”Bistriţa se poate mândri că n-a fost un oraş leneş în decembrie 1989, Revoluţia la Bistriţa a început în 22 decembrie la ora 6.30. După parcurgerea traseului prin zona industrială mulţimea a ajuns în faţa Palatului Administrativ, iar Bistriţa a fost declarată oraş liber înaintea fugii lui Ceauşescu. Este un plus pentru Bistriţa, mă bucur că am fost în rândul celor care au condus mişcarea revoluţionară de aici. Preţul Revoluţiei a fost plătit destul de scump. Din statisticile la nivel naţional, au fost 1.104 victime şi 3.321 de răniţi. Sunt încă oameni care suferă în urma Revoluţiei: orfani, văduve, părinţi rămaşi fără copii. Şi-au dat viaţa pe altarul patriei oameni nevinovaţi. La auzul cuvintelor lui Silviu Brucan, care spunea că ne trebuie 20 de ani ca să instaurăm democraţia, toţi am zâmbit la vremea respectivă. Au trecut 23 şi nu suntem unde ne-am propus atunci. Sperăm ca măcar în următorii 20 de ani să ajungem unde trebuie ”, a afirmat viceprimarul George Avram.
Subprefectul Ovidiu Frenţ, membru al Asociaţiei 22 Decembrie 1989 Bistriţa, a menţionat că pentru români iarna este un anotimp magic, pentru că iarna s-au petrecut cele mai fierbinţi momente ale istoriei. ”A fost anunţat sfârşitul lumii după calendarul mayaş, însă acesta poate fi de fapt un nou început după toate încercările din aceşti 23 de ani, în care România şi-a căutat drumul spre normalitate”, a spus Frenţ.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Alexandru Pugna, a precizat că în 22 decembrie 1989 s-a aflat şi el printre miile de oameni care au venit în faţa Prefecturii. ”Era Armata sosită, erau militari pe scări, un om mai vârstă îi spunea unui soldat să nu cumva să tragă în oameni, pentru că printre ei s-ar putea afla tatăl sau fratele lui. Din zona industrială a venit mulţime de lume, îmi aduc aminte de discursurile din balcon, mi-l amintesc pe George Avram atunci. George mi-a arătat nişte poze alb-negru făcute atunci, m-am regăsit între miile de oameni. Au trecut 23 de ani de când românii şi-au luat destinul în propriile mâini. 23 de ani de căutări şi de dorinţe care nu s-au realizat, dar şi de împliniri. Nu ne-am pierdut însă speranţa de a duce un trai mai bun”, a spus Pugna.
nimic nu e pierdut…..mai aveti timp patru ani!
n-o sa ajungeti niciodata . niciodata cu oameni pe care i aveti acum . asta se refera si la dvs. nu credeti ??? asta e
1. dl. Avram de dizidentii din 1980-85 nu se mai aude nimic ?? 2. de critica la adresa lui Ceausescu de la Electro 1984 nimic ?? 3. de cei morti in puscariile comuniste , nimic ??? si 4 si nu ultima de minisabotajul de la Jelna ,[cind stiti cine a venit] nimic ??? . chiar nimic ?? sau nu stiti ??? RUsine !
luati voi bani si drepturi si paminturi si fara impozite …..etc…… noi raminem cu mandria .