing de generare a unui interes specific.

  • Vorbesc foarte serios. Mentionez ca am vazut in Germania si in Franta astfel de proiecte. In toate cazurile exista si un spatiu de alimentatie publica, pentru ca oameni care consuma cultura sa aiva si posibilitatea de a bea o cafea sau un suc sau o prajitura sau……

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.