Florentin Bodiu (27 de ani) este fiul cel mai mic al cunoscutului viticultor George Bodiu din Dumitra. A absolvit Liceul Agricol Bistriţa şi imediat după aceea a plecat în Italia, deşi abia împlinise 18 ani. A muncit pe unde a putut şi a strâns bani, iar anul acesta s-a întors acasă la îndemnul tatălui său.
“Am încă patru feciori, iar el e mezinul. M-a ascultat şi a venit acasă. I-am spus că-i ajunge cât a stat în străinătate, să vină să lucrăm pământul că îl ajut şi eu cât mai pot. Eu i-am zis să facă zootehnie, dar s-a axat pe legumicultură”, ne-a mărturisit George Bodiu.
De o simplă chemare acasă a avut nevoie mezinul familiei Bodiu. “Nicio zi nu mi-a plăcut acolo. Am fost grădinar, şofer, tot ce a trebuit ca să fac un ban. Nu era ţara mea, nu era locul meu, deşi am câştigat foarte bine, undeva la 2000 de euro lunar. M-am întors acasă, m-am căsătorit şi am început să fac agricultură. M-am apucat şi am făcut solarii pe 30 de ari, produc legume de anul acesta, vreau să fac şi un proiect şi acesta vreau să-mi fie viitorul. Când am început agricultura, nu mi-am propus să devin un mare moşier. Vreau să trăiesc modest, dar să nu ne lipsească nimic. Munca îmi place şi cu ea mă ocup. Sunt destul de tânăr, am 27 de ani, şi am prieteni care merg din stânga în dreapta, se distrează, eu însă sunt ba la câmp, ba la târg ”, mărturiseşte tânărul.
Din străinătate a venit cu bani pe care i-a investit într-o casă, într-o maşină, în nuntă, iar ce i-a mai rămas în solarii. “Pământul am avut noroc că nu a trebuit să-l cumpăr. L-am moştenit de la tata. Am investit banii – circa 20.000 de euro – în folii, schelete metalice. Tata m-a îndrumat întotdeauna să fac agricultură fără chimicale, cu îngrăşământ natural. Vreau să le ofer bistriţenilor legume naturale, cu gust bun. Altfel nu văd cum aş putea intra pe piaţă dacă din primii ani încep să fac producţie mare şi după aceea ce fac? Să spună lumea că uite, legumele sunt de la Dumitra, dar parcă-s din Turcia? Nu vreau aşa ceva”, adaugă tânărul fermier care a fost prezent şi la „Toamna bistriţeană”, târg vizitat de prezidenţiabilul Elena Udrea (foto dreapta) care a gustat din roşiile cultivate de el şi l-a felicitat pentru gustul lor extraordinar.
La Dumitra, familia Bodiu are în jur de cinci hectare de teren, însă Florentin a început să cultive doar o parte din pământ cu legume: 30 de ari în solarii şi 20 în spaţiu neprotejat. “Am cultivat roşii, castraveţi, gogoşari, vinete. M-am apucat foarte târziu de solarii, dar sunt mulţumit de recolta de anul acesta. La anul încerc să scot două recolte. Am lucrat cu fraţii mei, unul e profesor, altul e pompier, tata care e pensionar m-a ajutat, mai mult cu sfaturi, dar, de multe ori un sfat bun de la un părinte e mai mult ca orice. Important e că-mi place ceea ce fac. Mulţi prieteni au început să râdă de mine că am investit 20.000 de euro în agricultură şi m-au întrebat când o să-i scot. Nu ştiu, poate în 5-6 ani, dar eu vreau să am drum lung în agricultură. Poate o să accesez bani europeni, poate nu. Asta e ce vreau să fac, agricultură, să cultiv legume”, a spus Florentin Bodiu.
Recolta din acest an a vândut-o în piaţă şi pe bază de comenzi. Nu a ratat niciun târg în care să-şi prezinte marfa. “Mă duc peste tot ca să audă lumea că şi la Dumitra se cultivă legume, că facem agricultură de calitate, să se audă de noi. Mai am un prieten care s-a apucat şi el de agricultură şi vrem să se ştie oamenii ce facem la Dumitra, că la noi găsesc legume de calitate”, a mai spus Florentin Bodiu.
Şi s-a aflat. Aşa se face că, deşi abia de anul acesta cultivă legume, el şi-a găsit deja un restaurant din Bistriţa căruia îi livrează legume proaspete.
“Chiar am vândut la unul foarte renumit în Bistriţa. Încerc să-mi caut şi clienţi de genul acesta. Eu le duc legumele cu maşina sau soţia mea. Dacă mă anunţă cu o seară înainte, culeg marfă proaspătă şi a doua zi e la ei. Preţurile mele sunt mult mai mici decât cele de pe piaţă. Când am multă recoltă, mă duc la piaţă şi văd oamenii care vin cu 50 de bani să cumpere doi ardei pentru o supă. Mi se rupe sufletul când văd aşa ceva. Mai bine îi dau de la mine. Eu produc marfa cu mai mare dificultate, fiind naturală, dar nu pot cere preţ pe ea. În afară, în străinătate, ce-i natural e mai scump, dar la noi nu se poate”, a spus fermierul.
Planul lui pentru anul viitor este să diversifice culturile. “Un an şi jumătate, împreună cu fratele meu, în Italia, am făcut grădinărit. Cele mai căutate erau plantele aromatice. De anul viitor, vreau să plantez afară lavandă, rozmarin, busuioc. Şi anul acesta am avut busuioc, m-am descurcat foarte bine cu el. Eu mă gândesc aşa: când vine un client, trebuie să-i oferi de toate. Nu pot să-i spun că am doar roşii şi castraveţi. Trebuie să-i ofer o gamă cât mai variată. Chiar şi flori sau căpşuni. Am spaţiile dintre solarii, de 2,5 metri, pe care vreau să pun trandafiri, lalele”, a spus el.
Întrebat dacă el crede că va putea să trăiască făcând agricultură, Florentin Bodiu a spus: “Da, cred. Orice tânăr care se apucă de agricultură are simpatia mea. Nu e o problemă că se face concurenţă. Orice tânăr, dacă are ambiţia şi îi place, poate duce la bun sfârşit orice. Agricultura se face acum în alte condiţii, mai moderne, dar trebuie să nu dăunăm cu modernismul plantelor. Să mâncăm ce e al nostru, românesc. Din comoditate, mulţi oameni nu vin în piaţă şi cumpără legume din centre comerciale mari. Ok, sunt comozi, dar nu au cumpăra legume de-ale noastre de acolo. În străinătate, ar vrea să ajungă să mai aibă legume naturale. Ei ar încerca acum să le facă, dar cu un cost dublu. Noi avem şansa să le menţinem pe ale noastre, naturale, că sunt mai bune”, a spus Bodiu.
Cel mai bucuros este tatăl lui Florentin, George Bodiu, cunoscut viticultor din Dumitra. “Sunt mândru de el. A făcut cinci solarii, destul de târziu, dar producţie a fost, m-am chiar mirat. Pe la Ispas am plantat noi, când nu mai planta nimeni, dar s-au făcut foarte bine. M-am bucurat când am văzut. Dacă munceşti, poţi trăi decent din agricultură. Prea bogat nu te faci, dar, dacă ai ambiţie, faci. Şi acum avem roşii coapte că le-am plantat târziu. Am dat cu gunoi de grajd, de oi, şi s-au făcut şi o vânătă de 1,2 kilograme”, a spus George Bodiu.
Tatăl tânărului fermier spune că, la anul viitor, îşi va ajuta fiul să mai facă cinci solarii. “Mai avem încă un hectar pe şes, va face contracte cu magazine, cu restaurante. Am dat şi vara asta cartofi, ardei, vinete, tot ce au cerut la un restaurant. Dacă va mai găsi şi alţi clienţi de genul acesta va fi mai uşor ca să nu mai piardă vremea prin piaţă”, a spus George Bodiu.
La fel de mândră de realizările lui Florentin este şi doamna profesoară Maria Runcan Pop de la Liceul Tehnologic Agricol Bistriţa: “I-am fost dirigintă lui Florentin. A fost o clasă de elită. Când l-am văzut că s-a apucat serios de agricultură nu am mai putut de bucurie. M-a invitat să mă duc să-i văd ferma şi chiar o să mă duc fiindcă vreau să văd ce a făcut. Mă bucur enorm pentru el, pentru că a avut curaj. Va reuşi fiindcă e un băiat muncitor şi ambiţios”.
Cristiana Sabău
Foarte, foarte tare, bravo lui – e un adevărat exemplu. Cu el și cu oameni ca el se va schimba societatea încet încet în bine. Felicitări pentru promovarea lui în media, avem nevoie de asemenea exemple ca de apă.
Bine ziceți cu glasul pămîntului …
Respect!
bravo…. nu te lasa…..evita prietenii care vor sa faci politica!
Foarte tare reportajul. Ma bucur ca cineva din presa locala mai scrie asa ceva. Suntem satui de aceleasi stiri din conferinte de presa.
In general climatul mai bland din zonele viticole este propice si pentru legumicultura. Referitor la conditiile de sol, acestea pot fi imbunatatite prin fertilizare organica cu gunoi de grajd. Astfel, pe langa zonele traditionale pentru legumicultura situate pe pe vai sau in luncile raurilor, acestea pot fi extinse si in alte areale, precum cele viticole, cu conditia asigurarii apei pentru irigatii sau udari.
inca mai esti beat…de ziua ta?
bravo florin ma bucur pentru tine iesti baiat descurcaret si harnic si ma bucur sa aflu vestea multa sanatate si noroc
multumim pentru aceste reportaje demne de o adevarata ziarista