Actualitate

Gabriel Lazany, despre anomaliile din spitale. Ce modificări legislative a propus managerul SJU Bistrița

”În spital nu îngrijim paturi, îngrijim oameni și am cerut ca normarea personalului să se facă pe grad de dependență a pacientului”, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, într-o conferință de presă în care a explicat că este nevoie de modificări legislative pentru ca activitatea din spitale să se îmbunătățească.

”În cursul anului trecut, am făcut câteva propuneri de modificări legislative în ceea ce privește activitatea în spitale, una dintre ele fiind legată de normarea personalului. În momentul de față, normarea personalului se face la numărul de paturi, iar după cum știm, în spital nu îngrijim paturi, îngrijim oameni, și atunci am cerut ca normarea personalului să se facă pe gradul de dependență a pacientului. Nu este același lucru să îngrijești un pacient care este pe picioarele lui, cu o afecțiune ușoară – cum sunt cei din secția de oftalmologie, unde pacientul poate să se îngrijească singur, să se ducă la toaletă – cu un alt pacient de ortopedie sau de boli cronice unde nevoia de îngrijire este alta. La Boli cronice, la un moment dat, toți pacienții aveau peste 78 de ani, iar nevoia de îngrijire este alta și atunci nu poți cu una-două asistente pe tură să îngrijești un număr mai mare de pacienți. Lucrurile acestea trebuie să se schimbe”, a spus Gabriel Lazany care i-a transmis ministrului Sănătății propunerile sale.

Însă aceasta nu este singura problemă. ”Mai sunt și alte anomalii în normarea de personal. Una cu care chiar ne-am confruntat anul trecut a fost cea legată de paznici”.

”În momentul de față, normativul de personal pentru paznici este de 1,5% din numărul de anagajați. Să fim serioși. Nu are nicio legătură numărul de paznici cu numărul de posturi de pază de care ai nevoie. Dacă ai un spital monobloc cu activitate într-o singură locație și ai 1000 de angajați poți să ai 15 paznici, dar nu ai nevoie de ei, dar, dacă ai de păzit 5, 7 locații cum avem noi, nu poți. Ne-am confruntat cu o astfel de situație în care am înființat un nou post de pază la intrarea de pe strada 1 Decembrie și nu am putut angaja paznic fiindcă nu ne permite normativul și am făcut un contract cu o firmă privată de pază, ceea ce nu mi se pare normal. Ar trebui ca normarea numărului de paznici să se facă pe numărul obiectivelor de pază, conform planului de pază avizat de către Poliție”, a adăugat el.

Același lucru ar trebui să fie valabil pentru tot personalul administrativ TESA.

”Acolo încă nu s-a ajuns cu toate majorările salariale anunțate la nivelul de grilă de 2022. Ultima majorare de salarii anunțată acum a adus la unii majorări de 10 lei, de 50 de lei, de 70 de lei, dar nu se ajunge încă la nivelul de grijă 2022”, a mai declarat managerul SJU.

Conform ultimelor informații despre veniturile salariaților din Spitalul Județean de Urgență Bistrița, pe care le puteți consulta AICI, personalul TESA are cele mai mici salarii din instituție.

5 comentarii

  • Dacă vorbim despre lipsa de personal, atunci chiar avem o lipsa acută , cel puțin la Bistrita, pe toate categoriile de personal: brancardieri, infirmiere și asistenți medicali. Lipsa este acută pe toate secțiile și, in special, la Blocul Operator Centralizat și UPU , la ATI e mai bine. Văd ca se angajează doar medici, de parca doar ei sunt importanți intr-un act medical. Facem apel la cei care sunt in grad sa facă angajări rapide in sectiile cu lipsa de personal pentru ca se lucrează mult mai mult decât in anii precedenți și așteptările sunt mai mari.

    29
    2
  • Domnul manager are dreptate, dar mai este un aspect: nu se va schimba mare lucru in ingrijirea pacientilor pana asistentele nu vor sta in salon cu pacientii sau cel putin mai aproape de pacienti. Cum sa ceara ajutor un pacient cu ghips, paralizat sau operat cand soneria este pe perete, iar ceilalti pacienti din salon sunt ca si el? Nu este normal, nici epidemiologic si nici din punct de vedere al intimitatii pacientilor, ca intr-un salon cu 6 paturi sa stea cate un apartinator langa pacienti.
    O alta anomalie a sistemului, prezent in orice spital este scriptoligia. În loc sa ingrijeasca pacientii, incepand de la igiena personala pana la administrare de tratament si alte manevre medicale, asistentii ai de facut acte cat e ziua de lunga, in cabinetul asistentilor… asta nu este treaba de personal medical, pentru asta ar trebui registratori/secretare etc. iar personalul medical sa faca activitate medicala.
    Fara aceste aspecte rezolvate oricate angajari s-ar face, lucrurile nu se vor imbunatati.

    39
    1
  • Întrebarea este de ce nu sunteți păziți de firma de pază a consiliului județean – cea renumită pentru eficiență și prețuri mici și faceți contract cu firmă privată băgată pe felie din te miri ce interese ?
    Dacă este adevărat că alții vi-s paznicii, se pune întrebarea și se naște bănuiala.
    Poate că nu-i așa, dar nimeni nu transpiră cu transparența în cheltuirea banului public.
    Poate ne replica onor CJ, care bagă banu !

    16
  • Ma uit pe lista de salarii si vad ca un muncitor necalificat câstiga minim 2200 de lei net.
    Pai la oricare din firmele private un necalificat nu pleaca acasa cu mai mult, iar alea 8 ore sunt munca efectiva nu frecat menta ca la buget.
    Hai sa fim seriosi si sa vedem de ce zboara elicopterul atât de des de pe heliport spre alte spitale.

    9
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS