Actualitate Social

Gavril Mureșan, Electroplast: E necesară reindustrializarea. Criza aduce oportunități

”România a fost guvernată o bună perioadă de timp cu măsuri antidezvoltare (1989-1999), iar în ultimii 20 de ani a fost condusă fără un plan de dezvoltare articulat, fără obiective clare, asumate”, crede directorul general al firmei Electroplat SA, Gavril Mureșan, în opinia căruia trebuie reîncepută industrializarea țării .

Potrivit acestuia, este nevoie de un plan de țară curajos, care să vizeze dezvoltarea accelerată a României, iar obiectivelor fundamentale de dezvoltare să fie stabilite prin implicarea tuturor forțelor din societatea românească: politice, academice, patronale, sindicale, societate civilă, cu viabilitate pe termen lung (20-30 ani).

”Barometrul necesităților economice trebuie să fie în principal mediul de afaceri, iar instituțiile academice naționale să fie consultate ulterior (nu invers)”, a spus directorul general al firmei Electroplast.

Mureșan consideră că se impun măsuri pe termen mediu și lung pentru a recâștiga controlul asupra resurselor naționale, întrucât prin măsurile luate în ultimii 30 de ani – din cauza pierderii controlului asupra acestora – foarte multe firme s-au închis, iar ramuri întregi ale economiei naționale au fost grav afectate.

”Din păcate, după 1989, România a fost guvernată o bună perioadă de timp cu măsuri antidezvoltare (1989-1999), iar în ultimii 20 de ani a fost condusă fără un plan de dezvoltare articulat, fără obiective clare, asumate.

Starea economiei românești, în general, este rezultatul unor politici care nu au avut în vedere necesitățile acesteia, ci dimpotrivă. Prin politicile falimentare, am pierdut toată economia strategică, pe care orice stat civilizat, democrat, trebuie să o aibă (industria meteriilor prime de bază, industria petrochimică, industria energetică, industria medicamentelor, industria militară, industria alimentară). Astfel, România a devenit vulnerabilă și dependentă de importuri, ceea ce pune o presiune extrem de mare pe o serie întreagă de indicatori, dar mai ales pe Balanța Externă a României”, a spus Gavril Mureșan.

Omul de afaceri consideră că e necesară reindustrializarea României printr-o politică națională pe termen mediu și lung, pentru a-și recâștiga independența (necesar să se reconsidere, din temelii, starea și stadiul în care ne aflăm, pentru a avansa în clasamentul european).

El a cerut stimulare financiară adecvată a firmelor autohtone, pentru susținerea activității acestora și sistarea anumitor practici și politici ale statului ce pun în dificultate firmele private romanești, care asigură venituri substanțiale la buget.

Întrucât pe fondul pandemiei, respectarea deficitului bugetar de 3% din PIB de către România nu va constitui o prioritate pentru Uniunea Europeană, în acest an, el crede că se pot impune o serie de măsuri pentru realizarea de investiții în infrastructură (de transporturi, medicală, energetică, etc.).

Este o șansă unică pentru România, pentru că orice criză presupune și oportunități. Ne confruntăm cu un decalaj, dar acum putem încerca să forțăm investiții de anvergură, care să faciliteze condiții de dezvoltare sănătoasă pe termen lung (investiții care să aducă plus valoare).

Se impune luarea unor măsuri de digitalizare a administrației publice, pentru restructurarea sistemului, urmând ca cei care vor ramâne să fie selectați pe principiul meritocrației. E necesară și luarea unor măsuri adecvate în legătură cu sistemul bancar, întrucât băncile preferă să împrumute statul, în condițiile în care randamentul acestor împrumuturi este foarte mare, lucru care nu se întâmplă în alte țări din Europa”, a mai spus Gavril Mureșan la întâlnirea prefectului cu oamenii de afaceri.

Electroplast, lider al pieței de cabluri electrice pentru infrastructură feroviară și printre cei mai importanți 10 producători de cabluri are de anul trecut un nou acționar majoritar. ROCA, prima platformă de investiții și management dedicată companiilor românești a preluat acțiunile Electroplast de la compania Italian Cable Company S.P.A.

Compania a intrat pe piața românească în 1993, are peste 100 de angajați și și-a construit de la înființare și până în prezent un portofoliu diversificat de clienți, printre care se numără Telekom, Compania Națională de Căi Ferate CFR, Siemens, Alstom Franța, VLG. Produsele principale ale Electroplast sunt cablurile electrice din cupru sau aluminiu, cu o gamă de producție variată destinată infrastructurii, industriei auto, energetice, dar și altor sectoare precum energetic, comercial, industrial, construcții civile și telecomunicații.

2 comentarii

  • E cel mai bun moment sa faci asta. Romania primeste 33 mld euro de la UE (locul 6 din 27 de tari)
    In realitate banii o sa mearga pe ajutoare , pomeni, salarii de lipitori si asa mai departe.
    Atata timp cat exista Psd + Pnl banii o sa se risipeasca si tot ei o sa se planga ca UE ne ia bogatiile .
    Iar omul de rand , nu o sa aiba ocazia sa lucreze in tara lui si o sa fie sclav in strainatate.
    Si din nou o sa ne plangem de mila ca doar asta stim mai bine.

    • Stati linistiti, nu va faceti planuri cu banii aia. Pentru moment sunt doar discutii si mai e mult pana departe. Eu nu cred ca vom primi nici macar un sfert din suma respectiva.
      Cu siguranta vor baga conditii greu de indeplinit si care sa favorizeze tot firmele lor, nu vor ajunge la cei mici. Vor da la Leoni, OMV, Schweighofer, …. Vor pune ei ceva conditii in care sa se integreze numai firmele lor.
      Vad ca se tot lauda penelistii ce succes au avut ei in negocierea (care negociere?) pentru Romania si ce multi bani primim, ca suuntem pe locul 6 dupa suma. Am vazut multi zicand ca daca era pesede nu primeam asa de multi bani =)). Dar e normal, ca doar suntem pe locul 6 si ca populatie, iar aceste sume propuse pentru discutie au avut ca prim criteriu numarul de louitori, pe urma mai baga ei si alte conditii si ajungem pe locul 26.
      Bine ar fi sa primim cat de multi bani, pe mine nu ma derajneaza daca reusesc lucruri bune, in schimb ei se zgariau pe fatza daca ceilalti faceau ceva bun.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS