Garda de Mediu Bistrița-Năsăud a început să verifice cât de curate sunt albiile râurilor din județ, cerându-le totodată primăriilor să facă salubrizare ”în toate locurile unde accesul uman și mecanizat este posibil”.
”Chiar acum este în curs o campanie de control pe principalele cursuri de apă ale județului, vorbesc aici de Someș, Ilve, Sălăuța, Bistrița Ardeleană care știm toți că sunt inundate de deșeuri de natură diversă, vorbesc de material plastic, textil, sticle, etc., agățate în vegetația riverană cursurilor de apă. La fiecare acces către albii, cetățeanul județului nostru depozitează deșeuri de natură diversă: de la materiale de construcții până la orice ce nu este locul lui acolo. Deși județul nostru beneficiază de un sistem de management al deșeurilor, totuși aruncarea asta intenționată a cetățeanului persistă. La începutul acestui an chiar s-a accelerat. Parcă vedem din ce în ce mai multe gunoaie, deși nu plătește nimeni nimic în plus dacă îl predă la poarta gospodăriei către acest serviciu de salubrizare”, a spus comisarul șef Ioan Borș.
El a menționat că, în timpul acestor controale, Garda de Mediu le cere primăriilor să facă salubrizare ”în toate locurile unde accesul uman și mecanizat este posibil”.
”Ne rezumăm acum, în prima etapă, până în 14 a lunii, să se facă o curățenie cât de cât în zonele ușor accesibile, urmând ca în toată luna aprilie și până la finalul primăverii să se termine această acțiune de salubrizare. Ne referim și la drumurile de acces, la drumurile naționale și județene. În aprilie vom desfășura activități de impunere de măsuri, urmând ca, în iunie, să verificăm dacă aceste măsuri au fost realizate, iar acolo unde nu au fost realizate, să aplicăm măsuri de corecție, coercitive, în speță sancțiuni contravenționale UAT. O să ne cerem scuze, între ghilimele, conducătorilor UAT, administratorilor de arii protejate și fonduri piscicole. O să-i cam stresăm un pic cu acțiunile de control, dar pentru ca cetățenii județului Bistrița-Năsăud să trăiască într-un mediu sănătos, nu o să avem ce face”, a spus Borș.
”Pe parcursul desfășurării acestor activități de inspecție și control vom avea în vedere și găsirea unor soluții tehnice de conștientizare, supraveghere, monitorizare a cauzelor generatoare de impact negativ producătoare de disconfort la nivel fizic, vizual și olfactiv asupra sănătății populației și a mediului”, a mai transmis comisarul șef al Gărzii de Mediu.
V-ați trezit și voi…garda de mediu? Dar până acum unde ați fost? De ce au ajuns apele pline de gunoaie? Ce ați făcut voi, marii comisari de mediu să stârpiți acest fenomen, în afară să mergeți în control la primării și să-i amenințați cu amenzi?
Ați prins vreun „cetățean” care aruncă gunoiul în râu? Măcar unul…vă rugăm arătați-ne!
Exista zone unde este foarte clar de unde provin deseurile aruncate in peisaj. Ar fi de exemplu Cusma unde mai amonte nu se afla locuinte si mai jos spre Dorolea e plin de poluare.
Exista si un morman mare de deseuri de constructie de exemplu la iesire de la Ghinda peste deal spre Dorolea unde s-a facut acum citeva ani o cladire de vacante. Destul de limpede a cui poate se fie. Si nu e singurul loc prin judet de astfel de depozite direct peste gard a celor care au creat-o.
Pe dealul Herinei/Hagau la urcare de pe Saratel in sus pe partea dreapta este o gropa de gunoi cam de 2km lungime. Pe partea stinga se pare au fost montate camere video (fara functiune?) Aici cam de la an la altul se repete fenomenul si curatare de voluntari.
De la Prund in sus spre Colibita a fost deschis o mare gropa de aruncat orice pe partea stinga a drumului linga cladirea de gater care sa prabuseste. Te miri ce „viziune” are primaria acollo despre turism ca tin minte ca exista si un semn „gropa”.
Când râul Someș arată ca dracul
Să n-aveți rușine, c-așa-i veacul,
Iar noi vă susținem să-l întocmiți
Acordul « Someș pentru tâmpiți »
Vlașini și onuli, țiolani și hârjoabe,
Sub sălcii găsiți destule podoabe
Ca să-l deschideți, printre răchiți,
Acordul « Someș pentru tâmpiți »
Borșeni, hârjoabe, onuli și vlașini,
Pripășiți din partide sub streașini,
Noi vă propunem, să-l consfințiți
Acordul « Someș pentru tâmpiți »
Să poată spune – actualii și foștii:
Liviu Rebreanu rescrie « Proștii »,
Someșul curge-n șuvoiul spumos
Care-ți întoarce stomacul pe dos.
Aceste gunoaie sunt aduse la ape mari de pe toate strazile si santurile din toate localitatile. Aici trebuie…”maturat”!!!!
În România toate instituțiile statale s-au desființat. Nu mai există nici primării, nici poliție locală, nici gardă de mediu, nici procuratură, nici apele române, nici serviciul de informații… Pur și simplu, au fost dizolvate. De acuma puteți duce la râu gunoaiele cu remorca fără probleme, nu numai când plouă. De acuma puteți tăia plopii și sălciile la ras, fără grabă, nu numai de sus, ca pentru capre, că aveți timp destul și tot nu vă vede nimeni. Latifundiarii sunt prea ocupați ca să-și voteze salarii de merit și pensii speciale. După care își beau liniștiți cafelele și trec puțin și pe la stilist, ca să se penseze. Succes!
Ati putea verifica si cati au fose pe str.Ghinzii, incepand din Ghinda.Isi varsa toaletele si dejectiile de la animale direct in rau.Cand ploua miroase ca la Statia de epurare.
Montati cateva zeci de camere de supraveghere pe acumulatori exact ca cei de la ADI deseuri.
Altfel povestiti degeaba.
Pe rand ele trebuie mutate pe directia cararilor care duc la apa.
Localitatile pe unde trece un rau, parau terenul iti arata singur unde se practica sportul cu aruncatul gunoiului.
Cunosc mai bine decat oricare institutie unde se afla marile depozite de gunoaie si sunt peste 5.000 maldare identificate pe o aplicatie GPS facuta de amicul meu CRISTIAN TETCU.
Le-am vizualizat impreuna au fost prezentate prefectilor insa si pe acestia i-au luat somnul si plictiseala.
In veci nu se face bine judetul si Romania !
Vin sarbatorile vor face niscai banuti pentru premii.
Târziu…