Actualitate

Crinuţa Dumitrean rămâne în arest

ACTUALIZARE Fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean rămâne în arest în dosarul în care este cercetată alături de fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi alte persoane pentru acordarea unei despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu 62 de milioane de euro, când Dumitrean era preşedintele Comisiei Centrale de Despăgubiri, a hotărât Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Fostul preşedinte al ANRP Crinuţa Dumitrean, fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi alţi trei inculpaţi din dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat rămân încarceraţi, după ce instanţa supremă a decis ca aceştia să fie judecaţi în continuare în arest preventiv, informează Mediafax.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut măsura arestului preventiv pentru Alina Bica, Crinuţa Dumitrean, fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) Dragoş George Bogdan, Lăcrămioara Alexandru şi expertul evaluator Emil Nuţiu.

Decizia, luată marţi în cameră de consiliu, nu este definitivă şi poate fi contestată tot la instanţa supremă.

Instanţa a stabilit următorul termen în dosar la 6 februarie, când vor fi discutate toate cererile, excepţiile şi răspunsurile la acestea28

În 6 decembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a mai respins o contestaţie a fostei şefe a ANRP la măsura preventivă, decizia fiind definitivă.

Pe 25 noiembrie instanţa supremă a decis arestarea Crinuţei Dumitrean.

Comunicatul DNA după reţinere:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpatei DUMITREAN CRINUŢA-NICOLETA, la data faptelor preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi preşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, ambele pentru infracţiunea abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 15.03.2011, inculpata Dumitrean Crinuţa-Nicoleta, în calitate de preşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, împreună cu ceilalţi membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuţiilor de serviciu, a aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţiu Emil, prin care a fost stabilită valoarea de 377.282.300 lei pentru un teren în suprafaţă de 13 hectare, situat în Bucureşti, prin supraevaluarea acestuia, ceea ce a condus la un prejudiciu de 263.327.559 lei, (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

Membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, puteau constata că expertul a folosit, în cadrul metodei comparaţiei vânzărilor, variabile (terenuri) care nu erau asemănătoare cu terenul supus evaluării, din punct de vedere al suprafeţei, locului amplasării şi datei evaluării.

Aprobarea raportului de evaluare întocmit de expert, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, care prevăd că, în baza raportului de evaluare, Comisia Centrală va proceda fie la emiterea deciziei reprezentând titlul de despăgubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare. Membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au realizat faptul că valoarea terenului era supraevaluată, aspect care reiese şi din faptul că, în şedinţa din 24.02.2011, când dosarul nr. 22714/FFCC mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului.

Inculpatei DUMITREAN CRINUŢA-NICOLETA i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. Inculpata DUMITREAN CRINUŢA-NICOLETA urmează a fi prezentată, la data de 25 noiembrie 2014, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au emis pe numele Crinuţei Dumitrean un mandat de aducere, aceasta fiind ridicată de poliţişti şi adusă cu o maşină la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiată în dosarul în care este acuzată şi Alina Bica, privind despăgubirile pentru un teren supraevaluat cu 61 de milioane de euro, aprobate în 2011, când Dumitrean era preşedintele Comisiei Centrale de Despăgubiri.

Fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean şi Alina Bica au acţionat concertat şi s-au susţinut una pe cealaltă în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, iar activitatea acestora şi a celorlalţi şapte membri ai comisiei a fost „abuzivă, infracţională”, potrivit procurorilor DNA, citaţi de Mediafax.

Procurorii DNA au pus în mişcare, în 20 noiembrie, acţiunea penală faţă Nicoleta Crinuţa Dumitrean, preşedintele Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor la data faptelor, fiind suspectată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit surselor citate, Crinuţa Dumitrean, preşedintele ANRE la data faptelor şi care, potrivit Regulamentului de funcţionare, era şi preşedinta Comisiei Centrale de Despăgubiri, nu a putut fi audiată până în prezent, întrucât a fost plecată din ţară.

Şefa DIICOT Alina Bica a fost arestată preventiv, sâmbătă dimineaţă, printr-o decizie luată de instanţa supremă. Bica este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu despăgubirile aprobate în 2011 lui Gheorghe Stelian pentru un teren de 13 hectare din zona Plumbuita, supraevaluat cu 61 de milioane de euro. Alina Bica era atunci secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi membru al comisieri din ANRP care a aprobat despăgubirile.

Aceeaşi măsură preventivă a fost luată pentru Lăcrămioara Alexandru, Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, care au făcut parte, şi ei, din comisia care a acordat despăgubirile, şi cel care a evaluat terenul, expertul evaluator Emil Nuţiu. Cei trei sunt acuzaţi tot de abuz în serviciu.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, beneficiar al despăgubirii pentru terenul supraevaluat, este cercetat sub control judiciar. Gheorghe Stelian, susţin anchetatorii, ar fi împărţit cu alţi trei oameni de afaceri cei 61 de milioane de euro – prejudiciul în urma despăgubirii plătite pentru terenul supraevaluat.

Din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a ANRP au mai făcut parte, în 2011, fostul preşedinte al ANRP Crinuţa Dumitrean, deputatul PDL Cătălin Florin Teodorescu. deputatul UDMR Marko Attila, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1, şi Remus Virgil Baciu, toţi foşti vicepreşedinţi ai ANRP, precum şi Oana Vasilescu.

Potrivit procurorilor DNA, membrii comisiei „au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafaţă de 13,0535 hectare de 377.282.300 lei, prin supraevaluarea acestuia cu suma de 263.327.559 lei (echivalentul a 61.714.021,6 euro), prejudiciind cu această sumă bugetul de stat”, se arată în documentul obţinut de MEDIAFAX.

Astfel, potrivit procurorilor, ei au facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian, Valentin Vişoiu, Adrian Andrici, acţionar la CS Universitatea Craiova, şi Gabriel Gheorghe, care au împărţit prejudiciul de peste 61 de milioane de euro, astfel: Stelian – 46.288.238 euro, Vişoiu – 7.035.812 euro, Andrici – 4.196.800 euro şi Gheorghe – 4.196.800,2 euro.

Crinuţa Dumitrean e bistriţeancă, ea fiind propulsată în funcţie de Ioan Oltean.

33 comentarii

 • Asteptam cu interes,un gest de onoare a d-lui Ioan Oltean,macar pt faptul ca el a promovat-o pe Crinuta Dumitrean.Sau la el lipseste asa ceva?

 • Oltene,pe perete sta pendula,
  Vin mascatii cu cagula,
  Bat in zori la tine-n poarta,
  Sa se schimbe a-ta soarta
  Dintr-un leu si-un gigolo
  Intr-un pardesiu misto !

 • Crinuta,
  S-a jucat cu pu..ta,
  Si a promovat,
  Pana a furat.
  Iar Oltean a promovat o femeie frumoasa, desteapta, cu CV corespunzator fara sa tina cont de un lucru: aceasta femeie pe care a promovat-o, atat de desteapta a fost incat a crezut ca cu cu…rul poate sa rezolve si cu DNA. Uite ca nu, iar Oltean este pe spate si Crinuta fara pu..ta in inchisoare.

 • Cum reuşesc unii să se caţere în posturi de-astea de înaltă răspundere, doar pentru că au recomandări făcute politic?
  Cum putem oare ca toată onorabilitatea naţiei ăsteia să fie lăsată doar în mâna justiţiei?
  E strigător la cer ceea ce se întâmplă!

  • Cati oameni, cate institutii puse la pamant cu consecinte in indeplinirea menirii lor.
   Si dansul doreste, acum, sa se scuze.

  • Stii cum reusesc duduile astea, foste Miss, gen Anastase, Crinuta, Woodrea etc, sa ajunga sefe la institutii, propulsate de cine trebuie?
   ÎŞI VÂND UN CEAS CU RUBINE…!!!
   Ai priceput: Un ceas curu bine..!!!! Ha, ha, ha, ce-mi plac glumele mele…

  • … adevărat: unii bărbaţi de stat gandesc cu acel cap de la mijloc!
   …. şi aici e vorba cam de toţi politicienii români, bărbaţi potenţi!

 • Doamne ,eu spun de cativa ani ca politica naste curve masculine care propulseaza alte genuri de curve,dar…dane Doamne DNA la toti ce-au fost si sunt politiceni si ieri si azi si-apoi sa mai vedem ce-a mai ramas.

 • Doamne ,eu spun de cativa ani ca politica naste curve masculine care propulseaza alte curve pentru alte scopuri bine-alese dar…dane Doamne DNA la toti politicienii si de ieri si de azi si-apoi sa vedem ce-o mai ramas.

 • sa nu uitam totusi ca aceste lucruri de care sunt acuzate respectivele sunt lucruri facute pe vremea cand noua ni se taiau salariile si vroiau ei chiar si pensiile, actiuni care, vezi doamne, ca sa putem iesii din criza trebuie austeritate pentru toata lumea. Minciuna mai gogonata la un asemenea nivel, national, nu a existat decat pe vremea primelor 2 mandate a lui Iliescu…

 • ceva e putred in danemarca…cica asta a fost scris in raportul curtii de conturi inca din 2012…oare de ce s-a asteptat asa de mult?

 • N-o sa vedeti nicio demisie de onoare din partea celor care au promovat-o. Nu asa funtioneaza politica in tabara liberala. Nu faci smenuri timp de atatia ani, pentru ca apoi sa te comporti dintr-o data onorabil. Ma indoiesc de asa ceva, dar nu se stie niciodata.

 • Jaful de la ANRP a avut loc cu protectia lui Basescu. El stia tot ce e acolo si i-a dat jucaria lui Oltean pt scorul bun obtinut pe filiala. Doar ca Base are spatele asigurat, dar Oltean nu prea mai are influenta si cam tremura.

 • Ce de comentarii…dar dragi comentatori, credeti ca DNA-ul serveste interesele voastre? va inselati amarnic…in frustrarile pe care le detineti.
  si sa nu uit, OPINIE PUBLICA la noi nu exista cu adevarat.

 • Oare Oltean crede ca poporul il mai ulta pe el si guvernul care a umilit o tara. Ei o duceau ca in rai iar la popor taiau salarii si pensi. Sa se duca linga Udrea ,Videanu,Berceanu,Boc,Anastase,Blejnar etc. si nu in ultimul rind Base pt ca linga Dolha si Dobra nu are ce cauta. Este ca o c…v care sare din barca in barca.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.