Necesar economic, dezirabil social, imposibil administrativ.
A şti, a avea voinţă şi a avea puterea să faci un lucru este necesar dar nu şi suficient pentru a face ca lucrurile să se întâmple. Procedurile administrative în loc să fie drumuri drepte, uşor de parcurs, se prezintă ca labirinturi complicate, întunecoase şi pline de surprize. Viziunea, strategia şi planul sunt premisele sau suportul de prefigurare a unei decizii. Trăim într-o lume în care viteza contează foarte mult. În administraţi,e drumul de la nevoia publică la politică publică şi până la satisfacerea nevoii (finalizarea investiţiei) este parcurs cu o viteză foarte redusă. Oamenii îşi pierd răbdarea, suspectează decidenţii de nepăsare şi sentimentul încrederii în instituţii pierde teren. E dreptul lor, mai ales că nu ei trebuie să fluidizeze ciclul decizional.
Ce opreşte sau frânează procesul a fost întrebarea care mi-am pus-o instinctiv. Între orizontul temporal al viziunii şi strategiei de dezvoltare a judeţului şi orizontul temporal al planificării bugetare şi subsecvent procedurii achiziţiilor publice este o neconcordanţă ameţitoare. Pe aceste segmente se lucrează cu timpi diferiţi. Viziunea şi strategia au o perspectivă de 20 de ani, planificarea bugetară este anuală (cu o prognoză pe trei ani), iar achiziţiile se pot iniţia numai pe baza bugetării acţiunii. Cum proiectarea şi aprobarea bugetului naţional întârzie constant şi nejustificat, la nivel judeţean putem vorbi de buget doar prin luna martie. Până la atribuirea contractului prin licitaţie trebuie să treacă termenul de 60 de zile prevăzut de lege şi am ajuns în luna iunie. Pentru investiţiile în construcţii şi în infrastructură am pierdut 3 luni de lucru (martie, aprilie, mai). De obicei, rezultatul licitaţiei se contestă şi până la rezolvarea contestaţiei se mai pierde 1 lună (iunie).
Dacă se urmează calea instanţei, atunci procesul mai durează intrând în noul an bugetar. Iată aşadar cum procedurile de achiziţie pot întârzia, suspenda sau anula Strategia de dezvoltare a judeţului. Prognoza bugetară pe trei ani nu serveşte la nimic dacă Consiliul Judeţean nu poate face achiziţii publice de lucrări măcar într-un orizont de doi ani şi fără a avea bugetată resursa decât la nivel de prognoză. S-ar oferi şi agenţilor economici o perspectivă a planificării şi dezvoltării planurilor de afaceri.
Numai Guvernul şi Parlamentul pot debloca actuală şi paguboasa stare. În actuala, situaţie planificatorii strategici (Guvernul şi Parlamentul) elaborează şi aprobă bugetul ca pentru o ţară ipotetică, eventual în vid şi nu pentru una reală cu patru anotimpuri. Aceştia au la dispoziţie după lege 9 luni (31 martie – decembrie) la care mai adaugă de obicei 3 luni de întârziere. Ei lucrează făcând abstracţie de faptul că ţara trebuie să pună în operă bugetul, trebuie să-i fie alocată resursa de timp necesară. Suntem în situaţia hilară în care timpul la dispoziţia proiectantului depăşeşte cu mult timpul executantului. Consiliul Judeţean este obligat să lucreze într-un context plin de constrângeri şi limitări (financiare, legislative, timp, anotimp). Dacă parlamentarii ar trece cu gândirea din spaţiul faptelor şi întâmplărilor (breaking news) în registrul procese, fenomene aplicate la ţara noastră ar fi un progres. Câtă vreme planificatorii strategici nu depăşesc nivelul lui Dorel, vom avea o ţară condamnată la aflarea în treabă. Cred că e vremea să vorbim şi de timpul de muncă, nu numai de locurile de muncă. O analiză profundă trebuie să creeze cadrul organizatoric de utilizare eficientă şi economicoasă a resurselor umane, tehnologice, financiare, de timp şi anotimp şi să compatibilizeze planificatorii cu timpurile şi executanţii cu anotimpurile. E timpul să terminăm cu politica sterilă, păguboasă şi să scuturăm tare acest monstru administrativ care ne imobilizează şi sufocă.
Ioan Gaftone, consilier judeţean PSD
Monstrul asta are mai multe capete, cel mai monstru e al psd-ului. Greu de scuturat, imposibil de eliminat.
Coco , poate ca ai dreptate dar lasand politicul la o parte , gandeste-te cand ai dus-o mai bine tu , familia ta si parintii : in perioada 2008-2012 sau 2012- prezent ?
Flavius, perioadele mentionate de tine sunt negre.
Hai ca esti dragut. In toata Europa era criza si noi romanii, fara o industrie performanta, vroiai sa zburdam in belsug. Se vede ca problemela de macroeconomie trec pe langa urechea ta fara sa lase urme, dar ne place sa ne auzim vorbind si sa ne dam mari, indiferent cat de mici suntem.
Mai multi omeni care gindesc ca dvs. dnle Gaftone in adminsitratia sau guvernare, ar solutiona problema. Din pacate avem de ar face cu un monstru urias care nu se rezolva fara o reforma foarte profunda si la radacina, incepind cu demisia unei majoritate anagjatiilor in administratie care nu pot, nu vor si nu sint in stare si care se afla acollo doar din cauza politica, din cauza ca au rude mai sus puse si care nu au niciun interes de cit cel personal.
Si dvs. Sinteti parte din acest monstru administrativ. Oare ce veti face in acest sens ?? Va spun eu ; nimic.
…. dupa felul cum gandeste acest om!
OARE urmatorul NIVEL de guvernare A STATELOR VA FI UNul PSIHOLOGIC?
ka kam asta inteleg din tot acest „komunikat”!
Dincolo de plaga birocratiei – aproape egala ca efecte cu coruptia – ne lovim de o crasa incompetenta administrativa a majoritatii funcţionarilor sau angajatilor din sectorul public. Majoritatea cu studii superficiale, dar plini de diplome, incapabil să-şi înţeleagă rostul. Ei aşa au apucat sa facă, asa stiu, asa le-a spus sefu, asa fac ! Nimeni nu se intreaba: de ce, cui prodest, în ce bază legală, care este scopul, care este spiritul unei reglementări . Citesc doar litera unei norme , pe care o inţeleg prost şi pace ! Zii ceva daca poti !
De putut se poate zice si unii chiar zic…dar zic degeaba!
Problema e ca n-ai cui zice, toti sunt corupti si schimbarile care vor sa le faca
sunt doar in interes propriu si in interes de partid, de gasca.
Si cei care au putere si-s la conducere vor numai incompetenti care asculta ce li se ordona.E adevarat ca o fac pe bani, si nu putini. Exemplul il iau din comunicat, DOREL.
Auleuuuuuuu… Pai daca il scuturam si cade ne omoara pe toti!
Da am o intrebare, daca suntem sufocati, cum sa-l scuturam??
”O analiză profundă trebuie să creeze …” O analiză ce nu are la bază soluții propuse pentru a îmbunătăți o stare de fapt, vom avea în continuare o ”politica sterilă, păguboasă” pentru majoritatea dintre noi, dar excelent de profitabilă pentru politicieni, fie ei și frați de cruce cu Dorel.
Felicitari dle Gaftone!!