“Zona Garmisch-Partenkirchen este sinonimă cu schiul de zeci de ani. Chiar dacă ninge sporadic, în Alpii din sudul Germaniei situaţia zăpezii este departe de ceea ce îşi doresc turiştii – şi nu doar ei. Din cauza condiţiilor improprii, Federaţia Internaţională de Schi a trebuit să anuleze etapa feminină de slalom super uriaş, programată pentru 25 şi 26 ianuarie. Acum vin alte probleme – din cauza temperaturilor de primăvară este pur şi simplu prea cald chiar şi pentru zăpada artificială. Şi cum oamenii de ştiinţă prevăd ierni şi mai blânde, se pune problema care e viitorul sporturilor de iarnă”, anunţă TVR.
Televiziunea publică îl citează şi pe Juergen Schmude, de la Universitatea din Munchen, care spune: “După 2050 vom avea foarte puţine staţiuni de schi în Germania. În principiu, o nouă rundă de investiţii şi modernizări ar putea asigura următorii 15-20 de ani. Mai târziu, întreaga strategie a turismului de schi şi snowboard va trebui regândită”.
Potrivit acestuia, turiştii încep deja să se reorienteze spre locuri unde în continuare sporturile de iarnă pot fi practicate fără surprize, în Austria sau în Elveţia. Şi aici însă experţii spun că nivelul zăpezii este mai mic decât în trecut.
Aşadar, am avut cea mai caldă iarnă din ultimii ani, iar semnele arată că vor mai urma şi altele. În aceste condiţii, se impune întrebarea: de ce să facem noi, la Bistriţa, pârtie în condiţiile în care nici măcar nu avem bani? Nu ar fi mai bines ă facem un mare bazin de înot cu plaje? Să îngropăm 7 milioane de euro într-un deal aşa, pur şi simplu? Nu vi se pare strigător la cer?
Iată ce ne declara primarul Ovidiu Creţu în legătură cu acest subiect nu cu mult timp în urmă. ”Şapte milioane de euro ar costa tot, cu proiect, pârtia de schi cu toate dotările. (…) Ceea ce vrem să facem nu e o staţiune de schi de iarnă, o facem pentru bistriţeni şi copiii lor, se adresează copiilor din Bistriţa. Eu schiez în Austria mult, văd că pârtiile se umplu de copii şi tineri. Termină orele, urcă pe pârtie apoi se duc acasă la teme. Asta trebuie să se întâmple şi în Bistriţa, copiii să meargă să schieze, oamenii care ies de la serviciu să pună schiurile în picioare să schieze pe lumină nocturnă, fără să stea la coadă la urcare. În varianta proiectată, vor urca 2.500 de oameni pe oră. La coborârea asta de un km în cinci minute, dacă tu stai jos la coadă 30 minute, mai bine îţi vezi de treabă. Dacă primim împrumutul, în 2014 începem lucrările. (…) Wonderland este o chestiune extrem de importantă pentru Bistriţa, mai important decât orice alt proiect cu excepţia variantei ocolitoare. Dacă nu reuşim să luăm credit în 2014, să începem lucrările, vom merge pe varianta proiecte europene. Dar eu cred că vom obţine creditul”, a adăugat primarul Bistriţei.
Iarna lui 2013-2014 ne-a arătat însă că o astfel de investiţie ar fi inutilă pe termen lung. La asemenea temperaturi, nici măcar tunurile de zăpadă nu ar funcţiona. Cum dezbatem zilele acestea proiectul de buget pe 2014, nu ar fi rău ca aleşii locali, mulţi dintre ei schiori, să mediteze la aceste aspecte şi să nu irosească banii publici – şi aşa puţini – pe proiecte care nu au nicio finalitate când e mai multă nevoie de un aqua-park, de exemplu, dacă tot e să vorbim despre agrement.
Cristiana Sabău
Orasul Bistrita, care dispune in apropiere de doua locatii cu conditii naturale propice pentru dezvoltarea tuismului balnear (Sarata si Slatinita) nu a facut nimic pentru valorificarea izvoarelor sarate. In schimb,primarul Becleanului care stie ce vrea, a reusit in cativa ani sa faca la Figa o statiune balneo-turistica, punand in valoare niste baltoace cu apa sarata unde altadata se scaldau bivolii din sat. Primarul Bistritei sta de cativa ani incremenit in proiectul Wonderland de pe pasunea din Unirea, o locatie fara perspective, in loc sa dezvolte investitii pentru turismul balnear la Sarata sau Slatinita, care cu siguranta ar atrage si investitori privati.
Referitor la partia de schi, trebuie spus ca un proiect nu inseamna orice ideie tampita care-i trece cuiva prin cap. Un proiect trebuie sa aiba la baza o justificare bazata pe studii de fezabilitate, oportunitate si rentabilitate. Partia de schi la Bistrita, este cel mult o ambitie tembela a unui primar cu idei putine si fixe. Trebuie stiut ca temperatura medie anuală la Bistriţa este de 8,3 grade Celsius, in vreme ce la Predeal este de numai 5 grade. Chiar si la Colibita izoterma anuala este de doar 6 grade. In aceste conditii, o investitie asa de mare pentru o partie de schi dotata cu tunuri de zapada la Bistrita nu se justifica. Eventual o investitie mai mica pentru o partie cu zapada naturala, fara dotari speciale costisitoare poate fi luata in considerare.
Anul trecut municipalitatea a vrut să acceseze un împrumut de 40 de milioane de lei din care o mare parte era destinat pentru amenajarea unei pârtii de schi în Wonderland. Bancile însă au refuzat să ofere creditul primariei Bistrita. De ce oare ?!
asa este dl. Toni . si acum sa va raspund la intrebarea din titlul articolului , care e unul singur orice am face noi : incapatinare ! atit.
… dau şi eu un răspuns direct la intrebare: se ştie din înţelepciunea poporului ăstuia că prostul are două calităţi native: perseverenţa şi faptul că nu e prost destul dacă nu e şi fudul!
Wonderlandul in sine este o idee buna, iar si mai frumos ar fi daca dintre toti cei care vorbesc despre el si despre cit de bine ar fi, sa fie mai multi ca si domnului Tanase care a pus umarul si bani proprie sa se realiseze ceva. Daca ar fi asa multi amatori de ski, de inot, de karting de nu stiu ce mai este in proiect, dece niciunul nici macar a oferit munca sau participarea finantiara.
Va spun eu, pentru ca nu au fonduri pe linga ca nu au nici simt de comunitate nici la hobyurile proprie.
Pana la urma daca nu poti sa iti permit un lucru, nu o faci. Nu este un drept constitutional si nici a omului sa ai acess la o partie de ski.
Cred ca bani ar fi mai bine investiti in scoli si spitale. Sau locuri de munca, care costructia unui complex si de anvergura asta nu creaza pe termen lung. Pe termeni lung poate la fiecare activitatea sportive sa fie maxim 5 locuri de munca, adica sa zicem 50 in total. E mult?
Orice impediment trebuie privit ca o provocare pentru a cauta si a gasi noi idei.
Daca argumentele privind lipsa zapezii datorata incalzirii globale sau altitudinii joase a unei eventuale partii de ski la Unirea pot fi intemeiate asta nu inseamna altceva decat ca trebuie cautate si gasite alte solutii creative.
Americanii numesc asta ˝Think Outside the Box˝.Sa gandim afara din cutie, neconventional, creativ…
Si iata..Daca ne-am gandi la ski si la snowboarding altfel decat ca la niste sporturi de iarna? Ce-ar fi daca le-am putea transforma in niste sporturi de vara? In loc sa ne gandim la o partie de ski pe zapada cu functionare in perioada de iarna, ce-ar fi daca ne-am gandi la o partie de ski care sa functioneze tot anul, chiar si in lipsa zapezii? Daca in urma impedimentelor evidentiate de obiectiile ridicate, am cauta altfel de solutii?
Am descoperi ca aceste solutii exista.Se numesc partii sintetice de ski sau snowboard…Cautati pe net sau pe youtube dupa ˝dry ski slope˝.
Aici aveti un filmulet de la campionatul mondial de si pe partie artificiala din 2012 din Marea Britanie.
http://www.youtube.com/watch?v=G1pTDYv0lQE
Si acuma sa ne gandim..Ce-ar insemna pt. Bistrita sa aiba o partie de ski care sa functioneze tot anul? Chiar si in lipsa zapezii…Sa functioneze chiar si vara..
Nu-i asa ca toate datele analitice si toti indicatorii sintetici ai analizei cost beneficiu s-ar modifica radical?
Sa zicem ca o eventuala partie de ski in sistem clasic, pe zapada, ar trebui sa concureze cu destinatiile favorite Borsa, Cavnic, Toplita, care atrag schiori din toate judetele regiunii..
Dar daca Bistrita ar avea o partie de ski uscata, cu functionare chiar si pe perioada de vara? Cu cine ar concura? Cu nimeni, pentru ca nu mai exista in regiunea noastra asa ceva.Bistrita ar oferi niste servicii pe care nici o alta destinatie pt.. sporturi de iarna nu le ofera.
O astfel de partie ar putea foarte bine sa atraga schiori din toata regiunea sau chiar din Suceava care ar veni sa schieze atunci cand nu pot schia pe alte partii.
Este la fel de valabil si pentru pationoare.Exista solutii de patinoar sintetic, pe suprafete de teflon, care functioneaza si vara.
Acuma, sa ne imaginam o facilitate care sa ofere simultan atat piscine cat si partie de ski si patinoare, toate acestea PE TIMP DE VARA.
Ei? Ar putea o asemenea facilitate sa atraga turisti din judetele din jur? Ar putea sa atraga suficiente fluxuri de oameni, care vor genera fluxuri de servicii, care vor genera la randul lor fluxuri financiare? Nu se poate spune pe loc, ar trebui facuta o analiza cost beneficiu bazata pe previziuni realiste.
E doar o ideee…O propunere..
Habar n-am daca cineva din primarie citeste acest forum..Daca cineva il citeste, poate aduce la cunostinta primarului si a consiliului local aceasta propunere de modificare/completare a proiectului.
Daca e problematic cu partii de iarna, exista solutii pentru partii de vara!
Controversele pe orice tema nu inseamna altceva decat o oportunitate pentru cautarea de solutii mai bune si mai rentabile.Din care orasul poate castiga!
Nu stiu daca platforma permite mai multe linkuri..
In completare la propunerea de mai sus, o sa mai dau inca 2 linkuri din care se vede cum functioneaza si ce se poate face pe niste partii uscate sau artificiale.Functioneaza in aproape orice perioada a anului, si ziua si in nocturna.
http://www.youtube.com/watch?v=8kK_YoBiN1k
http://www.youtube.com/watch?v=EHnEQ6JMaeg
Chiar o idee buna: http://www.snowflex.com/
Sau downhill cu biciclete…
Florine nu-i rea ideea deloc 🙂 dar, mare lucru sa citeasca primarul comentariile astea
@ eu (id est ˝tu˝)
Si eu zic ca-i o idee buna.
Tehnic vorbind, printr-o simpla schimbare de solutie se modifica dramatic toti indicatorii economico-financiari ai unei partii de ski.Indicatori pe care orice banca isi fondeaza decizia de a finanta sau nu o investitie.
In primul rand prin schimbarea asta de solutie se modifica radical intreaga matrice a analizei SWOT (id est ˝puncte tari˝, ˝puncta slabe˝, ˝oportunitati˝ si ˝amenintari sau vulnerabilitati˝.)
Sa zicem ca solutia clasica, pe zapada, are de departe niste dezavantaje comparative (comparativ cu alte partii concurente, pe cuantificatori ca altitudinea>media temperaturilor in grade-zile> media zilelor cu zapada schiabila>diferenta de nivel>panta samd).
Ei bine, printr-o simpla schimbare de solutie dezavantajele comparative se transforma in avantaj competitiv.
Ori nu asta urmarim sa se intample in toata economia romaneasca? Sa depasim faza asta primitiva si paguboasa fondata pe avantaje comparative si sa dezvoltam o economie bazata pe avantaje competitive (id est cercetare-dezvoltare, economie a cunoasterii, ramuri cu prelucrare inalta si valoare adaugata mare samd) ?
In al doilea rand, printr-o simpla schimbare de solutie tehnica se modifica radical indicatorii sintetici.E foarte clar ca atat IRR (Rata Interna de Rentabilitate) cat si NPV (Valoarea Neta Actualizata) vor arata mult mai bine.(Creste timpul de operare, creste zona-tinta, cresc fluxurile samd).E foarte clar ca toti indicatorii sintetici se imbunatatesc, chestiunea e de aflat cu cat.
Oricum, e foarte posibil, zic io, ca in urma unei noi analize pe scenariul propus proiectul sa devina dintr-o data destul de bancabil !
Oameni buni, cei care-l cunoașteți pe Ovidiu Crețu știți că orice argumente logice și de bun simț ai prezenta, dacă și-a format o idee, nu o mai schimbă. Există un sac de argumente de bun simț, prezentate pe toate canalele de comunicare, care spun clar. Wonderland în forma actuală este o utopie. Nu încercați să-l convingeți prin argumente logice, nu ține. În schimb, ma bucur sincer că începe să se discute și pe forumuri, despre modul în care ar trebui ajustat un proiect, pentru a redeveni viabil. Este un început și poate că ar trebui ca cineva să-i spună, răspict edilului că încăpățînarea în a susține lucruri ineficiente și nerealizabile, se numește în limbaj popular, „prostie”. A recunoaște o greșeală și a încerca să o corectezi, este apanajul oamenilor inteligenți.