Actualitate

Garda de Mediu nu este ”forță de intervenție rapidă”. Comisarul șef, despre cât de repede poate acționa

Garda Națională de Mediu nu este organizată ca o ”forță de intervenție rapidă”. ”Dacă suntem sesizați, putem merge după o zi, după două, uneori după trei, dar problema în final se rezolvă”, a declarat comisarul șef al Comisariatului Județean de Gărzii de Mediu, Grațian Morariu răspunzând unei întrebări legată de operativitatea intervențiilor.

Lui Grațian Morariu i s-a reproșat, în ședința Colegiului prefectural, că Garda de Mediu nu intervine de îndată ce a fost sesizată și că, din acest motiv, trăim într-un mediu poluat, diferit de cel din Vestul Europei.

”Vreau să se înțeleagă că nu suntem organizați ca Poliția sau Jandarmeria ca să avem forță de intervenție rapidă. Pot să mă duc după o zi, după două, uneori după trei, dar problema în final se rezolvă, cu sancțiune, fără sancțiune. În vest nu numai prin măsuri de coerciție se rezolvă problemele. Există o cultură a mediului pe care noi nu o avem. Dăm amenzi, dar atâta timp cât există cutuma că deșeul, gunoiul, îl iau cu cotarca și mă duc să-l arunc pe apă că se duce la vale, nu scăpăm de treaba asta. De-asta trebuie discutat cu oamenii cât se poate de des”, a spus Grațian Morariu.

Comisarul șef al Gărzii de Mediu a recunoscut că anul acesta râurile sunt mai pline de gunoaie ca în alți ani.

”Eu nu am mai văzut niciodată Someșul cum arată acum, situația este gravă. Probabil una dintre cauze este aceea că nu am putut în pandemie să ținem puțin lucrurile sub control pentru că multe controale le-am făcut din mașină fiind pandemie, s-a ajuns în situația în care multe deșeuri sunt aruncate pe malurile Someșului în special. Sălăuța este aproximativ la fel. Nu am avut cum să ieșim să-i prindem pe oameni asupra faptului.”, a spus Grațian Morariu.

Potrivit acestuia, începând cu data de 20 martie a.c. primăriile au primit termene să curețe malurile Someșului Mare până la sfârșitul lunii aprilie. ”Vom relua controalele și unde vom constata că nu s-a făcut și menținut curățenia, vom da amenzi. În fiecare an se face curățenie la nivelul posibilității fiecăruia. Problema este că nu se menține. Dacă nu se menține curățenia e mult mai greu să faci într-un interval scurt curățenie pe așa o suprafață de mare”.

De la începutul acestui an, s-au dat 37 de sancțiuni în valoare de 42.000 de lei unor persoane fizice care, printre altele, ardeau deșeuri sau depozitau ilegal deșeuri.

”Am avut o confiscare a unui mijloc de transport. Deja acțiunile acestea încep să se vadă în sensul că lumea care își face curățenie ne sună și întreabă ce trebuie să facă cu acele deșeuri care rezultă și din anumite demolări. Legea spune clar că aceste deșeuri sunt preluate de operatorul autorizat și transportate la depozitul de la Tărpiu. Pentru că lumea nu știe ce să facă cu anumite tipuri de deșeuri, ne trezim cu cele din construcții, în special, aruncate te miri unde. Multă lume le folosește ca umplutură. Mulți îl aruncă pe marginea drumului. Nu știu dacă primarii insistă îndeajuns pe informare, dacă ADI Deșeuri o face. Din moment ce noi suntem întrebați ce trebuie să facă cu deșeul respectiv, eu consider că este o lacună. La nivel unei primării pot să mă duc când găsesc un depozit de deșeuri despre care nu știu cine l-a creat, când sunt anunțat trimit o echipă. Trebuie mai multă implicare și din partea primarilor. Trebuie să aplice și ei legislația la nivel aprobat în Consiliul Local și lucrurile vor începe să se așeze. Am văzut că au început acțiunile de curățenie. Sper ca lucrurile să intre într-un făgaș normal. Dacă nu se menține, avem aceeași discuție și la anul.

Altă problemă la care s-a referit comisarul șef este cea a colectării selective.

”În depozitul de la Tărpiu ajung deșeurile colectate selectiv, dar, de acolo, un procent foarte mic – în jur de 8-10% – se poate recicla. Restul, despre care se zice că e deșeu colectat selectiv, ajunge înapoi pe groapă. Noi trebuie să atingem 50-60% pentru deșeurile reciclare, deci suntem foarte departe.

La nivel județean, Comisariatul Județean Bistrița-Năsăud (GNM CJ BN) activează cu un număr de 11 comisari, un comisar șef și un expert. Are în dotare un număr de 5 autovehicule pentru deplasarea în teren.

Controalele pe care le efectuează GNM sunt controale planificate și controale neplanificate. Acestea sunt cuprinse într-un plan care se întocmește la sfârșitul anului pentru anul următor.

În cadrul controalelor planificate sunt stabilite societăți comerciale care urmează să fie verificate, pe baza directivelor europene (de ex. COV – compuși organici volatili).Controalele neplanificate cuprind mai multe tipuri de controale: sesizări, controale tematice dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu, poluări accidentale, pentru identificare obiective noi, cu alte autorități, etc.

În cursul anului 2020 au fost efectuate un număr de 917 controale din care 112 controale planificate și 805 controale neplanificate. S-au aplicat un număr de 44 de amenzi în valoare de 735.200 lei (din care s-au încasat 221,600 lei) și un unumăr de 118 avertismente. Au fost rezolvate un număr de 91 de sesizări făcute de persoane fizice și societăți comerciale. Au fost efectuate patrulări, inclusiv cu alte autorități.

”Printre problemele cu care ne-am confruntat, amintim în special problema depozitărilor neconforme de deșeuri, exploatările de nisipuri, probleme legate de calitatea aerului, etc. O altă problemă cu care ne-am confruntat este cea a depozitului de la Tărpiu. Deși lucrările la celula 2 de depozitare trebuiau demarate la umplerea celulei 1 la nivelul de 80%, din cauza neobținerii acordului de mediu și a lipsei fondurilor, acestea au început cu foarte mare întârziere. La ora actuală celula 1 este plină în proporție de 110-115%. Astfel, deșeurile rămase pe platforma ilegală de la Sângeorz Băi (aproximativ to) nu au putut fi transportate în vederea lichidării depozitului”, a explicat el.

”Cam 90% din activitatea naostră nu se vede. Rămân cele 10-15 procente legate de deșeuri unde suntem blamați că nu ne-am face treaba. Anul trecut am făcut circa 500 de controale referitor la absorbția fondurilor europene. Notele noastre de constatare sunt vitale pentru ca omul să-șli primească banii prin PNDR-ul respectiv”, a spus Grațian Morariu.

Etichete

7 comentarii

  • d aia va zice garda ma,sa luati masuri urgente,
    da pe langa fisa postului tre sa te si preocupe si pasioneze,nu i cazul la voi,rusine.
    la asa declaratie ,daca nu erai un nimurug numit politic?la ora asta erai dat afara.

  • Chiar nu înțeleg de ce inspectorii de la Garda de mediu nu au făcut controalele online sa nu se infecteze cu virusul.Poate ne explica domnul Morariu de ce toți reclamanții pentru încălcări ale protecției mediului sunt pârâți imediat către făptași de inspectori.Dupa controale mașinile gărzii de mediu mai vin cu portbagajul plin cu daruri ca în vremurile bune?

  • Cu tot respectul domnule COMISAR SEF . Ne cunoastem bine insa va spun ca aceasta declaratie inseamna FUGA de RASPUNDERE. Nimic mai fals ! Stim bine ca de o buna bucata de vreme unii activisti si cetateni nu mai suporta halul in care a ajuns NATURA. Tot mai multe voci civice trimit semnale inspre Garda de Mediu. Chiar si serviciul special 112 ne spune noua ca nu numai vieti, batai se noteaza acolo ci salvarea MEDIULUI. Atata timp cat la GARDA angajatii se numesc COMISARI atunci trebuie sa actionati la fel de repede ca si comisarii de Politie, si Jandarmerie. Nu va mai plangeti ca aveti numai 10 oameni si o Solenta. Desigur ca trebuie sa cerem Parlamentarilor de BN modificarea clara a statutului de functionare a Garzii de Mediu, APM si SGA. Toti trebuie sa aveti dreptul sa dati amenzi si trebuie sa faceti echipe mixte in caz ca personalul este insuficient. Reactia rapida si hotarata rezolva salvarea mediului Nici nu concep sa spuneti ca mergeti a treia zi la un eventual control de substasnte periculoase aruncate intr-un rau. Ce sa mai constatati dupa trei zile ? Vax albina d-le COMISAR SEF. Legislatia trebuie schimbata si eu doresc sa aveti salarii mari si sa nu fiti nevoiti sa inchideti ochii. Din cuantumul amenzilor dint-o luna 50% sa mearga in salariile angajatilor. Camp de lucru aveti cu nemiluita.

  • Recomand tuturor cititorilor sa urmareasca filmuletul de pe blogul Primarului din Sg. Bai sa asculte cum i-o alduit pe mocicosii de pe Somes.Feliciatari TRAIAN OGAGAU ! Domnule Comisar GRATIAN ! asa va vreau si pe dvs. Lasati vaicarelile si finetele ca nu tine deloc !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS