Politică

Oltean, în Comisia de revizuire a Constituţiei. ”Se conturează o republică parlamentară”

Liderul PDL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Oltean, şi-a început activitatea în Comisia de revizuire a Constituţiei. El a declarat că se conturează o instituţie a preşedintelui României care ar ţine mai mult de o republică parlamentară decât de una semiprezidenţială şi că preşedintele comisiei, Crin Antonescu, este dispus la orice compromis pentru a-şi atinge scopul.

Într-un interviu acordat ziare.com, Ioan Oltean a apreciat că prin amputarea atribuţiilor preşedintelui, actuala putere a făcut un pas către republică parlamentară. El îl acuză pe Crin Antonescu că în dorinţa de a ajunge preşedinte al României este dispus la orice compromis, inclusiv la compromiterea funcţiei prezidenţiale. El a spus că PDL va susţine un eventual referendum iniţiat de preşedinte pentru Parlament unicameral şi 300 de parlamentari. El şi-a exprimat regretul pentru ruptura de preşedinte şi speranţa că PDL va colabora în continuare cu şeful statului. Vicepreşedintele PDL a recunoscut că democrat liberalii nu reuşesc să facă opoziţie aşa cum ar trebui şi a pus această carenţă pe seama problemelor interne ale partidului. Interviul integral, AICI!

Senatorii şi deputaţii din Comisia de revizuire a Constituţiei au adoptat joi, cu majoritate de voturi, un amendament la articolul 1 din Legea fundamentală conform căruia România recunoaşte rolul istoric al Casei Regale în constituirea şi modernizarea statului român, al minorităţilor naţionale, al Bisericii Ortodoxe şi al celorlalte culte religioase.

Deputatul PDL Ioan Oltean a subliniat rolul fundamental al Bisericii Ortodoxe de-a lungul timpului în păstrarea identităţii naţionale, fiind de părere că aceasta ar trebui trecută în amendament înaintea Casei Regale.

Biroul Permanent Naţional (BPN) al Partidului Democrat Liberal l-a propus pe deputatul Ioan Oltean ca membru în Comisia pentru revizuirea Constituţiei în locul deputatului Gabriel Andronache, care şi-a anunţat demisia din PDL şi înscrierea în PNL.

Ioan Oltean va fi propus în Parlament pentru a completa Comisia de revizuire a Constituţiei din partea PDL alături de senatorul Alin Tişe şi deputatul Valeria Schelean.

Vicepreşedintele social-democrat al Senatului, Cristian Dumitrescu, a spus că pe ordinea de zi a plenului reunit de marţea viitoare al celor două Camere se va regăsi şi modificarea componenţei Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind procesul de revizuire a Constituţiei în sensul înlocuirii deputatului Gabriel Andronache cu Ioan Oltean.

Deşi votul privind această înlocuire va fi dat marţi, Ioan Oltean şi-a început activitatea în comisie, fiind vorba de o comisie specială a Parlamentului. Potrivit Agerpres, preşedintele comisiei, Crin Antonescu, a declarat referitor la acest subiect că ”nu contestă nimeni dreptul PDL de a înlocui o persoană care nu mai reprezintă poziţia partidului în această comisie iar, de îndată ce un supleant desemnat de PDL se prezintă, să şi participe la şedinţă. Asta prin bună înţelegere. Nu putem să blocăm acum comisia în aşteptarea unui plen care să rezolve chestiunea”.

”Din păcate, ritmul extrem de alert în care se desfăşoară activitatea (Comisiei de revizuire a Constituţiei –n.r.), componenţa şi competenţa celui care conduce comisia creează condiţii optime pentru a transforma întreaga dezbatere într-o competiţie de orgolii între juriştii PSD şi cei ai PNL. Opoziţia este aproape neglijată în această activitate. De altfel, principalele propuneri de revizuire a Constituţiei de până acum au fost respinse (…) Sunt create condiţiile favorabile pentru un boicot al referendumului din partea PDL. Eu sunt absolut convins că vom avea succes întrucât boicotarea noastră este în consens cu voinţa populară. De fapt, susţinem un vot al poporului. Şansele de a nu vota Constituţia sunt mai mari dacă vom încerca să determinăm poporul să nu se prezinte la vot decât să se prezinte şi să voteze împotrivă”, a spus Ioan Oltean vinerea trecută într-o conferinţă de presă.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS