Actualitate

FSLI va apela la CEDO dacă Guvernul va amâna până în 2016 creşterea cu 33% a salariilor din educaţie

Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Marian Pop, a declarat, joi, la o şedinţă cu directorii de şcoli din Bistriţa-Năsăud, că federaţia pe care o reprezintă va apela la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) dacă Guvernul va amâna până în 2016 aplicarea legii ce prevede creşterea salariilor din sistem cu 33%.

„Pe salarizare avem problema proceselor care teoretic ar trebui să intre în plată în perioada 2012-2013-2014. Există intenţia Guvernului de a le amâna până în 2016, lucru pentru care suntem obligaţi să apelăm la CEDO şi să cerem recuperarea acestor sume integral. Suntem obligaţi să facem acest lucru fiindcă, în România, am epuizat căile de atac şi aici mă refer la cel mai greu proces 2008-2011 cu 33% creşteri salariale”, a spus Liviu Marian Pop.

El a spus că FLSI ca federaţie, va merge la CEDO şi va cere Curţii să oblige Guvernul României să le dea profesorilor banii mai repede.

„Guvernul vrea să amâne aplicarea legii cu 5% în 2012, 10% în 2013, 25% în 2013-2015 şi 35% în 2016, ceea ce e inadmisibil din punctul nostru de vedere”, a spus Pop.

„La nivelul MECTS nu există bani suficienţi şi, din păcate, nici ministrul nostru nu ne ajută fiindcă, în loc să ne dea 6% din PIB în intervalul 2012-2014, ne spune că o să amâne Legea educaţiei cu 6% din PIB pentru următorii trei ani de zile încălcându-şi propria lege prin care şi-a angajat răspunderea. Nu vreau să arunc panică din acest punct de vedere. Noi avem înainte de toate obligaţia să respectăm legea, şi mă refer la cei din mişcarea sindicală, dar în acelaşi timp asigur că vom face toate demersurile constituţionale, legale, pentru a obliga patronatul să modifice legea în favoarea şcolii şi nu în favoarea membrilor de sindicat”, a declarat Pop.

Secretarul general al FSLI a mai spus că sindicaliştii înţeleg dificultăţile cu care se confruntă România, dar, în acelaşi timp cred că sunt alte canale prin care nu se administrează corect banii, nu educaţia.

„Ştim că sunt grei anii 2012-2014, dar i-am spus şi domnului ministru că nu se reglează deficitul României cu banii care nu se dau educaţiei. Adică se dau 3% în loc de 6% din PIB, iar acei 3% care ar trebui să revină educaţiei să regleze PIB-ul României. Sunt alte canale în care nu se administrează bine banii şi de acolo ar trebui clarificat deficitul, nu din banii sistemului de învăţământ”,  a spus Pop.

Potrivit sursei citate, e regretabil faptul că nici până în prezent nu sunt cunoscute toate metodologiile de aplicare a Legii educaţiei naţionale, deşi au trecut opt luni de la asumarea legii. El a mai adăugat că are informaţii potrivit cărora vor fi o serie de metodologii a căror aplicare va fi amânată.

„Ce ştiu este că Consiliul de Administraţie (de la nivelul fiecărei şcoli –n.r) va rămâne absolut acelaşi, se va prelungi ordinul şi nu se va întâmpla absolut nimic din acest punct de vedere, vor fi o serie de metodologii amânate în aplicare, nu ştim ce se va întâmpla cu mişcarea de personal”, a spus el.

Secretraul general al FSLI, Liviu Marian Pop, a participat, joi, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud la o şedinţă cu directorii de şcoli din judeţ în care a fost prezentat un raport privind starea învăţământului din judeţ în anul şcolar 2010-2011 şi planul managerial pentru anul în curs.

Etichete

1 comentariu

  • Cred ca fiecare judet in parte ar trebui sa faca acest lucru.
    Cand se vor aduna cererile din toate judetele tarii, federatia va avea un sprijin.
    Trebuie sa actionam pe toate fronturile, chiar peste granitele tarii, la forurile competente, pentru respectarea castigurilor in instanta nationala si punerea lor in aplicare.
    Nu ne costa nimic. Nu trebuie sa iesim in strada, unde nu prea am dovedit credibilitate …din pacate.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS