Potrivit unui raport al Camerei de Conturi Bistrița-Năsăud, angajații celor 19 primării și ai Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, au luat sporuri pentru fidelitate și loialitate față de instituție, spor pentru condiții vătămătoare fără efectuarea de măsurători și eliberarea de buletine care să confirme gradul de periculozitate, spor de mobilitate, pentru personalul care desfășoară lucru sistematic cu publicul, prime de Paști și Crăciun, dar și premii din fondul de salarii. Totodată, ei au mai obținut indemnizație de hrană, indemnizație pentru o ținută decenta și altele.
Potrivit sursei citate, cele mai mari prejudicii au fost aduse bugetului de stat de către Primăria Bistrița care a cheltuit ilegal 5,3 milioane de lei pentru sporurile și primele angajaților săi.
Potrivit Contractului colectiv de muncă, salariații Primăriei municipiului Bistrița au beneficiat, în 2009, de 16 sporuri și prime cum ar fi sporul pentru orele lucrate în timpul nopții, sporul pentru fidelitate și loialitate față de instituție, pentru condiții deosebite, pentru condiții vătămătoare, de toxicitate, pentru relații cu publicul etc. Ei mai beneficiau la vremea aceea de transport gratuit, intrare gratuită la bazele de agrement și recreere care aparținea Primăriei municipiului Bistrița.
Pe locul al doilea cu 1,3 milioane de lei bani acordați ilegal angajaților se află Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, iar pe locul al treilea Primăria comunei Bistrița Bârgăului cu 175.000 de lei cheltuiți ilegal pe sporurile și primele angajaților.
Potrivit Camerei de Conturi Bistrița-Năsăud, în afară de cele 19 primării, printre care cele din Șintereag, Rodna, Rebrișoara, Coșbuc, Runcu Salvei, Șanț, Negrilești, Leșu Ilvei sau Târlișua, respectiv de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, și la Colegiul Tehnic Infoel din Bistrița s-au acordat sporuri și prime ilegale în valoare de peste 23.000 de lei.
Camera de Conturi Bistrița-Năsăud a verificat, anul trecut, 25 de instituții ale statului și a găsit nereguli în privința acordării sporurilor și primelor la un număr de 21.
„Plățile constând în drepturi de natură salariala acordate fără temei legal au generat prejudicii însemnate bugetelor locale, valoarea acestora ridicându-se la suma de 7.718.237 lei, ceea ce reprezintă 63,8% din totalul prejudiciilor constatate”, se mai arată în raportul Camerei de Conturi Bistrița-Năsăud.
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu