Actualitate

”Gradații” de ieri și de azi. Varianta de culise a scandalului de la Școala ”Grigore Silași” Beclean

După ce directorul Școlii Gimnaziale ”Grigore Silași” Beclean, prof. dr. Sorin-Monel Budișan a fost prins cu dosarul de gradație falsificat și s-a văzut nevoit să demisioneze din funcție, apele rămân tulburi în școală. La ședința de instalare a directorului interimar, prof. Cristian Pop – directorul Colegiului Național ”Petru Rareș” Beclean, s-au dat cărțile pe față.

Cel mai deranjat de faptul că a ajuns în spațiul public și în presă falsul grosolan al directorului demisionar a fost Vasile Marc, fost inspector școlar general-adjunct în timpul guvernării PSD și inspector general în timp ce era la putere PDL. Deși nu deține nicio funcție de conducere în școală, Marc s-a adresat pe un ton ridicat colegilor lui pe care i-a pus la punct, cerând totodată (nu este foarte clar dacă noului director, numit pentru o perioadă de 60 de zile, sau inspectorului școlar general Cristian Nicula prezent și el la ședință) ”să taie în carne vie”

”Anumite persoane, cadre didactice din această școală și personal auxiliar să facă conturi false de Facebook, de mail și să denigreze anumiți colegi? Nu este admis așa ceva. Să nu ne creadă fraieri, pe noi, pe toți, acei indivizi și acele individe pentru că noi știm despre cine este vorba. Eu știu și am să vă spun în particular cine este contul lui ăla care a scris fiindcă m-am interesat. Am și eu atâta relație și mi-o spus care-s. Ar trebui să ne fie rușine că am ajuns în această situație. Păi noi ne-am pretins că suntem instituție școlară, dar, de data asta, stimați colegi, nu mai suntem instituție școlară. Ne bârfim unul pe celălalt pe la colțuri, că se fac numai afaceri și mizerii. Cum este permis așa ceva? Nu este permis! Vă rog din suflet să puneți degetul pe rană, să tăieți în carne vie să se curețe odată pentru totdeauna așa ceva. Este inadmisibil. Vă spun cu tot regretul! E inadmisibil. Nu suntem veșnic pe nicio funcție niciunul dintre noi. Nici eu nu am fost, dar mă pot duce în orice colț al județului și sunt primit cu brațele deschise. Mă refer la propria mea persoană”, a spus Vasile Marc pe un ton răstit.

Inspectorul general Cristian Nicula a încercat să facă pace în școala unde neînțelegerile curg de la numirea lui Budișan în funcție în urmă cu doi ani, în urma unui concurs.

Potrivit prof. Simona Kondradi, care a luat și ea cuvântul în ședința de azi, în cei doi ani de mandat, Budișan a întreținut o atmosferă tensionată în școala cu 80 de dascăli, iar situația a escaladat de la o zi la alta.

”Trebuie să înțelegeți că, dacă ni-i gândul la copii, nu avem cum să greșim. Trebuie să generăm activități cu copiii. Lasă-l pe ăla, iartă-l. Dacă l-ai iertat pe colegul tău, Doamne-Doamne ne contabilizează Să nu credeți că toți din ISJ îmi sunt favorabili, dar încerc să-i împac. Haideți să lăsăm ambițiile deoparte și să generăm activități. Eu spun să fie pace și înțelegere. Până una-alta, Cristian Pop (directorul Colegiului Național ”Petru Rareș” Beclean -n.r.) va fi alături de voi. Nu venim să facem revoluții pe aici, ci să vă spunem cum să vă înțelegeți. L-am ales pe dumnealui pentru că e în funcție, pe oricine alegeam dintre dumneavoastră erau discuții. Venim cu bună credință, dar nu mai accept lucruri care nu-s de acceptat”, a spus inspectorul general Cristian Nicula.

De ce face Vasile Marc pe șeful în Școala Gimnazială ”Grigore Silași”

Potrivit unor surse Timp Online, fostul general Vasile Marc a vrut să preia el directoratul Școlii Gimnaziale ”Grigore Silași” Beclean, unde e profesor de matematică, dar ar fi trebuit să renunțe la funcția de președinte al PNL Beclean pe care o deținea la vremea aceea. Drept urmare, a intrat în comisia de concurs pentru ocuparea postului de director și s-a transformat în ”mentorul” lui Sorin Budișan. Uns director cu binecuvântarea lui Vasile Marc, și el doctor în matematică, Sorin-Monel Budișan i-ar fi permis acestuia să facă ce vrea în incinta școlii, inclusiv meditații pe bani.

Contactat telefonic să explice de ce s-a poziționat împotriva colegilor lui pe care i-a acuzat voalat că l-ar fi ”deconspirat” pe directorul cu hârtii false în dosarul de gradație, Vasile Marc a spus: ”Eu nu comentez, nu am fost implicat, nu știu despre ce este vorba” și ne-a închis telefonul.

Timp Online a contactat-o și pe Aurelia Dan, fost inspector general, în mandatul căreia a fost organizat concursul pentru funcția de director al Școlii Gimnaziale ”Grigore Silași”. Ea ne-a spus că prof. Budișan a obținut cea mai mare notă la proba scrisă a concursului organizat atunci și nu înțelege cum a putut să cadă în capcana unor care l-au învățat probabil metode mai puțin ortodoxe să umple un dosar cu sute de hârtii fără valoare pe baza cărora se obțin, de regulă, gradațiile de merit.

”A luat cea mai mare notă la scris, iar apoi a participat la interviu, unde erau și oameni din școală. Printre ei, s-au aflat Vasile Marc și Cristian Nicula, care era consilier local atunci. Ambii au făcut parte din comisia de interviu și l-au susținut. Directorii care nu aveau deloc experiență managerială s-au înconjurat probabil de persoane nepotrivite de la care au învățat ce să facă. În dosarele acestea de gradație de merit găsești de toate. Se trec cu vederea diverse lucruri. Poate că ar fi cazul să se termine cu aceste gradații de merit pentru care se fac compromisuri. Toți lucrează pentru aceste hârtii care se pun la dosar, unele falsificate, alte luate pe bani. Dacă vor să recompenseze pe cineva, să recompenseze pe cei care merg în mediul rural, care oferă egalitate de șanse și care fac cu adevărat performanță în toate formele ei, nu pe cei care umplu dosarele de hârtii”.

(Rectificare: Ulterior, prof. Aurelia Dan ne-a transmis că a făcut o confuzie. Comisia din care făcea parte actualul inspector general Cristian Nicula era cea de la Colegiul Național ”Petru Rareș”).

Contactat de Edupedu.ro, Sorin Budișan a acuzat o încercare de compromitere din partea unui angajat al școlii: “Există o persoană în școală care nu mă simpatizează poate chiar mă detestă. Eu am găsit doar o parte dintre acte în original, așa că am decis să-mi retrag dosarul”, a spus Sorin Budișan, care a precizat că, în 25 de ani de carieră didactică, este pentru prima dată când a decis să depună dosar pentru gradație de merit, un dosar care avea peste 300 de documente, printre care ar fi fost plasate și cele falsificate, conform acestuia.

Indiferent de scuză, falsul este unul grosolan și ar merita anchetat, însă până în acest moment nu avem informații potrivit cărora să fi fost sesizată Poliția sau Parchetul.

Gradația de merit prevăzută de Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, se acordă prin concurs și reprezintă 25% din salariul de bază deținut, conform legii.

UPDATE Inspectorul general Cristian Nicula a declarat pentru Timp Online că nu a făcut parte din comisia de concurs de la Școala Gimnazială ”Grigore Silași”. ”Nu am fost consilier și nici nu l-am susținut pe domnul Budișan. Doamna Dan a organizat concursul pentru ocuparea funcțiilor de director”, a precizat Nicula.

14 comentarii

 • Marc Vasile este mărul putred din lada. Du-te-n pensie!
  Ai face un bine sa părăsești sistemul asta, s-ar mai curata un pic. Pic cu pic!

  55
  6
  • Si Nicula ii tine isonul! Ca de, e finul lui, și dacă i-a ținut lumânarea, inseamna ca e sclav pe viata!

   39
   6
  • Mă îmbrac ,,cu costum de scandal „, ce înseamnă că ai un of și trebuie neapărat să-l spui….
   Nuu …( voi) mai țineți cont de costumul tradițional împănat cu pieptar cu ciucuri, nici de brâie , nici de pană de păun….,din păcate, nici de origini neaoșe Țiblănești …?
   Te învortoșești și insiști pe un ecsemplu /individ , dar nu vă vedeți haosul din jurul poiatei , asta dacă ați fost cândva păstori…?
   Dedicație pt.Marc și fînul Nicula *

   5
   1
  • ….Dacă Vedeți, NU vă și Lamentați și Dat cu părerea Degeaba, Mai și @cționati !
   Păi daca- i cârdăsie între naș și fin , între așa zisul ,șef ISJBN și fostul șef ISJBN ” , astea trebuie puse pe masa Instituției pt.descoperirea/deconspirarea securității comuniste.. ….
   Nu ?🤔

   5
   1
 • AȘTEPTĂM UN PUNCT DE VEDERE OFICIAL AL ISJ-ului ȘI TOTODATĂ POLIȚIA AR TREBUI SĂ SE AUTOSESIZEZE…CA ÎN MAJORITATEA CAZURILOR O FACE!!! Doar ca aici e băgat tare politicul și se pare ca sistemul intimidează în toate domeniile,că dacă era un profesor obișnuit era săltat de mult la declarații și anchete…așa vor vrea să îngroape tot în stilul caracteristic și corupt al celor sus puși!

  44
  5
 • Nimic nou sub Soare!
  Sifoanele toarnă și răstoarnă tot, din totdeauna.

  Toți conducătorii din toate instituțiile din România sunt vulnerabili la șoptitori, sunt manipulați și deturnați cu toții, fără măcar să realizeze asta. Ei, naivii, cred că ei conduc ceva. Nu există niciun conducător și niciun politician care să fie imun la șoptitori! Și totul este organizat, nimic nu este întâmplător.

  Mafia a evoluat.

  33
  5
 • I-auzi!
  Să înțelegem că sunt certați profesorii care au sesizat hoția și nu hoțul?
  Și nu au ce căuta aceia în învățământ, dar pot să rămână falsificatorii și sfătuitorii lor? Asta da educație, Vasile Marc! Ți-ai dat examenul și arama pe față.

  42
  3
  • Dar socul a fost altul. In sedinta ad-hoc convocata de generalul Nicula, acesta a început prin a adresa acuzații personalului didactic pt faptul ca s-a ajuns asa departe, în presa locala și nationala. Dacă ei luau masuri din timp, asa ceva nu se întâmplă.
   Dupa reproșuri au urmat amenințări, ca aduce aracip ul si ne desființează, ne face structura la scoala lui pe persoana fizica – CNPR. Ca descaleca cu inspectorii si o sa verifice tot, portofolii, orar, condica, documente, burse, contracte utilități, contabilitate, secretariat și administrativ, ca ne aduce din vacanta și ne pureca cum n-am fost vreodată. Ma întreb, doi ani în care au fost sesizați ca nu este un document în scoala care sa fie ok, de ce nu si-a facut datoria?
   Acum se mira ca familia Grigore Silasi este dezbinata, sa nu se mire, directorul Monel a aplicat aceeasi metoda ca Nicula pe când era director: dezbina si cucerește!
   Noi suntem mai uniti ca niciodată, și nu vom accepta un surogat de director, unul care sa nu fie obiectiv, corect, empatic, harnic si un bun exemplu pentru noi!
   Un lider, ca sef am avut

   34
   2
 • Anul trecut protestau ca nu sunt platiti corespunzator, iar azi falsifica documente si se comporta precum clanurile magiote.
  Toti vorbesc despre bani, functiii, amenintari, “sifonari” , aloooooo colegii, despre elevi , despre situatia dezastroasa in care se afla invatamantul romanesc cine plm vorbeste/ se preocupa, americanii????!!!

  29
  3
 • Asta-i situatia in orice domeniul in Romania! D’aia pleaca tinerii, coruptia, minciuna si faradelegea sunt peste tot, mai ales in politica! Hai Romania, sambata!

  11
  2
 • E simplu de dovedit cine e hotul. Dosarul ar trebui sa aiba un opis cu documentele si numarul de pagini. Daca cineva a introdus tendentios documente false ulterior in dosar, atunci sunt mai multe file decat cele declarate la depunere.

 • Doamne cum arata scoala aia. Trebuia sa vina si primarul acolo si impreuna cu directorul sa isi dea demisia impreuna. Mergi sa faceti un reportaj despre halul in care este. Curtea din spate are asfalt de 20 de ani si ala w spart tot si completat cu pietris. Scoala inca are pe jos mozaicul de acum 40 de ani, de cand am invatat eu. E strigator la cer la cat de prost e administrata. La primarie nu a ajuns nici o cerere pentru asfaltarea sau pavarea curtii interioare? La cate sute de km de asfalt s-au pus in Beclean, pentru acolo nu s-a gasit o masina
  .. trist. PS. Daca la Scoala generala te doare sufletul, la Liceul agricol pur si simplu de dor ochii si te apuca plansul la cat de degradata este.

  • Nici nu vorbi!!!
   Așa ceva nu exista in Beclean și nu în timpul marelui Ramses!!!

 • Adevărul e că sunt falsificate grosolan. Se vede de la distanță ca sunt altfel de caractere, lipituri peste…
  Orice copil din școală facea un cup-cut impecabil, față de acele copii.
  Ceva chiar miroase a putred acolo. Nu știm din ce parte, dar pute.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.