Actualitate

Balastierele apar ca ciupercile după ploaie în arii protejate. A venit rândul râului Şieu

Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud este pe cale să aprobe înfiinţarea unei balastiere care va funcţiona într-o arie protejată, de data aceasta pe râul Şieu. Situl Şieu-Budac este printre puţinele situri din Transilvania care a fost desemnat pentru a proteja trei specii de petroc şi peştele-lup.

Potrivit proiectului întocmit de SC ICPE Bistriţa SA pentru SC Ag Sort Prebet Sărăţel SRL, se propune exploatarea acumulărilor de nisipuri şi pietrişuri din albia minoră a râului Şieu pe o suprafaţă de 4011 de mp. Se va lucra cu buldozerul sau draglina „ori de câte ori este nevoie”, iar îndepărtarea sterilului se va face cu buldozerul, prin împingerea acestuia către malul mai apropiat.

Extragerea balastului se va face cu excavatorul, acesta urmând a fi  încărcat direct în mijloacele auto. Balastul exploatat se va utiliza în stare brută pentru diferite lucrări de construcţie, umpluturi etc. sau va fi prelucrat pe o staţie fixă de concasare -sortare- spălare care va funcţiona la cca 3 km de perimetru. „Proiectul propus, prin specificul său şi prin tehnologia adoptată, determină modificări fizice ale mediului natural prin lucrări de excavare a rezervei de agregate naturale. Lucrările propuse au drept scop recalibrarea albiei prin mărirea secţiunii de scurgere, reducerea fenomenului de eroziune a malurilor, cu utilizarea materialului rezultat în lucrările de construcţie. Prin derocarea depozitelor de agregate minerale rezultaă denivelări”, se arată în studiu.

Toate acestea se întâmplă pe raza ariei protejate Şieu-Budac, sit inclus în categoria Natura 2000. Acesta este considerat un sit important pentru protecţia ihtiofaunei. În cele două râuri trăiesc, în total, şapte specii de peşti de interes comunitar şi alte 10 specii care nu sunt de interes comunitar. Şieu-Budac este printre puţinele situri din Transilvania care a fost desemnat pentru a proteja cele trei specii Gobio – petrocul- de interes comunitar, cât şi specia Aspius aspius adică peştele-lup.

Studiul de evaluare adecvată pentru proiectul menţionat poate fi consultat la sediul A.P.M. Bistriţa-Năsăud, din municipiul Bistriţa, str. Parcului, nr. 20, în zilele de luni-joi, între orele 9,00-15,00 şi vineri între orele 9,00-13,00. Comentariile publicului pot fi transmise până la data de:  19.01.2014.

4 comentarii

  • Continua acelasi conflict de interese…in veci nu va fi obiectiv si orientat spre protectia si conservarea patrimoniului natural un asemenea studiu de impact cat timp el este CONTRACTAT SI PLATIT DE CATRE TITULARUL ACTIVITATII, respectiv proprietarul balastierei! Am primit o mare sansa de dezvoltare si afirmare in Europa prin declararea siturilor Natura 2000 dar noi ne batem joc de ea in acelasi vesnic stil romanesc! Aceeasi situatie e pe tot teritoriul Somesului Bistrita Nasaud,Salaj,Maramures,Cluj,tot Somesul a fost declarat cu situri Natura 2000,tot Somesul este numai o balastiera!!!

    • Da, aveţi dreptate. Proiecte sunt comandate de beneficiari, ceea ce înseamnă că APM nu face decât să răsfoiască şi să aprobe, fără contraargumente, toate aşa-zisele proiecte.

  • Mai este o sansa in cazul acelor rezervatii care au intocmite planuri de management,dar din pacate ele fiind de intindere de mare nu prea sunt luate in custodie de catre nici o entitate! Aici un mare rol ar avea Garda de Mediu,dar din pacate in aceasta intitutie fiind o o stare de „instabilitate continua” din motive politice binecunoscute,dar adevarul este ca se confrunta si cu o lipsa de personal! Nu putem avea REZERVATII DE INTERES COMUNITAR atata timp cat nu avem si o ADMINISTRARE DE NIVEL EUROPEAN a acestora si nu in ultimul rand o conceptie si o responsabilitate a unor cetateni europeni! Dar nu disperam(deocamdata)…speranta moare ultima!

  • Nu se poate asa ceva.Cred ca ajung la balamuc.Dar uzam de toate caile legale de a oprii acest macel .De fapt in tara asta nu mai trebuie educatie ,pentruca un popor destept deranjeaza la nivel inalt .Bine ca am demarat proiectul de repopulare cu peste a raului Sieu in primavara ,iar acum o noua balstiera in arie protejata sit Natura 2000 sa distruga arealul.Cat va mai rabda pamantul?sa distrugeti tara asta?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS