Actualitate

Gospodăriile din județ care nu sunt racordate la electricitate își pot monta panouri fotovoltaice

Statul subvenţionează cu 20.000 de lei persoanele fizice care doresc să-şi monteze panouri fotovoltaice acasă. Suma reprezintă până la 90% din valoarea totală a unui astfel de sistem, iar restul de 10% trebuie plătit de către beneficiar. Pot cere finanțare și gospodăriile izolate, aflate la cel puțin 2 kilometri de la ultimul stâlp de electricitate.

Suma de 100 de milioane de euro este alocată prin Programul Operaţional Regional pentru montarea de celule fotovoltaice la peste 60.000 de unităţi locative din ţară, a spus ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu, precizând că 9.000 de gospodării vor beneficia de gratuitate inclusiv la montaj.

„Avem peste 100 de milioane de euro prin prin Programul Operaţional Regional, asta înseamnă că peste 60.000 de unităţi locative vor putea să-şi monteze celule fotovoltaice, cu posibilitatea ca fiecare dintre noi, cetăţenii, să consumăm energia electrică pe care ne-o facem fiecare, dar să şi dăm surplusul în reţeaua naţională. Pentru că la iniţiativa noastră, Parlamentul României, anul trecut, a aprobat o modificare legislativă prin care fiecare dintre noi putem să devenim un mic furnizor de energie electrică”, a spus Gavrilescu.

Totodată, prin acest program naţional, Ministerul Mediului va inventaria toate gospodăriile care nu dispun, în prezent, de alimentarea cu energie electrică, urmând ca acestora să li se instaleze, gratuit, astfel de panouri fotovoltaice. Potrivit ministrului, sunt circa 9.000 de gospodării nealimentate la sistemul de energie electrică, gospodării în care se vor monta, gratuit, panouri fotovoltaice, acţiune care se înscrie în programul naţional ‘Centenarul Luminii’, demarat anul trecut.

Fiecare panou fotovoltaic are o putere instalată de trei kilowaţi, iar fiecare gospodărie va putea să folosească energia electrică produsă de panoul fotovoltaic, în timp ce surplusul de energie electrică va putea fi distribuit în reţeaua naţională. La nivel național, sunt 9000 de gospodării care nu sunt racordate la rețeaua de electricitate, iar în Bistrița-Năsăud 950.

Sesiunea de depunere a dosarelor de finanţare este deschisă până în 10 iulie 2019.

Beneficiarii programului sunt unitățile administrativ-teritoriale cărora le-au fost aprobate dosarele de finanțare și care au încheiat un contract de finanțare nerambursabilă cu AFM în cadrul programului. Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă.

În cadrul unei sesiuni de finanţare, solicitantul poate depune o singură cerere de finanţare pentru o parte sau pentru toate gospodăriile cuprinse în lista prevăzută la art. 10 alin. (1). Pentru fiecare gospodărie se poate obţine finanţare o singură dată.

Dosarul de finanţare se depune la CJ în raza teritorială a căruia se află solicitantul, paginat şi opisat, într-un singur exemplar. Suma alocată pentru finanțarea acestui Program, conform Bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2019 al Fondului pentru mediu și al Administrației Fondului pentru Mediu este de 230 milioane lei.

Finanţarea nerambursabilă, acordată de Autoritate, este în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei inclusiv TVA, pentru fiecare sistem fotovoltaic care deserveşte o gospodărie. Finanţarea se acordă eşalonat, în interiorul perioadei de valabilitate a contractului de finanţare şi pe măsura implementării proiectului.

7 comentarii

  • „Fiecare panou fotovoltaic are o putere instalată de trei kilowaţi, iar fiecare gospodărie va putea să folosească energia electrică produsă de panoul fotovoltaic, în timp ce surplusul de energie electrică va putea fi distribuit în reţeaua naţională. ”

    Cum sa distribuie surplusul daca locuinta respectiva NU este conectata la retea de electricitate?

    1
    1
  • HAI SICTIR…ADICA PLIMBA USRUL CA MINTI DE INGHEATA APELE… .parca legea a fost data anul trecut pentru toti cetatenii….O APLICATI ACUM CUM VRETI???

  • De ce, ca de obicei, atata confuzie si noi precizari de aplicare cand apare un program sau o lege, cand lucrurile ar trebui sa fie clare ca lacrima? Se vorbeste de autorizatia de constructie a locuintei ca document obligatoriu pentru eligibilitate cand setul de panouri fotovoltaice poate fi montat, in multe situatii, mult mai confortabil pe sol atunci cand vorbim de gospodarii individuale care detin si teren adiacent (gradina) casei. Exclude programul o astfel de solutie? De ce sa afectam siguranta locuintei si accesul la eventuale reparatii ale acoperisului daca avem ca alternativa montarea la sol a panourilor fotovoltaice?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS