Social

Un fost primar vrea să împădurească 70 de hectare de teren degradat cu bani de la APIA

Zeci de proprietari de terenuri din judeţ s-au interesat la APIA Bistriţa-Năsăud despre programul „Prima împădurire” prin care se pot obţine peste 6000 de euro/ha pentru înfiinţarea de plantaţii forestiere pe terenuri agricole lăsate acum în paragină. Întrucât termenul de depunere a proiectelor este foarte scurt, 31 martie, au rămas în cursa pentru obţinerea finanţării doar şapte, două persoane juridice şi cinci fizice.

Ionel Măgeruşan, consilier superior la APIA Bistriţa-Năsăud, a declarat pentru Timp Online că au fost foarte mulţi fermieri care s-au interesat de această oportunitate, dar au rămas doar şapte fiindcă e foarte scurt termenul până la care trebuie realizate proiectele.

„S-au interesat în jur de 30-40 de persoane care au venit şi încă 20 cel puţin m-au apelat telefonic să mă întrebe persoane fizice şi juridice private, dar au rămas doar şapte, două persoane juridice şi restul fizice. Cea mai mare suprafaţă pentru care se cer bani europeni este de 70 de hectare de către o persoană juridică de la Cetate. Mai avem încă o persoană juridică în zona Chiochişului cu 18 hectare, restul fiind persoane fizice cu 1 până la 3 hectare din zona Bârgăului, de la Măgura Ilvei încă două şi Chiochiş de asemenea două. Cam atât”, a spus Ionel Măgeruşan.

Potrivit sursei citate, doar proprietarii de terenuri agricole din zona de sud a ţării vor primi 6.000 de euro de hectar în primul an pentru înfiinţarea plantaţiei. În zona noastră, fermierii vor primi 2600 de euro la hectar pentru înfiinţarea plantaţiei, plus 487 de euro pentru îngrijire în primul an. În plus, se mai dă şi o sumă de 700 de euro/hectar pentru elaborarea proiectului. „Sprijinul se primeşte timp de 12 ani. În zona noastră, în al doilea an se dă o sumă de 1295 de euro/ha pentru întreţinere, în al treilea an câte 1100 de euro/ha, în anii 4 şi 5 câte 109 euro/ ha şi în anul şase 55 de euro/ha. În total, se ajunge pe hectar la 6169 de euro/ha în 12 ani”, a spus Măgeruşan.

Fostul primar al comunei Cetate, Daniel Moldovan, este cel care vrea să împădurească, prin acest program, 70 de hectare de teren pe care le deţine în satul Jelna.

„Ideea mi-a venit să accesez şi acest program fiindcă am teren mult. Am fost primul din ţară care a accesat bani pentru instalarea tânărului fermier, motiv pentru care am fost declarat incompatibil de către ANI (în timp ce era primar al comunei Cetate -n.r.), dar sunt mândru că am luat bani europeni şi am reuşit să-mi cumpăr un tractor. Terenul acesta fiind unul foarte degradat, care necesita investiţie mare, am decis să accesez aceşti bani fiindcă e o afacere de viitor. Peste 20 de ani voi putea recolta lemnul pe care îl vom planta acum, salcâm şi frasin. Se ştie că România are deja probleme cu lemnul. Din câte proiecte am făcut eu şi am implementat, acesta mi s-a părut cel mai uşor pentru că mi-a trebuit una viz de la CJ, l-am obţinut într-o zi, unul de la Garda Forestieră şi l-am obţinut în două zile, mi-a făcut proiectul într-o săptămână, a fost vizita în teren, printre cele mai uşoare. După ce îmi aprobă proiectul, voi face lucrările din fonduri proprii şi mi le vor deconta”, a spus Moldovan.

Principala condiţie impusă celor care primesc banii este că trebuie să întreţină şi să păstreze pădurea până în momentul în care arborii ajung la maturitate şi pot fi tăiaţi. Cei care nu respectă aceasta regulă pierd banii, dar şi subvenţiile ulterioare de la APIA.

Terenurile propuse spre împădurire trebuie să respecte anumite criterii de eligibilitate. De exemplu, terenul agricol eligibil destinat împăduririi reprezintă o suprafaţă de teren din categoriile de folosinţă teren arabil, culturi permanente şi pajişti permanente, care au fost folosite în scopuri agricole pe parcursul ultimilor 2 ani. Acesta trebuie să fi fost declarat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în urmă cu cel puţin doi ani, iar pentru acest teren trebuie să fi fost respectate în această perioadă standardele de eco-condiţionalitate (GAEC/SMR) relevante. Dintre terenurile propuse pentru împădurire prioritate au cele situate în zonele deficitare în păduri, dar se iau în calcul şi alţi factori, cum ar fi mărimea plantaţiei, funcţia plantaţiei forestiere realizate şi diversitatea speciei etc.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS