Economie

Garanţie de 50 de bani la băuturi. Banii se recuperează la predarea ambalajului

Sistemul Garanţie-Returnare prin care, la achiziţia unei băuturi, se plătește o garanţie de 0,50 lei care se poate recupera doar la predarea ambalajului, devine operaţional de joi 30 noiembrie. Ambalajele cu logo aferent sistemului garanţie-returnare vor fi purtătoare de garanţie. Acestea vor ajunge treptat pe rafturi.

Oamenii vor plăti o garanţie de 50 de bani pe care o vor recupera de îndată ce vor înapoia ambalajul gol, fie la acelaşi magazin, fie la orice alt magazin din România, pentru că toate magazinele care pun pe piaţă astfel de băuturi vor fi totodată şi puncte de colectare.

Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv.

Pentru a fi identificate uşor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific. 

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal şi chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locaţie.

Ambalajele care se returnează trebuie să aibă simbolul ”Ambalaj cu garanție”, cod de bare dedicat, eticheta și forma intacte, conținutul golit.

2 comentarii

 • O decizie foarte bună!
  Nu o să mai vezi peturi prin râuri și prin vârful muntelui.
  Lumea o să recicleze recipientele, iar dacă ajung în natură sau în vidul de gunoi stradal, oameni mai săraci le adună, le vând si își fac un ban.

  E plină Copenhaga de romani, și alte nații, care adună doze de bere și sticle de plastic din coșurile de gunoi. Merg și la Festivaluri de Mizica și adună dozele de bere.

  Un român pe pietonalul din Copenhaga strângea sticle din coșurile de gunoi, dar o femeie din Africa (pe care el o cunoștea) a fost acolo deja, iar el îi zâmbește și o salut salută prietenos “ Hello“ ai luat sticlele urâta dracului înainte să le iau eu”
  Iar ea nu înțelege limba română și îi răspunde prietenului român Hello.

  11
  2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.