Actualitate

Grădina comunitară prinde contur. Opt familii vor cultiva teren primit de la Liceul Agricol Bistriţa

Opt familii s-au arătat până acum interesate să cultive teren primit gratuit în custodie de la Liceul Tehnologic Agricol Bistriţa şi să creeze împreună „Grădina comunitară”. Fiecare familie va primi o suprafaţă de teren pe care va putea să cultive legume, zarzavaturi, plante medicinale, aromatice sau flori fără să utilizeze substanţe chimice. Sâmbătă, a avut loc prima întâlnire a grupului cu reprezentanţii şcolii, dar şi cu cei ai Asociaţiei Ruralis, parteneră în acest proiect.

 

„Noi ne-am gândit să introducem în proiect 20 de familii, dar, în acest moment, avem doar opt familii înregistrate. Termenul e deschis să se înscrie şi alte familii. Oricâte am fi, mergem în conducere. Am pregătit un regulament, un acord de parteneriat cu şcoala şi un proces verbal de predare-primire a lotului”, le-a spus celor prezenţi Liliana Vereş, directorul adjunct al Liceului Tehnologic Agricol Bistriţa.

Cele mai multe detalii le-a oferit Cristian Ţetcu, de la Asociaţia Ruralis: „O să avem o hartă în sistem GIS a terenului, a ceea ce se plantează acolo, o hartă a vieţuitoarelor, a insectelor. (…) Am creat şi un grup Comunitaria pe care să putem comunica. În 26 martie  vom avea un eveniment în care vom face schimb de seminţe de comunitate. Nu se va vinde, nu se va cumpăra nimic, va fi un schimb. Ne propunem să folosim seminţe despre care să ştim de unde vin, pe cât posibil tradiţionale, care să nu fi fost modificate gentic sau influenţate chimic pentru ca să vedem dacă produsele pe care le vom obţine la sfârşit vor avea gustul copilăriei şi ne vor da satisfacţia că mâncăm mâncare adevărată. Indiferent cât de mare sau mică va fi recolta, beneficiul real este că facem un pas spre alimentaţia sănătoasă şi toţi putem transmite mai departe acest mesaj prietenilor, rudelor. Când ne vom duce cu coşul de castraveţi sau roşii, de ceapă sau ardei, putem să le le spunem hai şi gustă şi vezi ce înseamnă Comunitaria. Cred că noi, o mână de oameni cărora li se vor alătura şi alţii vom demonstra că se poate să ieşi din apartamentul de bloc, să cunoaştem, alţi oameni, să greşim, să câştigăm la sfârşit dacă se poate, dacă nu, nu. Nu are nici cea mai mică importanţă. Dacă vom avea 20% recoltă să o predăm Liceului Tehnologic Agricol ar fi minunat. Măcar atât să obţinem. La sfârşitul anului, sperăm cu ajutorul cantinei liceului să încropim mici produse. Poate ne vom întâlni când vom termina proiectul şi vom sărbători. Dacă va fi bine, poate la anul vom continua, dacă şi liceul va considera că e bine, dacă nu, măcar am trăit un an intens şi frumos”.

Printre cele opt familii se numără voluntari ai altor ONG-uri din Bistriţa, cum ar fi Tăşuleasa Social sau Lions Club, părinţi ai elevilor de la Liceul Tehnologic Agricol Bistriţa sau pensionari.

Reamintim că Liceul Tehnologic Agricol Bistriţa, proprietarul unor suprafeţe întinse de pământ, s-a gândit să pună la dispoziţia bistriţenilor 20 ari şi să înfiinţeze prima grădină comunitară din oraş.

La nivelul şcolii s-a format echipa „Ecoadolescent”, formată din mai mulţi elevi de la clasele de agricultură ecologică, coordonată de directorul adjunct Liliana Vereş şi consilierul educativ Elena Mora care s-a înscris într-un concurs naţional de proiecte, deschis de Fundaţia „Noi Orizonturi”, alături de alte 25 de şcoli. S-a numărat printre câştigători şi a primit o sponsorizare de 500 de lei cu care a pregătit deja terenul pentru a putea fi cultivat de 20 de familii din oraş. Mai multe despre acest proiect puteţi citi AICI. 

7 comentarii

  • Felicitari CRISTIAN TETCU. Acestea sunt cu adevarat preocupari de om conectat la valorile ECO si de MEDIU. Un mare specialst pe proiecte de MEDIU care sunt benefice pt. comunitate. Domnul economist STEFAN ANBRUS care va insoteste si aduce si dansul toate cunostintele in aceasta directie il felicit la fel de mult. Sunteti ONG-isti de succes care dovediti seriozitate, calm si mult bun simt. BRAVO !

  • Daca .dincolo de a vorbi sau a scrie frumos,cele 8 familii se pricep si sa tina in mana o sapa sau o grebla,atunci lucrurile vor avea o finalitate fericita.Nu vorbesc deloc sarcastic.Am o gradina pe care o iub ca pe o fiinta draga si stiu ce impune munca in agricultura.Succes!

  • FOARTE BINE.SI EU AM FACUT INTRE 1992-1996 ACEST EXPERIMENT DESTUL DE REUSIT .PRIMAVARA AM ARAT UN TEREN DE 3000 MP ,L-AM DISCUIT SI L-AM IMPARTIT IN LOTURI LA COLEGI .A FUNCTIONAT FOARTE BINE,DAR LUMEA A INCEPUT SA SE LENEVEASCA ,SA ZICA CA NU MERITA ETC.
    nota: toamna curatam locul de resturi ,eu personal ,il aram de toamna si il frezam primavara devreme pentru colegi.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.