Preşedintele CJAS, Camelia Ilişuan, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că din luna iulie, CJAS va deconta în proporţie de 100% serviciile medicale stomatologice pentru copii cu vârsta de până la 18 ani şi în proporţie de 60% pentru adulţii care sunt asiguraţi.
„După o bună vreme în care nu am avut finanţare, începând cu 1 iulie vom avea finanţare pentru medicina dentară. Procedurile care sunt stabilite în Anexa 14 la norme vor fi decontate în proporţie de sută la sută pentru copii cu vârste între zero şi 18 ani, 60% pentru adulţi şi tot sută la sută pentru beneficiarii legilor speciale, cum ar fi persoanele cu handicap. Vă pot da un exemplu: pentru tratarea unei carii simple, tariful este de 94 de lei. Astfel, pentru copil se decontează integral, pentru adulţi 60%. Medicii stomatologici vor intra în contract cu noi. Cine doreşte, nu este obligatoriu. Sunt afişate deja condiţiile pe site, au venit şi s-au interesat. Vor fi doritori să încheie contracte cu noi. Termenul limită este 11 iunie”, a declarat Ilişuan.
Potrivit sursei citate, anul trecut nu s-au mai alocat pentru medicina dentară. În 2012, CJAS Bistriţa-Năsăud a încheiat un număr de 23 de contracte cu medici stomatologi cărora le-a alocat un buget de 339.000 de lei, ceea ce înseamnă că, lunar, un medic a primit în jur la o mie de lei pentru servicii medicale dentare, situaţie în care foarte puţini asiguraţi au putut beneficia de ele.
Finanţarea asistenţei medicale stomatologice a scăzut mult în ultimii 15 ani, cei mai mulţi dintre medicii dentişti optând să lucreze în sistem privat întrucât fondurile alocate pentru serviciile medicale stomatologice au devenit “simbolice”, iar din ce în ce mai puţini asiguraţi pot beneficia de asistenţă medicală stomatologică gratuită.
Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Bistriţa-Năsăud, dr. Marius Pop, declara, la vremea aceea, că are o explicaţie pentru faptul că doar 23 de medici dintre cei 160 înregistraţi în judeţ au acceptat să mai lucreze cu CJAS.
“Se fac într-adevăr tratamente la copii, dar trebuie făcute şi adulţilor. Cu banii primiţi medicul trebuie să îşi plătească asistenta, să îşi cumpere material, să plătească utilităţile. Sunt o serie de cheltuieli pe care nu le poţi plăti cu aceşti bani. Sunt pacienţi care înţeleg că s-au epuizat fondurile de la CJAS şi îşi plătesc asistenţa medicală stomatologică, dar nici cu acei bani nu se poate trăi decent”, a declarat dr. Marius Pop.
În plus, medicii stomatologi sunt obligaţi să participe la cursuri, la simpozioane şi să facă 40 de puncte de EMC (educaţie medicală continuă) în fiecare an fiindcă, altfel, nu li se eliberează avizul de liberă pratică din partea Colegiului Medicilor Dentişti.
Din cauza faptului că aproape că nu a mai existat medicină stomatologică gratuită, cel mai mult au avut de suferit săracii, incapabili să se trateze.
„Sunt oameni foarte nevoiaşi care nu au nici cu ce să se spele pe dinţi, folosesc o periuţă de dinţi pe an sau o periuţă de dinţi la o familie întreagă. Sunt cazuri dramatice chiar şi în judeţ şi mie îmi pare rău sincer de ce se întâmplă cu aceşti oameni”, a declarat tot atunci dr. Marius Pop.
da, totul ptr. saraci,hoti(puscariasi), si asistati sociali (sugative de la buget).ptr. copii celor ce muncesc cinstit…………??? doar lor ce le mai trebuie??ca doar lucreaa ptr. 800 pe luna ,ai 2 copii cu 2 carii fiecare…..ai pus-o cu banii pe luna aia. macar sa fie vara ca mai maninci o salatele o castana si-o cireasa. da daca te prinde magareata iarna………..ai pus-o. asa ajutati toti trintorii,asistatii social si alte categorii care produc putoare in Romania. bravo
Domnule Raul Adrian, toti elevii din Bistrita, Singeorz-Bai si Nasaud, cel putin teoretic, sunt tratati prin sistemul de cabinete scolare , gratuit ! Problema este la copiii si elevii din rural, dar odata cu reluarea finantarii pe cabinete, banuiesc ca multi colegi mai tineri care practica in acele zone, vor face contracte cu CJAS! In rest, din informatiile pe care le am , vor mai fi modificari in timp, totul este perfectibil … Ceea ce trebuie sa retina oamenii, este :PREVENTIA !! Noi, avem cele mai bune intentii dar ” parteneriatul” cu dumneavoastra pacientii,este foarte important !
ia luminati-ma si pe mine domnule Pop Marius Vasile, la scoala Lucian Blaga unde este cabinetul ?? ca eu nu l-am gasit . poate este in valea Bistritei .
Domnule Raul Adrian, ma numesc Pop Marius-Nicolae nu Vasile! Elevii Sc. Gen. Nr. 5 Lucian Blaga, sunt arondati la Cabinet scolar stomatologic Nr. 2 din incinta Grup Scolar Grigore Moisil, Bistrita, str Rodnei, nr. 23- Dr. Maria Cosic
domnule Pop Marius Nicolae , da, asa cred si eu ca sint tratati ,,cel putin teoretic,,[am incheiat citatul] . pai altfel cum ?
Dar cabinetul scoli generala 6 unde e ??? O fi arondat si el pe undeva??? Ca eu nu l-am gasit si mi sa spus ca nu il voi gasi ca a fost odata si odata…
Nu va suparati, Sc.generala nr.1 Bistrita unde are cabinetul???