Actualitate

Tinerele familii vor putea planta câte un copac, inițiativă a trei consilieri locali

Cei care vor să planteze un pom când se căsătoresc sau aduc pe lume un copil au de acum această posibilitate legală în EcoPARC Bistrița, inițiativă a trei consilieri locali, Teodor Mârza și Virgil Marton de la Partidul Ecologist Român (PER) și Antal Atilla (UDMR). Dezbătută joi, în ședința Consiliului Local, inițiativa a primit toate voturile necesare pentru a deveni lege cu caracter local, fiind salutată unanim.

Constantin Rus (PSD): ”Ideea acestui EcoPARC e foarte bună. Cel puțin sub aspect educativ este o chestiune colosală pentru că implică participarea oamenilor de diferite categorii. Eu aș zice nu numai cei care se căsătoresc, ci și cei care ies la pensie să poată planta. Unul voi fi eu. Voi planta primul unde se va spune că e bine să plantezi ceva. Eu plantez la mine în grădină. E o idee foarte bună. În zona unde este acum Wonderland, pe pășune, era plin de peri cu niște niște pere mici, pădurețe. Am întrebat cum de erau atât de mulți peri, cresc ei acolo, în arealul acela? Mi s-a răspuns că nu. Era o tradiție la sași ca, la căsătorie, să planteze un păr. În acest fel, acolo s-a dezvoltat această specie pe pășune. Recent cnd am vizitat zona cu comisia de urbanism, ocazie cu care s-a subliniat faptul că domnul Mihai Bilegan a propus să fie trecut în nomenclator să rămână ca specie protejată părul de pe pășunea din Unirea”.

Teodor Mârza (PER): ”Conform proiectului, pentru început pot planta tinerii părinți și tinerii proaspăt căsătoriți, dar pot și alții. Oricum, proiectul e doar un început. Ideea există de generații la mine în familie, dar și în familiile din zona Someș, Bistrița, Bârgău, doar am pus-o în practică. Ideea proiectului nostru este ca oamenii să fie legați afectiv, sentimental de locurile natale. Lăsăm la latitudinea serviciilor din Primărie să identifice locurile în care pot fi plantați arbori și arbuști ornamentali”.

Virgil Marton (PER): ”Mă bucur că natura meseriei mele – de profesie sunt arhitect peisagist – duce spre acest proiect și rămân la ideea că, acolo unde s-a aprobat acel parc dendrologic (în Wonderland -n.r.) se pot face alei specializate doar pentru așa ceva. Și eu am doi copii și abia aștept să merg cu ei să planteze cu toate că am plantat în curtea casei un nuc și un măr pădureț”.

Antal Atilla (UDMR): ”Inițiativa aparține colegilor de la PER, dar eu m-am alăturat cu bucurie. Ideea există și a existat de foarte mult timp și la maghiari. Noi ne gândeam în familie să plantăm deja. De obicei se planta câte un copac care se înalță, cu ramificații cât mai multe, ca un simbol al copilului care s-a născut ca să trăiască cât mai mult și să aibă o viață cât mai frumoasă. Eu mi-aș dori să plantăm mai ales pe malurile râului pentru că asta și îl consolidează, dar nu exclud nici ideea domnului primar ca acest parc să fie în Wonderland”.

Potrivit hotărârii adoptată joi de Consiliul Local Bistrița, persoanele care se căsătoresc au dreptul de a planta pe domeniul public un pom fructifer/arbore/arbust, pentru fiecare nou născut, părinţii au dreptul de a planta pe domeniul public câte un pom fructifer/arbore/arbust, care va purta numele copilului.

Serviciile de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Bistrița vor intocmi o listă cu locațiile (domeniul public) unde se pot planta, speciile de pomi fructiferi/arbori/arbuşti care se pot planta precum și perioadele în care se poate planta.

Plantarea pomilor fructiferi/arborilor/arbuştilor se va face pe domeniul public în zone special destinate acestui scop puse la dispoziţie de către Primăria Municipiului Bistrița (cursul râurilor, pârâurilor, aliniamente stradale, parcuri, spaţii verzi).

Pe domeniul public al Municipiului Bistrița se vor avea în vedere următoarele specii de arbori: tei, salcâm, pin, fag, stejar, mesteacăn, molid, paltin, platan, brad, gorun sau alte specii ornamentale.

În timpul dezbaterilor, a intervenit și Marius Bălan de la Partidul Verde care a salutat inițiativa foștilor săi colegi de la PER și i-a îndemnat pe aleși să voteze acest proiect care va aduce mai mult aer curat în oraș.

7 comentarii

  • Oare cine va oprit până acuma sa plantati? Faceți ceva concret să opriti tăierile ilegale că parafrazîndu l pe Băse D-zeu sa-l ierte ,că încă trăiește, nu puteti voi planta cât pot ei tăia.De la sași am avut ce învăta,din păcate tot balcanici am ramas,facem lucruri doar de imagine,de mântuială.
    PĂREREA MEA!

  • Asta ma nelinistea si pe mine…..nu stiam de ce nu pot dormii! Acuma ca pot planta copaci ma simt implinit!! Dorm mai bine noaptea…Multumim domnule viceprimar Nicolae. Se vede ca cineva-si face treaba…Se vede ca este un om implicat in problemele bistritenilor…Bravoooo….Astia trei din poza cine sint? Mai ziceti o data…..A…da….au inventat gaura de la gogoasa….Ce oameni destepti…Cum stiu ei ca se planteaza copacii…in pamint….Bravoo si lor….Mai merita un mandat….Niste oameni implicati si ei….La urmatorul mandat asteptam o noua initiativa….cum ar fi: cei care au mizerie in curte au dreptul sa mature, cei care se c…ca au dreptul sa se stearga…..si cei care sint prosti au dreptul sa nu procreeze si sa stea acasa sa nu mai semnalizeze….Bravo Bistrita!!!

  • O idee forate buna! Lasati comentariile inutile, sa ne bucuram de fiecare idee/proiect mic si nu trebuie blamat, voi astia ce comentati aiurea de ce nu veniti voi cu idei si propuneri stralucite?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.