Comisarul şef al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Cristian Niculae, a declarat pentru Timp Online că încă din primele zile ale acestei luni, instituţia pe care o conduce a verificat dacă este respectată Legea picnicului.
„Şi de 1,2 şi 3 Mai, am avut acţiuni de verificare a modului în care este respectată Legea picnicului. Au fost trei echipaje. La Bistriţa au fost doi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu şi doi jandarmi, la Beclean s-a acţionat cu un echipaj, iar la Năsăud de asemenea. S-au dat şase avertismente scrise şi o sancţiune pentru depozitarea necontrolată lângă râu a unor deşeuri care au rezultat din construcţii. Persoana respectivă a fost prinsă în flagrant şi a fost sancţionată cu 1000 de lei. În ce priveşte Legea picnicului nu am dat amenzi, ci avertismente, fiindcă am considerat că vina este împărţită. Credem că, atât timp cât nu ai condiţii, dacă eşti de bună credinţă, dacă nu faci focul pe sol – am găsit foarte puţine cazuri în care s-a făcut focul pe sol, pot să zic 10% din total, majoritatea având grătare suspendate – nu poţi da amenzi oamenilor care au ieşit la iarbă verde în diverse locuri din moment ce nu este nimic amenajat. Noi am discutat cu cei aflaţi la picnic, le-am explicat ce trebuie să facă, să lase totul curat”, a spus Cristian Niculae.
Întrucât numai Primăria Bistriţa are o zonă declarată de picnic – Pădurea Schulerwald – Garda de Mediu va notifica administraţiile oraşelor să pună la dispoziţia cetăţenilor locuri în care să iasă la iarbă verde.
„Aşa spune Legea picnicului. Din câte am înţeles, la Beclean există o amenajare la Băile Figa, însă acolo e o zonă turistică. Autorităţile trebuie să amenajeze o zonă specială pentru cetăţenii oraşului. La fel trebuie să se întâmple la Năsăud şi Sîngeorz-Băi. În ce priveşte Bistriţa, din ce se vede, atunci când zile frumoase, nici Pădurea Sculerwald nu e suficientă pentru picnic. Iese la iarbă verde multă lume, grătarele sunt limitate. Am înţeles că, dacă nu eşti la 8.00 acolo, nu ai acces la grătar”, a spus el.
În ce priveşte Pădurea din Şesul Orheiului unde creşte laleaua pestriţă şi unde lumea merge de obicei la iarbă verde, comisarul şef al Gărzii de Mediu a spus că i-a recomandat primarului din comuna Cetate să aibă grijă la zona de protecţie strictă în care creşte lalaeaua. „I-am recomandat să se ducă la Agenţia de Protecţie a Mediului să se autorizeze, să-şi declare o zonă de picnic şi să-şi autorizeze desfăşurarea acestei activităţi”, a spus el.
Referitor la depozitările neconforme, Cristian Niculae a îndemnat cetăţenii şi autorităţile să urmeze exemplul Primăriei Şieu Măgheruş care a sesizat ca la carte Garda de Mediu în legătură cu o depozitare ilegală de deşeuri. „Au avut numărul maşinii, am solicitat Poliţiei să fie identificată persoana şi am sancţionat-o”, a spus el.
Legea privind desfăşurarea activităţii de picnic stabileşte amenzi de până la 5.000 de lei pentru ieşirile la iarbă verde în alte zone decât cele special amenajate.
Cristiana Sabău
Felicitari D-le CRISTIAN NICOLAE. Pana la ora actuala va meritati functia de COMISAR SEF. Va sprijin !
Asa sa fie d-le Balan ?sa va credem ?v-a convins asa repede?Daca peste cateva luni va fi pozitiv ce spuneti inseamna ca maritati sa fiti primar.Ori acolo ori acolo.