Economie

FSLI va ataca plafonarea salariilor la Curtea Constituțională și va face plângere penală împotriva lui Funeriu

FLSI va ataca actul normativ prin care Guvernul vrea să plafoneze salariile profesorilor la Curtea Constituțională și apoi la CEDO, iar în paralel va face plângere penală ministrului Educației și inspectorilor generali care nu respectă sentințele judecătorești.

Liviu Marian Pop a declarat, vineri, într-o conferință de presă, la Bistrița, că, prin actul normativ pe care Guvernul dorește să îl înainteze se vrea de fapt e diminuarea salariilor cu 33% pentru cadrele didactice care au câștigat în instanță, iar pentru toate celelalte care urmează următoare să câștige aceste drepturi salariale, acestea „să fie șterse cu buretele”.

„Acesta este de fapt actul normativ pregătit de către Guvernul României, punerea la coș a tuturor sentințelor din România exprimate și de instanțele de fond și de recurs”, a spus Pop, în opinia căruia Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ar trebui să ia o atitudine fiindcă „imixtiunea politicului în sentințele judecătorești e unică în UE”.


Pop a ținut să explice că sunt două tipuri de procese pe care sindicatele din învățământ le-au câștigat. Este vorba de procese deschise până în 31 decembrie 2009 pe Legea 221/2008 și cele intentate după 31 decembrie 2009 în baza Legii salarizării unitare.

„Ce s-a câștigat în instanță, nu s-a câștigat pe o lege votată în 2008, s-a câștigat pe Legea salarizării unitare, angajată prin răspundere de către Guvernul Boc anul trecut, mă refer la Legea 330. Ceea ce vrea să facă Guvernul în momentul de față nu ne dovedește decât încapacitatea lui și lipsa de profesionalism. În fapt, dorește să modifice propria-i lege a salarizării unitare”, aspus Pop.

El a afirmat cîă, în situația în care Guvernul României dorea să facă ordine în sistemul de salarii, putea să o facă prin legea salarizării de anul trecut.

„Acest Guvern a dat două legi a salarizării unitare, una acum, doi ani, una anul trecut. Cea de anul trecut putea să o dea în așa fel încât să nu se permită, așa cum spune domnul Boc, în instanță să se câștige aceste procese”, a spus Pop care a criticat lipsa de capacitate a Guvernului de a emite un act normativ bine dezbătut, preferând, în schimb, procedura aceasta de angajare a răspunderii fără să analizeze în profunzime lucrurile.

„Așa ne-am trezit acum cu o nouă lege de modificare a legii salarizării unitare. De fapt, este o dovadă crasă că Guvernul României nu are profesioniști, are nevoie doar de oameni care să spună că lucrurile sunt roz, dar în realitate sunt dezastruoase”, a spus Pop.

El a explicat că, la nivel național, sunt circa 60.000 de sentințe câștigate deja de sindicaliști la care se vor adăuga altele care vor fi câștigate anul acesta.

Întrebat ce vor face sindicaliștii, Pop a explicat că FSLI așteaptă să vadă  actul normativ dat de Guvern, apoi îl va ataca la Curtea Constituțională, la instanțele din România și la instanțele internaționale.

„În același timp, în cazul celor care nu respectă sentințele judecătorești, vom face plângeri penale începând cu ministrul Educației și cu inspectorii generali care nu vor respecta sentințele din România”,a  spus el.

Pop a adăugat că, în paralel, FSLI va face un referendum printre membrii săi de sindicat ca să afle ce fel de formă de protest vor dori să adopte, iar în cazul în care vor opta pentru grevă, se va ajunge la grevă.

Secretarul general al FSLI a mai apreciat că ce s-a întâmplat în Suceava și Botoșani este posibil să se extindă în toată țara fiindcă puterea de a răbda a corpului profesoral a ajuns la limită. El a spus că nu se mai poate face educație modernă în România în condițiile în care salariile sunt foarte mici pentru sistemul de învățământ și pretențiile foarte mari.

Pop a mai spus că principalul vinovat de situația creată este ministrul educației, Daniel Funeriu.

„Ministrul Educației este principalul vinovat de situația actuală, nu Guvernul României. Ministrul Educației nu a fost capabil să-și susțină un buget corect pentru minister, de aceea s-a ajuns la situațiile din Suceava și Botoșani. E un ministru care a luat poziția yes man, acceptând să se reducă posturi cât s-a dorit de multe, să se mărească numărul de clase și de grupe, un ministru care, de când e la conducerea acestui minister, nu a părat niciodată corpul profesoral și educația din România”, a spus acesta.

Pop a reamintit că FSLI, care reprezintă 65% din angajații din educație, a atacat deja Legea 221 la Curtea Europeană a Drepturilor Omului unde dosarul se află în judecată.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS