Social

Grevă de avertisment în Educație. Prima grevă generală după 18 ani

Federaţiile sindicale din Educaţie au declanșat, miercuri 17 mai, între orele 11.00 şi 13.00, grevă de avertisment, în acest interval neavând loc activităţi cu elevii.

Cadrele didactice au fost, însă, în şcoală, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, făcând apel ca elevii să fie supravegheaţi.

Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud a precizat că, potrivit informațiilor transmise de conducerile unităților de învățământ, nu s-a organizat grevă de avertisment la: Școala Profesională Târlișua, CSEI Lacrima, Școala Gimnazială Parva, Liceul Teoretic Sanitar Bistrița, Școala Gimnazială „Dsida Jenő” Vița, Școala Gimnazială Ilva Mare, Grădinița cu Program Prelungit ”Căsuța cu povești”, Școala Gimnazială ”Iacob și Ioachim Mureșanu” Rebrișoara, CSEI nr. 1, Liceul Teoretic ”Radu Petrescu” Prundu Bârgăului.

Conform sindicaliştilor, protestul de miercuri este un alt pas în conflictul de muncă, acesta urmând a culmina, de luni 22 mai, cu greva generală, pentru care s-au pronunţat peste 70% dintre membrii principalelor sindicate din domeniu.

Aceasta este prima grevă generală la final de an şcolar, iar examenele naţionale susţinute de absolvenţii claselor a VIII-a (Evaluarea Națională) şi a XII-a (Bacalaureatul) ar putea fi bulversate de conflictul de muncă. 

De asemenea, dacă se declanșează, ar putea fi prima grevă generală după 18 ani. 

Salariaţii din învăţământ solicită majorarea salariilor, investiţii în baza materială a şcolilor, eliminarea birocraţiei, dar şi măsuri pentru ca incidente violente să nu mai aibă loc în şcoli.

14 comentarii

 • Am participat si eu la o greva in 2006.
  Luni dimineața am votat, si 90% dintre colegi au votat pentru,
  Un ziua aceea nu am primit salariu.
  Marți am votat din nou si 80% su votat pentru. In ziua aceea nu am primit salariu
  Miercuri, joi si vineri rezultatele votului 70%, 60%, 55% pentru greva.
  Din ce in ce mai mulți colegi au început sa se teamă.
  Cazul a ajuns la Tribunal, care a dat câștig de cauza angajatorului, asa că noi am primit o amendă pentru orele nelucrate.
  Duminica seara a bătut poștașul la USA si ne-a înmânat o scrisoare recomandata, cu semnare de Recepție, in care scria ca daca nu venim la munca luni diminesta, putem sa ne consideram ca si concediați.
  Asa ca toti am mers la lucru, iar la sfârșitul lunii am primit la salariu cu 30% mai puțin, pentru ca nu am muncit o săptămâna di pentru ca am avut de plătit amenda stabilită de către Tribunal.
  De atunci eu nu mai cred in greve. Nu rezolvi nimic!

  12
  24
  • Poti sa mi faci un rezumat in 12 cuvinte?
   PS oricum nu mai citesc de mult comentariile tale…

   6
   5
  • Iar în 2010 cînd guvernul Bă$e$cu-Udrea ți-a tăiat mai mult de 25% din salariu, tu și restul profesorilor de ce nu ați semnat de grevă generală?

 • Bai politicianule, Adrian C, vezi-ti de treaba ta! Ești plătit de minister sa descurajezi orice speranță de a li se face dreptate profesorilor care în ultimii 20 de ani au fost sacrificații societății?!? Alesii din minister ar trebui sa aiba bunul-simt sa respecte legea si sa ofere cei 6% din PIB- educatiei asa cum e corect fara ca bietii profesori, si-asa cu salarii mici, sa fie nevoiti sa primeasca si mai puțin ca urmare a luptii pe care-o au de dus… Stai în banca ta și lasa-ne în necazul nostru!!! Fiti puternici pana la capăt, dragi colegi!

  34
  7
  • Nu sunt împotriva grevelor legale însă as vrea sa știu cât câștiga un profesor pe luna. Un debutant, unul cu 10 și unul cu 20 de ani vechime in sistem (stiu ca ei au ceva grade dar presupun ca dupa 20 de ani au grad maxim). Efectiv cât întra pe card pentru activitatea depusa în școală. De asemenea ar fi interesant de aflat și câte ore pe săptămână PREDA un profesor. Raportat la numărul de ore lucrate ar trebui sa aibă aproximativ același venit cu a unui/unei contabil, economist, etc. Oare asa e?

   7
   6
  • Contabile, tu acasa iti iei de lucru dupa 8 sa inchizi balanta cand freci maioneza?
   Noooo..uite ca eu corectez lucrarile, fac planurile de lectii, fac cursuri de perfectionare continuua dupa orele din ….orar!!!
   In vacanta merg la scoala sa vad de e tot acolo!! Sunt unii care vor sa o mute ca nu li se inchide o usa un pasiv, un activ@!!

   7
   8
  • @pt contabilul.
   cu un asemenea limbaj nu faceti cinste meseriei de dascal. Cum am pus cateva intrebari pertinente cum ati sarit de c..r in sus. Traiti intr-o bula si nu vedeti nimic in afara ei.
   E normal sa mergeti la scoala si in vacanta (dar nu mergeti, doar ziceti ca mergeti). Sunteti platiti si in vacanta (peste 100 zile/an) la fel cum sunt platit si eu in concediu 21 zile/an. Deosebirea dintre mine si Dvs este ca eu lucrez 9-10 ore pe zi in timp ce Dvs munciti 5 ore pe zi + cateva ore pe luna pentru a corecta niste lucrari (desigur ca unele materii necesitata mai multe lucrari).
   Faza cu cursurile de perfectionare nu tine pt ca la fel ca si Dvs si eu particip la astfel de cursuri si nu sunt platit. Mai mult..platesc pentru ele. La Dvs sunt gratis. La noi se numeste imbunatatire continua. La voi sunt bani in plus la salar. Pentru ca din pacate rezultate nu sunt intotdeauna.
   PS. Mesajul acesta este doar pt cel ce a comentat inaintea mea si nu este o regula pentru toti profesorii, pe care ii respect pentru meseria pe care au ales-o.

   5
   4
 • Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar au fost astăzi, 17 mai, 2023 în grevă de avertisment, în intervalul orar 11.00 – 13.00, timp în care cursurile au fost suspendate, conform anunţului anterior al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţiei Naţionale „Alma Mater”.
  Decizia a fost luată privind declanşarea grevei generale în învăţământ, începând din data de 22 mai 2023, ca urmaare a rezultatelor unui Referendum din 18 aprilie 2023, efectuat în interiorul acestor organizaţii sindicale, precum şi implicaţiile acestei acţiuni pentru procesul educaţional. În urma rezultatelor referendumului organizat, peste 71% din cadrele didactice au fost de acord cu declanșarea unei greve generale pe 22 mai, 2023. De altfel Sindicatele din Educaţie au demarat protestele încă din luna aprilie a acestui an, când au pichetat sediul Guvernului timp de două zile respectiv, pe 25 şi 26 aprilie si cu toate astea nu au existat reacţii din partea autorităţilor. Abia astăzi , la ora 13:00 pe agenda premierului Nicolae Ciucă au apărut, primele consultări cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie. In cazul că nu se va ajunge la un rezultat , liderii sindicali sunt dispusi să meargă până la capăt avertizând guvernul că este prima grevă generală care se declanşează la final de an şcolar, astfel că ar putea fi bulversate examenele naţionale, respectiv Evaluarea Națională și Bacalaureatul.

  5
  4
 • Programa școlară trebuie drastic periată. Clasele să aibă 32 de elevi, iar norma didactică minimum 20 de ore pe săptămână.
  S-ar concedia cel puțin 50.000-70.000 de dascăli ce oricum nu excelează prin performanță, văzând rezultatele la BAC și la alte examene. Adică școala n-are nicio vină la dezastrul educațional pe care-l patronează ? Din economiile făcute din disponibilizări s-ar putea majora leafa celor rămași cu cel puțin 10%.

  11
  8
  • Ultima ora :Ministrul Budai declara ca, din pacate, deocamdată nu se pot mari salariile în învățământ, fiindcă se dereglează tot…… Pentru alții se poate, nu se dereglează nimic!! Cică se perturba relația cu PNRR! În schimb pensiile speciale, nu prea contează….. Penibil! Oare, sa mergi la școală înseamnă doar sa știi sa citești și sa scrii? Cine nu respecta dascalii și Școala nu are nici un viitor! Păcat! Nu va lăsați, dragi dascăli! Cu mult respect, dr. MNPop

   9
   8
 • V ati trezit cand s au gatat banii?Apoi nu stiu daca o sa mai primiti mult timp cat aveti acuma!! Voi nu intelegeti ca tara este in faliment functional,ca traim pe datorie?Ultimii sacrificati vor fi pensionarii speciali(adica mentorii chelnerului ,in 2 cuvinte :CIUMA ROSIE sau groparii securisti ai Romaniei)

  7
  5
 • Cum nu mucesc aproape deloc fiindcă au o grămadă de vacanțe, școala altfel, zile libere și punți între zilele libere acum mai stau și în greve.

  4
  5
 • Profesorii sunt prea comozi să facă o grevă cum scrie la carte! Ei își fac cele 3-4 ore pe zi după care rup ușa școlii. La cât sunt de mulți, dăcă ar opri TOȚI lucru, guvernul ar face caca pe el. Așa că stimați profesori SOMN UȘOR!

 • …Cât despre școală și educație azi in lume…cate bordeie, atâtea obiceie 🥲 🎠 !!!
  „Școală” altfel :
  „Au plecat din Franța cu destinația Palestina, și după doi ani au ajuns în Timiș. O familie traversează Europa în căruță trasă de un magar|sursa: Radio Timișoara
  ….O familie franco–
  Palestiniană traversează Europa în căruță având cu ei pe cei patru copii.
  Intrebând despre copiii, cum încearcă ei să-și educe copiii, ?? că totuși n-au cum să meargă la școală, Ei au spus că ei preferă să dea copiilor Educație, oarecum prin această călătorie

  și să-i învețe fapte de viață”.
  18 mai 2023:

  http://www.radiotimisoara.ro/2023/05/18/au-plecat-din-franta-cu-destinatia-palestina-si-dupa-doi-ani-au-ajuns-in-timis-o-familie-traverseaza-europa-in-caruta/?fbclid=IwAR1y5FoCr1q–JT4ISJVOzbsw0a6eqFlVy1fArobRtOYYZ3SMpj7112zAh0

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS