Actualitate

De ce a fost tăiat de pe listă un bloc din Bistriţa care avea nevoie de reabilitare termică. Răspuns năucitor

Un bloc din Bistriţa, construit în urmă cu mai bine de trei decenii, a fost exclus de pe lista celor care urmează să intre în reabilitare dintr-un motiv aproape aberant, scrie un bistriţean pe site-ul de reclamaţii domnuleprimar.ro.

Este vorba de un cetăţean care se semnează Ionuţ Cătinean şi care semnalează următoarele:

„Domnule primar, v-am urmărit anunțând noile rezultate în reabilitarea continuă a blocurilor din municipiu. Ați pomenit și de blocurile care au pierdut dreptul la reabilitare termică. Vreți un exemplu concludent că să știți și de ce?

Un bloc construit în 1981, din beton-beton, cu 6 scări de bloc, a fost refuzat pentru că există un balcon la parter care ar depăși circumferința celorlalte, deci ar fi construit ilegal. În loc să se rezolve această minoră inadvertență, administratorul și Primăria au găsit răspunsul perfect: NU AVEM CE FACE PENTRU CĂ E ȚIGAN ȘI NE DĂ FOC LA TOȚI. De parcă nu ar există Disciplina în Construcții la Primărie, Inspecția în Construcții și altele. Cine mai impune legea în cazul unor construcții ilegale?

Aici vorbim de o anexa minoră prost consruită din cauza căreia un bloc cu 6 scări suferă de frig și igrasie, asta în timp ce administratorul Asociației St. O .Iosif 17 și oamenii Primăriei își pasează vina. Pentru conformitate, adresa exactă e Gheorghe Pop de Băsesti, blocul 3. Fiindcă tot sunteți la curent cu noile prevederi în baza cărora s-a refuzat reabilitarea unor blocuri, poate luați și măsuri privind intrarea lor în legalitate, că de aia aveți Disciplină în Construcții în subordine”, a scris Ionuț Cătinean, care se recomandă rudă a unor „locatari oropsiţi”.

Reamintim că Primăria Bistriţa a semnat contractul de finanţare pentru reabilitarea a opt blocuri de locuinţe, proiectul Bistrița 6 fiind finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Este primul astfel de proiect semnat în regiune. Valoarea totală a proiectului este 7.562.277,10 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 4.396.866,28 lei.

Proiectul Bistrița 6 cuprinde 8 blocuri cu un total de 344 apartamente, astfel:
1. blocul de locuinţe din strada Gării nr. 30 (180 ap.);
2. blocul de locuinţe din strada Iosif Vulcan nr. 4, bloc C2, (30 ap.);
3. blocul de locuinţe din strada Octavian Goga nr. 4, bloc B1 (20 ap.);
4. blocul de locuinţe din strada Octavian Goga nr. 6, bloc B2 (20 ap.);
5. blocul de locuinţe din strada Octavian Goga nr. 8, bloc B3 (20 ap);
6. blocul de locuinţe din strada Solomon Haliţă nr. 2 (16 ap.);
7. blocul de locuinţe din strada 1 Decembrie nr. 2, bloc 3 (34 ap.);
8. blocul de locuinţe din strada 1 Decembrie nr. 2, bloc 4, (24 ap.).

”Noi am pornit la drum cu 95 de blocuri, atât am depus în prima etapă, au venit alte precizări, au fost respinse proiectele, am redepus 50 de blocuri în etapa I cu 2.367 de apartamente. Bistrița 6 a fost semnat. Așteptăm să se semneze și celelalte. Pentru etapa II avem pregătite 21 de blocuri, se vor depune la redeschidrea axei, probabil în august-septembrie. Celor 21 de blocuri li se adaugă alte două pentru care am reușit să facem clarificarea documentelor, Decebal 52 și Emil Gârleanu 19. Deci vom ajunge la 73 de blocuri depuse din cele 95. Celelalte blocuri, diferența de 22, nu sunt eligibile pentru că au probleme de proprietate, s-au construit balcoane fără autorizație, nu pot intra în legalitate. Din păcate, asta este situația”, a declarat în urmă cu câteva zile primarul Ovidiu Crețu.

Foto: arhivă

8 comentarii

  • DECLARATIA PRIMARULUI PE SUBIECT: Celelalte blocuri, diferența de 22, nu sunt eligibile pentru că au probleme de proprietate, s-au construit balcoane fără autorizație, nu pot intra în legalitate. Din păcate, asta este situația.

    Cum adica nu pot intra in legalitate? Ati dat amenzi, le-ati cerut sa dea jos ce au construit aiurea? D-le primar, v-au livrat angajatii dvs niste scuze penibile, iar dvs le prezentati cu nonsalanta publicului. Dati o privire prin oras si vedeti cate blocuri sunt bine merci reabilitate, desi aveau tot felul de balcoane dubioase construite la parter.

    Concluzia? La Bistrita, blocurile pot intra in ilegalitate si, ce sa vezi, asa raman. Ilegale non-stop, asta e situatia :)))) Indisciplina in constructii, numele noii directii !!!

  • 7562277 lei (adică pe înțelesul tuturor 75 de miliarde în bani vechi) pentru reabilitarea a 344 de apartamente???? Și asta în condițiile în care un termosistem complet costa undeva la 40 de lei/mp??? Pai fiecare apartament are 500 mp ca sa fie nevoie de mai bine de 21000 lei??

    • Un pic esti prea pornit !! La un apartament îi revine undeva la 50 mp inmulteste cu 344 de apartamente si rezultatul cu 40 de lei pe mp si ajungi la aproape 700000 de lei! Acuma că au licitiat la 45-50 de lei pe mp e altă poveste. De unde ti-a dat tie 21000 pe apartament ??

    • Postac, imparte suma de 7562277 lei cat reprezinta suma totala la 344 care reprezinta nr. de apartamente si vezi cat iti da. Simplu. Vezi ca discutam de 7 milioane nu de sapte sute de mii de lei!

  • Si-a pus cineva problema de ce sunt eligibile la reabilitare tot blocurile din caramida, BCA, dar niciodata alea din beton? Blocul turn de la gara, o fi el vechi, dar e un bloc din caramida, care in afara de o spoiala exterioara, nu vad ce i-ar mai lipsi ca n-a fost vreodata frig in el .
    Sau inca una, acum pentru doamna ziarist: ati auzit de proprietarii reabilitati cu forta? Nu, nu vorbim de alcoolici, ci de reabilitare termica a locuintelor lor. Pui ban pe ban, iti reabilitezi scara de bloc si vine primaria si-ti mai trage o izolatie, vrei nu vrei, dar platesti. Sa tot fii eligibil cum ii place domnului Cretu !

  • Si blocurile de pe octavian goga sunt din caramida si sunt foarte calduroase, nu aveau nevoie de reabilitare, chiar deloc, totusi s-au izolat (A-urile) iar acum citesc ca sunt prinse in program si B-urile. Blocuri mai calduroase ca alea nu cred ca exista in Bistrita. Iar blocurile din prefabricate subtiri, betoane comuniste, in care iarna iti clantane dintii pe noptiera, nu sunt propuse pentru anvelopare. Cine sa le mai inteleaga logica…

    • ia incearca sa dai tu multe gauri în betoane ca sa fixezi izolatia aia.
      pai vezi?
      costa mai mult, iar comisioanele ramân mai mici.
      si cui îi convine sa-i iasa banul mai subtire? 🙂

  • Am mai spus-0. Și dacă n-am spus-o o repet.
    Povestea asta cu izolatul blocurilor pe bani publici (chiar dacă ar fi „europeni”) este o sifonare și un pretext pentru a putea suge ceva la pusculită ,de către băieții deștepți.
    Dar într-o tară de proști, nimic nu-i greu, iar băieți deștepți sunt și proștii mai puțin proști ca unii proști.
    Cine izolează casele amărâților de la țară ?
    Ei nu sunt cetățeni ai acestei țări ?
    De ce să folosim bani publici în interes strict privat, discriminator ?
    După care să auzim că sunt probleme și cu recuperarea puținei cote ce revine proprietarului.
    Ai apartament, deci deții o proprietate, deci nu esti sărac !
    Izoleaz-o frate , sau vinde-o și stai în chirie și cere „social”.
    Da nu și cu slănina în pod și cu mațu plin.
    Sub pretextul estetizării și altor pretexte aiurea, se dau bani de poți cumpăra câteva apartamente pe izolatul unui bloc.
    Iar lucrările sunt făcute prost, de mântuială.
    Iar dacă un bloc nu respectă criteriile, indiferent care ar fi acestea sau din ce cauză a survenit nerespectarea , evident, trebuie exclus de la finantare.
    Iar încălcarea normei ce constituie cauza excluderii să fie investigată de „organul„ competent (care se pare că doarme de amiază la această oră)

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.