Social

Ce distrugeri au provocat vijeliile. Bilanțul furtunilor

ACTUALIZARE Județul Bistrița Năsăud s-a aflat în data de 25.07.2016, între orele 15.35 – 17.15, sub incidența unor avertizări cod portocaliu de vânt și vijelii. Intensificările vântului, cu aspect de vijelie, au generat următoarele efecte, potrivit ISU Bistrița:

Pe raza municipiului Bistrița au fost înregistrate nouă situații de urgență generate de copaci rupți/căzuți. Pentru degajarea acestora a fost alocat Serviciul Voluntar Pentru Situații de Urgență Bistrița. Echipajul care încadrează autospeciala de intervenție și salvare de la înălțime din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița a intervenit în trei locații din municipiul Bistrița (bulevardul Independenței, Castanului și Axente Sever) pentru îndepărtarea unor elemente desprinse din acoperișuri.

În localitatea Valea Vinului a fost afectată rețeaua electrică pe o distanță de cca. 4 km, aproximativ 177 abonați au rămas fără energie electrică. Pentru remedierea defecțiunilor se intervine cu un echipaj din cadrul furnizorului de energie electrică, se preconizează finalizarea acțiunilor în cursul zilei de astăzi, 26.07.2017.

În localitatea Rodna, Comitetul Local pentru Situații de Urgență și SVSU au acționat pentru îndepărtarea copacilor rupți în urma furtunii de pe căile de acces și din curțile localnicilor.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a monitorizat, prin dispeceratul integrat ISU – SAJ evoluția situației operative din județul Bistrița-Năsăud.

Datele au fost centralizate prin telefon transmise de către șefii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, din municipiul Bistrița și comuna Rodna, afectate de fenomenele meteorologice periculoase, urmând să fie întocmite ulterior rapoarte operative de către aceștia.

ȘTIREA INIȚIALĂ O furtună puternică abătută asupra Munţilor Rodnei a rupt copaci, stâlpi de electricitate şi a adus aluviuni pe drumul de acces spre Valea Vinului. Vremea rea nu a durat mai mult de un sfert de oră, dar a lăsat, din nou, în beznă, localitatea.

„15 minute de ploaie şi 10 minute de vânt au lăsat, din nou, satul Valea Vinului fără energie electrică, linia electrică de medie tensiune fiind ruptă în cel puţin 5 locuri…”, a scris pe Facebook Alex Varga care a postat şi mai multe fotografii cu dezastrul din zonă.

 

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Rodna intervine să elibereze căile de acces.

Şi la Bistriţa, furtuna a descoperit acoperişurile unor blocuri de pe străzile Axente Sever şi Castanului. Pompierii de la ISU Bistriţa au intervenit la mare înălţime să îndepărteze bucăţile periculoase. Pompierii au intervenit și pentru tăierea unor arbori doborâți de furtună. Câteva mașini au fost avariate.

„Deși a fost de scurtă durată, furtuna de marți după masă a produs pagube în municipiul Bistrița. 15 dintre voluntarii noștri au fost solicitați din cauza vântului puternic, care a rupt mai mulți copaci, a răsturnat panouri informative și a smuls elementele unor acoperișuri. În total am intervenit la 13 situații de urgență pentru a înlătura pericolele”, a anunţat SVSU Bistriţa.

La Beclean, pompierii și CFR au intervenit pentru deblocarea căii ferate Beclean – Cluj, peste care a căzut un copac.

Marți după-amiază, mai multe zone din Bistrița-Năsăud au fost sub avertizare nowcasting cod portocaliu de intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie, depășind la rafală 90 km/h, grindină de dimensiuni medii, averse, descărcări electrice.

2 comentarii

  • Pe Pana o doare la patina de ce se intampla cu vremea?….si ca taierea padurilor tine deja de siguranta nationala. In momentul in care apar vijeli si ploi in care caderile de apa dintr-o ora sunt egale cu cele care ar trebui sa cada intr-o luna . In momentul in care mor oameni in urma unor vijeli(camping intre judetele CLUJ/BIHOR) si sunt culcate la pamant suprafete intinse de padure sau mai bine zis copacii razleti lasati pt a acoperii taierile(ex. jud. Suceava). Intreb pentru ce se mai fac drumuri forestiere, sau chiar se asfalteaza. Ce cauta acest om cu utilajul acolo, pe acel drum forestier….https://www.timponline.ro/fost-salvat-barbat-care-rasturnat-utilaj-zona-localitatii-suplai-foto-video/ De ce se mai exporta cherestea? Garniturile de tren la Ilva sunt tot timpul pline…. Si tirurile cu cherestea se plimba nestingherite.Exemplu, in parcarea vis-a-vi de vama in fiecare noapte sunt doua tiruri pregatite pt transport lemn si ziua lipsesc, ca doar nu se plimba goale. Degeaba aparem cu https://www.timponline.ro/masuri-domeniul-silvic-doina-pana-mobilizam-toate-resursele-reparam-iresponsabil/ daca padurile se taie in continuare. Solutie: Intrunitre CSAT si luate masuri…nu mai exportam cherestea, nu se mai taie lemn decat cel bolnav si reimpadurita zona in care s-a taiat. Iar acel lemn sa fie folosit doar pt populatie. Reimpaduriri masive pt a ajunge cel putin la suprafata existenta in 1989. In orase de asemenea trebuie sa fie procentual suprafata verde/copaci din suprafata totala. Nu pavam suprafetele verzi si taiem copaci (linga Biserica Evanghelica, curte muzeu)

  • Draga IOLEC ai spus exact ce trebuie. Esti un bun ecologist. Sa fi VERDE pana la adanci batraneti !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS