Actualitate Recomandări

Și a fost cea mai lungă eclipsă de lună din acest secol. Cum s-a văzut

(FOTO-VIDEO) Cea mai lungă eclipsă de lună din acest secol s-a produs în noaptea de vineri spre sâmbătă, totalitatea ei fiind de 103 minute, iar maximul, când Luna se află cel mai aproape de centrul umbrei, a fost înregistrat la ora 23.22.

Așa s-a văzut luna din Bistrița-Năsăud:

Eclipsa de lună în diferite colțuri ale globului:

Eclipsa a început la ora 20.14, când Luna a fost sub orizont. Intrarea în umbră a început la ora 21.24, marginea stângă a Lunii devenind mai puţin strălucitoare decât restul discului. Luna s-a aflat în totalitate în umbra pământului la ora 22.29. Tot discul a fost scufundat în umbră, căpătând nuanţe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind şi momentul în care a început totalitatea.

Maximul eclipsei, când Luna s-a aflat cel mai aproape de centrul umbrei, s-a produs la ora 23.22. Atunci Luna nu a fost foarte sus pe cer, la 20 de grade înălţime deasupra orizontului, înspre sud-est.

Totalitatea a durat 103 minute, fiind cea mai lungă din secolul 21, la diferenţă mică de eclipsele care vor avea loc pe 26 iunie 2029 şi 7 iulie 2047, care vor avea totalităţi cu durata de 102 minute.

Momentul totalităţii este spectaculos pentru că Luna este colorată. Discul a fost colorat şi iluminat uniform, partea aflată mai aproape de centrul umbrei fiind mai întunecată (partea de jos a discului)”.

La ora 00.13, Luna a început să iasă din umbră, totalitatea luând sfârşit. Luna a revenit treptat la strălucirea dinainte de eclipsă.

La ora 01.19, Luna a ieşit complet din umbră, fiind mai deschisă la culoare.

Eclipsa s-a încheiat la ora 02.29, cu ieşirea Lunii din penumbra Pământului.

Eclipsa din 27 iulie 2018 este a doua eclipsă totală din acest an şi a treia dintr-o serie de eclipse totale care se produc între 2017 şi 2019. În total, fenomenul a durat 374 de minute, iar faza de totalitate 103 minute.

Fenomenul a putut fi văzut din Europa, Africa, Rusia, Asia, Australia, nu și din America de Nord şi Sud, Japonia şi o parte din Rusia.

Pentru România, înălţimea Lunii în momentul de maxim nu a depășit 24 de grade deasupra orizontului.

Următoarea eclipsă vizibilă din ţara noastră se va produce pe 21 ianuarie 2019.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.