Actualitate

Garda de Mediu: Supercom amestecă în continuare deșeurile colectate. Gabriel Petraș: Scuzele sunt puerile

Firma Supercom, cea care colectează și transportă deșeurile municipale, a primit avertisment din partea Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud pentru că nu golește la timp containerele semiîngropate care conțin deșeuri colectate selectiv și, chiar după ce a câștigat licitația organizată la nivel județean, continuă să amestece aceste deșeuri cu cele menajere, lucru interzis.

Comisartul șef al Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud, Gabriel Petraș, a declarat pentru publicația noastră că sunt probleme în ceea ce privește partea de colectare, iar ca urmare au fost trasate mai multe măsuri printre care să se urgenteze obținerea autorizației de mediu pentru că această autorizație stabilește clar modul în care se desfășoară activitatea.

”Cei de la Supercom sunt tot într-o procedură de obținerea  autorizației de mediu. Sperăm că se finalizează acum. În urma controlului nostru, am sesizat și le-am transmis să verifice inscripționările de pe toți recipienții de colectare fiindcă nu erauinscripționați toți și populația nu știa că poate depune la semiîngropate deșeurile recilabile. Am mai trasat măsura să golească cei trei recipienți mai des pentru care s-a constatat în cazul unora gradul de umplere mai mare de 80%. E normal că, dacă omul nu mai poate depozita în recipienții respectivi, depozitează la deșeurile menajere. La ridicarea deșeurilor colectate selectiv: hârtie, carton și plastic, le-am transmis că acestea nu se vor mai amesteca. Trebuie să fie ridicate separat. Altă măsură este intensificarea operațiunilor de salubrizare a platformelor de colectare a deșeurilor. Le-am mai cerut monitorizarea în permanență a punctelor de colectare selectivă a deșeurilor valorificabile și golirea recipenților când aceștia sunt plini. Ultima măsură este obligația de a asigura colectarea separată  acestora și de a nu le amesteca în timpul transportului. Avem aceste informații, de aceea am scris în actul de control măsurile a care m-am referit”, a spăus Gabriel Petraș.

Întrebat ce au răspuns cei de la Supercom legat de amestecarea deșeurilor, Gabriel Petraș a declarat: ”Scuzele sunt puerile și nu au sens: că din rațiuni economice, că angajații nu respectă deși au primit hârtie în scris. Ca orice agent economic, Supercom găsește tot felul de scuze pentru a justifica neregulile. Sincope avem și după ce au câștigat licitația. Nu are rost să ne ascundem după degete. Sincope sunt și acum, însă colaborarea cu Supercom e mult îmbunătățită în ultima perioadă. Comunicăm doamnei director problemele pentru remedierea rapidă a celor pe care le întâlnim pentru ca cetățenii să nu mai aibă de suferit”.

Pe de altă parte, Petraș a spus că are plăcuta supriză să constate că tot mai mulți cetățeni dinj județ ”încep să cupleze la colectarea selectivă, să facă această colectare selectivă, iar dacă noi nu încurajăm acest aspect, ba apar sincope că nu se face, cetățeanul se trezește că nu are unde să depoziteze și mai mult vede mașina Supercom că le duce amestecate cu menajerul, atunci îl descurajăm”.

Urmarea controlului, Garda de Mediu a dat un avertisment Supercom, ceea ce se consideră o sancțiune înainte de amendă: ”Nu întotdeauna partea coercitivă și rezolvă problema, dar nu înseamnă că nu va urma (amenda -n.r.) cât de curând dacă nu vedem rezultate. Din păcate, nu este un sistem operațional 100%. Și firmele care fac producție au sincope, dar măcar să ne apropiem de un procent cât de cât. Nu e permis să avem la nivel de percepție că nu funcționează sistemul de colectare. Nu este în regulă așa ceva!”.

Comisarul șef al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud a mai adăugat că din punctul său de vedere există o îmbunătățire a colectării selective, dar la Bistrița, este o problemă. ”Profit și anunț agenții economici că deșeurile reciclabile le pot preda la orice alt operator autorizat. Nu dau nume și nu recomand pe nimeni. Tot ce trebuie să aibă sunt acele formulare de încărcare-descărcare și să țină evidența gestiunii deșeurilor. Aceste semiîngropate sunt alocate cetățeanului, nu agentului economic. Asta este marea problemă mai ales la nivel de municipiu. În cazul fericit în care agenții economici pun deșeurile reciclabile la semiîngropate –  că le pun la mixte –  și atunci firește că avem această problemă. Magazinele trebuie să le predea direct la Supercom pe baza formularului de încărcare-descărcare și să țină o evidență strictă. Am verificat circa 90 de agenți economici de pe raza municipiului. Spre suprinderea mea plăcută, deși noi, Garda de Mediu, nu îi putem obliga să aibă contract cu o societate care colectează deșeuri reciclabile, aveau contracte încheiate cu Supercom, dar 99% nu aveau nici formulare acestea de încărcare-descărcare, nici evidență, iar când întrebam ce fac cu deșeurile ne spuneau că le pun la semiîngropate, ceea ce nu e corect. Nu costă nimic să le predai, ba mai mult pot fi vândute. Deșeurile reciclabile sunt o resursă”, a declarat el.

”Eu ce pot să asigur cetățenii este că avem toată deschiderea (față de această problemă – n.a.) și principala preocuparea a CJGM Bistrița-Năsăud este rezolvarea acestei probleme a deșeurilor sau aducerea la un anumit procent cu care să ne putem mândri și să fim ca marea majoritate a statelor UE și să trăim într-un mediu mai curat. Nu este control în care să nu abordăm problema gestiunii deșeurilor”, a spus comisarul șef Gabriel Petraș.

6 comentarii

  • Peste cativa ani ,,onor ” Comisariat judetean o sa constate ca firma nu spala si nu dezinfecteaza vasele de colectare si platformele in conformitate cu obligativitatea asumata prin contract .
    E bine , totusi , ca acum s-a descoperit ca agentii economici au obligatia conducerii gestiunii deseurilor prin acele formulare de incarcare – descarcare . Domnule Comisar Sef , credeam ca ati verificat 90% din agentii economici si nu 90 . Legea care obliga agentii economici sa’si conduca evidenta deseurilor e de prin 2010-2012 , daca nu mai veche !! Tocmai aceasta neverificare faciliteaza depozitarea necontrolata , utilizarea vaselor de colectare ,destinate populatiei ,de catre agentii economici din apropiere si implicit suprataxarea populatiei .

  • Totul e un teatru ieftin de 2 bani PSD-ALDE . Astia de la Supercom sunt in cardasie cu Tinteanu si cu Radu Moldovan. Au inceput activitatea la noi in judet cu pretul pe care l-au vrut ei si fara licitatie. Din 3 in 3 luni li se prelungea contractul prin act aditional, 2 ani si ceva au functionat asa. Platim cele mai mari preturi la gunoaie si suntem cel mai murdar judet din Romania. Multumim PSD-ALDE.

  • Vai,vai…dacă comisarul sef de la GM spune că nu trebuie să colectăm selectiv ci ,, numai cât de cât „atunci rămâne cum au stabilit, adică Supercom se face că adună selectiv,iat GM se face ca-i amendează,dar le da un AVERTISMENT de-i ustură…când se sterg undeva cu el.Atâta timp cât partidul pune comisarul sef la GM,partidul aduce firma care să colecteze si de la care primește comisioane grase,putem uita că lucrurile vor merge bine vreodată.Poate atunci când vom face miting pt problemele reale si vom duce cu totii pubelele si sacii cu gunoaie la ușa partidelor si a instituțiilor care nu-si fac treba,poate,poate vor intelege că lucrurile trebuie facute LEGAL si BINE si nu cât de cât.
    PĂREREA MEA!

  • Gunoaiele au fost puse ca să trieze gunoaie și de câțiva ani tot constatăm că gozurile se înțeleg foarte bine între ele.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS