Recomandări Social

Funcționarea grădinițelor în unele sate, sub semnul întrebării. Ce se întâmplă cu acei copii

Copiii din Piatra Fântânele care au împlinit trei ani s-ar putea să nu poată frecventa anul acesta grădinița, funcționarea unei grupe fiind încă sub semnul întrebării. În ciuda insistențelor care vin din partea părinților și a Primăriei Tiha Bârgăului, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud stă tare pe poziții și invocă legea care nu îi permite să plătească o educatoare pentru atât de puțini copii.

”În toate structurile de mediu rural, cifra de școlarizare se aprobă așa cum o cer autoritățile locale. Acolo unde este sub 10 copii nu poate exista grupă, nu poate fi asigurată salarizarea persoanei respective. Piatra Fântânele, de exemplu, la nivelul lunii februarie când am făcut proiectul (planul de școlarizare – n.r.) erau 6 copii și nu se putea alcătui o grupă. Am primit informații de la domnul primar și de la școală că ar fi 11 copii, i-am invitat să ne facă această cerere (de înființare a unei grupe – n.r.) în septembrie. Copilașii sunt mici, merg, vin, mai ales că mulți sunt cei de la mănăstire. Trebuie să avem certitudinea că există acești copii care să frecventeze grădinița. Atunci se scoate postul la concurs și avem suficiente doamne cu note mari și cine să îl ocupe. Nu invers. Nu putem scoate postul, să angajăm o persoană și să-i spunem în 10 septembrie că doi copilași nu mai vin, suntem cu formațiune sub efectiv și cu salarizare ilegală”, a spus inspectorul general Camelia Tabără într-o conferință de presă.

Potrivit acesteia, și de la Spermezeu s-a primit o cerere similară.

”În 4 septembrie vom avea întâlnire cu directorii, e foarte scurt intervalul în care pregătim anul școlar și până când începe școala vom regla toate aceste situații speciale. Avem cerere și de la Colibița care are 5 sau 6 copii. Nu se poate susține nici aici grupa. Ei au rămas cu ciclul gimnazial și primar, dar prin excepție pentru că nu e gata drumul. În conformitate cu Legea 1, ciclul primar nu e obligatoriu și existența clasei pregătitoare presupune recuperarea tuturor achizițiilor pentru un copil care nu a fost la grădiniță”, a mai spus Camelia Tabără.

În ce privește situația grădinițelor din Bistrița, Camelia Tabără a spus: ”Noi am ofertat 700 de locuri în grădinițe tocmai pentru că este cerere mare pentru Bistrița. Am reorganizat în sensul echilibrării financiare a celor nouă grădinițe cu personalitate juridică. Sperăm ca toți copiii să își găsească locul în grădiniță. Acolo nu există sectorizare, nu există criterii de niciun fel. Primul venit e primul servit. Se ia în ordinea vârstei. Nu poate intra în grădiniță la 1 septembrie decât copilașul care a împlinit trei ani. Cel sub trei ani se numește ”vârstă antepreșcolară” nu are coeficient deocamdată de finanțare și el trebuie să rămână în creșă”.

Inspectorul pentru învățământul preșcolar Crina Clapou a informat că după prima etapă de înscriere în grădiniță care s-a finalizat în 14 iunie a.c., din 550 de locuri propuse pentru grupa mică, la Bistrița mai erau libere la program prelungit 79, iar la program normal din 150 – 63.

La Năsăud din 75 de locuri mai erau libere 20, iar la program normal din 42 mai erau libere 23. La Sângeorz-Băi, toate cele 50 de locuri la program prelungit s-au ocupat în prima etapă, iar la program normal din 150 de locuri propuse au rămas 30 libere după prima etapă.

La Beclean, cele 50 locuri la program prelungit pentru grupa mică au fost ocupate, iar la program normal din 25 au fost toate ocupate.

Etapa de ajustări se va încheia la 31 august. ”Considerăm că acei copii care vor face cereri să se mute din creșe către grădinițe vor avea o șansă să continue să intre în învățământul preșcolar. Sperăm ca părinții copiilor de trei ani să fie mulțumiți”, a spus Clapou.

În ce privește situația de la Piatra Fântânele, ironic este faptul că în octombrie 2017 a fost inaugurat noul local al școlii unde funcționa și grădinița, așa cum a scris pe facebook președintele CJ, Radu Moldovan.

 

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS