Politică

Gavrilă Urs (Forţa Civică): Noua Constituţie este importantă pentru bistriţeni

”Şansele să avem o Constituţie croită după nevoile moderne ale romanului de rând sunt minime. De fapt, avem toate premisele unei noi Constituţii adecvate actualei clase politice. Noua Constituţie pare a fi cadrul legal prin care actuala clasă politică va fi protejată de repercusiunile legale ale furtului general ce se petrece astăzi în statul român”.

De câteva luni încoace, cetăţenii noştri sunt copleşiţi mediatic de o temă foarte importantă pentru ei, dar foarte puţin dezbătută public şi explicitată – procesul de revizuire a Constituţiei. Ultimele evenimente, însă, au bulversat complet agenda publică şi au aruncat mai multă confuzie asupra unui proces care în orice stat civilizat trebuie să se desfăşoare cu maximă atenţie şi conlucrare politică iar rezultatul trebuie să fie fără cusur. Încă o dată, din păcate, România dovedeşte că nu este un stat civilizat!

Fără a intra în detaliile multiplelor erori şi corecturi ale actualelor amendamente propuse, Comisia de Revizuire a Constituţiei, condusă de ilustrul istoric Crin Antonescu, pare o şleahtă de personaje caragialiene: sinistre, neadecvate funcţiei şi conjuncturale. Constatând acuta lipsă de experţi în drept constituţional din componenţa comisiei, şansele să avem o Constituţie croită după nevoile moderne ale românului de rând sunt minime. De fapt, avem toate premisele unei noi Constituţii adecvate actualei clase politice, una care va apăra şi garanta mai degrabă protecţia parlamentarilor şi demnitarilor, în detrimentul cetăţeanului român. Permiţându-mi un limbaj mai puţin formal, noua Constituţie pare a fi cadrul legal prin care actuala clasă politică va fi protejată de repercusiunile legale ale furtului general ce se petrece astăzi în statul român.

De ce spun asta? În primul rând pentru că Parlamentul, instituţia statului în care românii au jignitor de puţină încredere, va dobândi prerogative, puteri şi protecţie sporite, în defavoarea altor instituţii importante precum preşedinţia sau justiţia. Este uimitoare rapiditatea cu care parlamentarul – o persoană delegata de către o comunitate să-i reprezinte interesele şi să adopte legi adaptate nevoilor cetăţenilor – uită de menirea sa şi se deduce unor practici de clientelism politic în slujba unor grupuri de interese, de obicei restrânse şi controversate. Şi motivele pentru care actuala clasă politică şi-a pierdut credibilitatea sunt multe şi nu reprezintă esenţa acestui text.

Deşi sunt un tânăr om politic, în fapt, opiniile mele de mai sus sunt mai degrabă cele ale unui tânăr cetăţean român care înţelege importanţa pe care o va avea viitoarea constituţie asupra vieţii sale. Şi consecinţele vor fi numeroase şi cu impact profund. Totuşi, datoria mea ca membru al opoziţiei este aceea de a contribui cu critică constructivă şi idei alternative demersurilor mai puţin inspirate ale actualei puteri. Iar ca lider judeţean al unui partid tânăr şi cu o clară orientare spre cetăţean, vă pot spune ce am realizat în acest sens până acum.

La nivel naţional, partidul Forţa Civică a organizat dezbateri publice în numeroase localităţi importante, precum Târgu-Mureş, Oradea sau Timişoara, la care au participat, pe lângă preşedintele partidului, domnul Mihai Răzvan Ungureanu, şi experţi în drept constituţional, profesori de drept şi alte personalităţi cu pregătire conexă celei constituţionale. Rezultatul acestor demersuri s-a concretizat într-un document cu optsprezece amendamente la actuala constituţie, inclusiv pe teme precum importanţa referendumului popular ca reprezentare fără echivoc a voinţei suverane a poporului român, reglementarea şi garantarea proprietăţii private, garantarea prin constituţie a accesului la muncă pentru persoanele cu dizabilităţi, etc.

În plan local, Forţa Civică Bistriţa-Năsăud desfăşoară momentan un proces de sondare a opiniei publice pe mai multe teme constituţionale controversate. Mai exact, timp de câteva zile vom intervieva peste o mie cinci sute de bistriţeni printr-un chestionar format din zece întrebări reprezentative. Demersul nostru vine să suplinească dezbaterile publice oficiale care ar fi trebuit să fie organizate în acest sens de autorităţile publice locale, în speţă Primăria, Prefectura şi Consiliul Judeţean.

Rezultatele acestui sondaj vor fi centralizate, iar concluziile transmise publicului săptămâna viitoare. Intenţia noastră este de a conştientiza opinia publică de nevoia reală de dezbatere, indiferent că discutăm despre teme naţionale sau locale. Ca om politic, sunt sigur de importanţa revizuirii Constituţiei pentru cetăţeni. Iar ca bistriţean sunt sigur de importanţa opiniilor cetăţenilor oraşului meu, Bistriţa!

Gavrilă Urs, preşedinte Forţa Civică Bistriţa-Năsăud

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.