Actualitate

Fostul preşedinte al CJ, Gheorghe Marinescu: Am o pensie mizerabilă. Nici nu merită să discutăm

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Gheorghe Marinescu, retras la pensie, a renunţat în totalitate la politică, dar priveşte de pe margine, cu „uimire”, la ce se întâmplă. Prezent la un eveniment cultural la muzeu, instituţie pe care a condus-o ani la rând, Gheorghe Marinescu a avut amabilitatea să răspundă unor întrebări pe care i le-am adresat.

Mai faceţi politică, domnule Gheorghe Marinescu?

Politică nu mai fac, sunt însă la zi cu evenimentele. Le urmăresc uneori cu uimire, alteori cu dezinvoltura celui care nu mai face politică. Sunt multe lucruri care s-au schimbat din vremea când făceam eu politică, poate şi cu alte metode şi cu altă chemare. Am plecat odată din sală, de la PSD, nemulţumit, şi aşa a rămas. Nu mai activez pentru că nu e cazul.

Au crescut salariile în administraţie. Credeţi că oamenii sunt mai motivaţi? 

Am văzut că se face grevă pentru că ai 12.000 de lei salariu pe lună şi te temi că mai pierzi 700, în condiţiile în care ne plângem că tinerii din muzee, din şcoli, au în contiunuare salarii foarte modeste.

Vi se pare exagerată creşterea salariilor în administraţie? 

Nu aş putea spune că e exagerată, dar, în orice caz, e mult peste ceea ce aştepta administraţia. Exagerat de mare este în condiţiile în care este un personal numeros în toate instituţiile. E greu să faci reformă atâta timp cât modul de a încadra şi a aduce oameni cu pregătire e destul de dificil. Şi atunci mergi pe ideea că, din 5, măcar unul face treaba pe care o aştepţi de la cei 5. La nivel judeţ, se puteau face lucruri mai bune cu aceiaşi oameni, cu aceleaşi mijloace şi poate cu mai multă răbdare.

De-a lungul carierei dvs. aţi fost şi de dreapta, şi de stânga. Acum cine vă e mai aproape de suflet? 

Nu mai sunt decât uneori uimit de modul în care se face politică, cum se fac mitingurile. Văd cum cineva doreşte să obţină o maximizare a salariului astăzi, iar mâine vin şi ceilalţi. Este deci o horă în toată treaba asta în condiţiile în care ar fi trebuit să se manifeste un pic de reticenţă în majorări pentru că se ştie că dai la unii şi vor toţi. Fostul PDL a tăiat salariile, dar acum beneficiază de majorările celorlalţi. Admiţând că ajunge PNL la guvernare, nu va mai fi în stare să facă reduceri de personal şi de salarii. Vor merge în virtutea inerţiei. E destul de periculos să faci acest lucru în condiţiile în care creşterea economică nu poate fi susţinută în neştire. În ce priveşte plecarea mea de la PD la PSD cu 22 de primari – care unii mai sunt în funcţii – era o acţiune de trecere dintr-o parte în alta cu speranţa că vei beneficia de o susţinere guvernamentală, pe care eu nu am avut-o practic niciodată. Tot în opoziţie am fost, din păcate. Adrian Năstase m-a întrebat de ce vreau să trec la ei şi i-am spus că nu trec pentru că am nevoie de ceva, ci pentru că vreau ca atunci când se face bugetul, Guvernul să nu uite că Ploieştiul şi-a făcut industria cu carnea şi brânza venită de la Bistriţa şi eu am a zecea sau a suta parte din veniturile pe care le au ei din industrie şi sunt tratat, în continuare, la numărul de populaţie. Mi-a spus că am dreptate, dar nu are ce face. Aceeaşi discuţie am avut-o şi cu Tăriceanu. I-am spus: „ai vândut fabricile, ai vândut băncile, bagă banii într-o direcţie. Bagă 3 miliarde pe care i-ai luat pe Banca Comercială în spitale”. A zis că ideea e bună, dar nu se poate. În ce-a băgat banii? În grădiniţe, în sedii de primării, în maşini.

Nu regretaţi că nu s-a făcut o reformă administrativă în toţi aceşti ani? 

Încă înainte să ajung la CJ, am umblat mult prin judeţ. Ştiam că sunt sute de sate şi de cătune  – în care nici nu am ajuns în toate – în care nu se justifică să bagi apă şi canalizare dacă vrei să faci ceva eficient cu banii. Sigur că sunt oameni care şi-au făcut casele fiecare unde a avut teren. Îi duci curent de miliarde, bani care nu se vor recupera nici în o sută de ani de acum. Sigur că era greu să impui desfiinţarea unor comune şi alipirea satelor de altele fiindcă era foarte aproape momentul în care Ceauşescu încercase să desfiinţeze nişte comune. Voia să unească Parva cu Rebra sau Miceştiul cu Sânmihaiul şi nu a reuşit, deşi ca să faci dintr-un sat cu 600 de locuitori din care 400 sunt plecaţi comună iar e exagerat, să-i duci asfalt, să-i faci canalizare şi, dacă se poate şi gaz.

Dumneavoastră aţi ieşit la pensie în condiţiile în care salariile în administraţie erau foarte mici. 

Am o pensie mizerabilă. Nici nu merită să discutăm. E sub 2000 de lei în condiţiile în care am dus greu într-o perioadă dificilă şi în condiţiile în care am „beneficiat” de cea mai stupidă legislaţie posibilă privind salarizarea aleşilor, adică fără sporuri legale, cum ar fi cel de vechime, în condiţiile în care au fost unii care au câştigat în instanţă retrocedarea acestor sume reţinute şi au beneficiat la pensie şi de una, şi de alta. Nu mai contează acum. E prea târziu ca să ne mai certăm când vezi că sunt la ora asta oameni care continuă să trăiască mizerabil şi mai ales cei tineri care au salariile mici şi ne mirăm că ne pleacă tineretul. Cât am fost preşedinte al CJ, eu nu am avut consilieri pentru că mi-a fost ruşine să am 5 sau 6. Nu era cazul. Oricum eram peste o sută de oameni şi ne călcam pe picioare la CJ.

Totuşi, în mandatele dumneavoastră au început marile proiecte: modernizarea DJ 151, cel mai lung drum judeţean, a reţelelor de apă, a managementului deşeurilor. 

Atunci nu erau bani, era doar speranţa că vom obţine banii. Toatea ceste proiecte au trecut de toate investigaţiile, de furcile caudine şi s-a ajuns până la aprobarea de principiu pentru finanţare, ceea ce era esenţial. Restul, cum s-au implementat, cum s-au făcut, cum au ieşit, cât sunt de eficiente nu mai este treaba mea.

Ce credeţi că se va întâmpla cu ţara în 2018? Unii se tem că va urma un an greu după toate aceste majorări salariale. 

Nu sunt nici optimist, nici pesimist. Aştept să văd ce se întâmplă. E greu de anticipat. Nu ştiu ce să spun, va trebui să găsească soluţii mai curajoase în toate domeniile. Dai salarii mari medicilor şi ei nu vor rămâne în continuare în ţară, vor pleca.

Cât timp eraţi preşedinte al CJ, municipiul era condus de primari de dreapta. Bistriţa vă place cum arată în administraţia PSD? 

Nu mă pronunţ. Eu am colaborat cu toţi primarii. Azi m-am văzut cu Pavel Popescu care e foarte nemulţumit de ce se întâmplă. Cu primarii Bistriţei am avut relaţii bune, unele mai tensionate, dar nu le e uşor nici lor, cu consilii ostile sau favorabile. Fiecare face cum poate.

22 comentarii

  • Ce domn…n-a dat în nimeni.
    A fost o perioadă bună, pe vremea lui Marinescu. Era om cu oamenii. ȘI țineți cont că nu erau bani europeni pe vremea aia, nici o centimă.
    Absorbția de fonduri europene ar trebui să fie criteriu de gestiune de carieră politică. Așa au făcut spaniolii și uite unde-au ajuns.
    Marinescu a fost un om de omenie. Cinste lui, sănătate și pensie îndelungată.

  • Mihai nu fi rautacios
    E totusi nedrept ca dupa atatia ani de huzur sa te trezesti cu 400 euro pe luna pensie. Nu este vorba de doar de Domnul Marinescu pentru ca in anii de belsug a adunat in hambare si nu mai poate cheltui cat traieste ce are. Este vorba de tatal meu si tatal dumneavoastra de mama mea si mama dumneavoastra care dupa o viata de munca primesc 200€ pensie

  • Stimă şi considerație domnule preşedinte Marinescu . Inechitatea socială e ridicată la rang de virtute în România . PSD-ul a pensionat jumătate din instituțiile militare şi militarizate la 45 de ani cu pensii speciale de peste 5.000 de lei în timp ce un om care a condus județul ăsta 16 ani are pensie de 2.000 . Vai de țara asta , vai de el popor .

    • Si cristian florian a condus judetul ca prefect si senator… si acum, saracu’, e somer …
      Ce ar trebui? Sa-l pensioneze cu 3.000 euro/luna?

    • Si-au asigurat si continua sa-si asigure viitorul lor si al apropiatilor TOTI cei de la „putere” de o vreme incoace, sa nu-i plangem! Dar nesimtirea si lipsa de omenie si respect fata de POPOR au depasit acum toate limitele, pentru „ei” nu mai existam decat la numaratoare, la vot! Situatia pare sa fi scapat de sub control, a aparut clasa burgheziei politice, a oportunistilor nuli si fara scrupule, care chiar si intre ei se mananca …

  • Asta-i tara in care trăim,cei care muncesc nu au timp să castige.Bine că parlamentarii au avut grija sa-si dea tot felul de sporuri și pensii speciale,sigur ajunși acolo și cu sprijinul dumneavoastra și al primarilor au uitat de cei care i-au ajutat.Situatia e și mai rea in cazul primarilor,care au iesit in pensie cu 1200 lei,pe cei in functie dracnea ia momit cu salarii de mii de lei că are nevoie de voturi,fostii….Se adevereste că in Romanica cine muncește este și f…t și să și trăiește de pe spatele lui.

  • Mai Marinescule , colegii emi muncitori [care lucreaza din greu in fabrica 3 schimburi] iau acum 1300-1600 lei in mana . tu iei poate tot atit ca ati spus ca incasati sub 2000. e normal ???
    tu stai si nu faci nimic……….e normal ???

    • Domnule Raul Adrian puțin respect se cuvine alături de precizările de rigoare :
      1-Nu te poți adresa Domnului Marinescu in felul in care o faceți dumneavoastră . Dansul este totuși un om care a condus județul așa cum a putut nu a fost portar la Iproeb ca sa va adresați așa cum ați făcut-o
      2 Nu comparați poziția dansului cu a unui coleg de la Iproeb ,comparați dacă doriți cel puțin cu Domnul Chiciudean

  • Presedinte de consiliu judetean in 3 perioade total diferite: conventia democrata, guvernul Nastase, guvernul Tariceanu (3 guvernari in care s-a furat de s-a rupt), care se plange ca are pensie mica. Articolul asta e jignitor de-a dreptul, in Bistrita sunt oameni care au muncit cu adevarat si acum incaseaza o pensie mizerabila. Ca ce chestie ati publicat articolul asta?

    Nu judec omul, dar totusi, sa rezisti pe pozitia asta in 3 guvernari aflate in opozitie, fara sa iti miroasa gura a usturoi, cam greu…

  • Fii multumit cu ce primesti si sa ramai sanatos tinere , noi avem numai 1150 pensie dupa 32 ani la utilaj si ne descurcam , insa un lucru ie clar , nu avem nevoie de voi bugetarii voi consumati resursa nationala care-i limitata la fondurile europene pe care voi le deturnati in favoarea jeep , vila , concedii exotice nemuncite din banii nostrii comunitari , asa ca fii multumit si voteaza mai departe PSD .

    • George ! „Resursa națională” de care pomenești o consumă STATUL PARALEL adică CIUMA NEADRĂ SRI-DNA ! așa că votează tu mai departe maimuțele de la USR.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.