Social

Greva profesorilor, suspendată

Sindicatele din Educaţie au anunţat luni că greva generală declanşată în 22 mai se suspendă. Guvernul a aprobat OUG privind majorările salariale.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret“ au anunțat că, ”în urma consultării liderilor organizaţiilor sindicale afiliate”, în cadrul şedinţelor colegiilor liderilor celor două federaţii, au luat decizia suspendării grevei generale.

Guvernul a adoptat ordonanţele de urgenţă, una care vizează creşterile salariale de la bugetul de stat şi una care priveşte alocarea fondurilor necesare pentru formarea profesională, bani care vor fi pe liniile de finanţare europeană. Măsurile prevăd o creştere salarială medie de 25% de la 1 iunie, 1.500 lei anual pentru personalul didactic de predare şi auxiliar până în 2027, 500 de lei anual pentru personalul nedidactic, până în 2027, precum şi 50% prima tranşă din noua grilă, de la 1 ianuarie 2024. 

Sindicaliștii avertizează că în situaţia în care în proiectul noii legi a salarizării nu se vor aplica măsurile cuprinse în ordonanţa de urgenţă, greva va fi reluată.

Liderii sindicali au declarat că majoritatea covârşitoare a şefilor de filiale s-au pronunţat în favoarea suspendării grevei. Precizările vin în contextul în care în mai multe judeţe cadrele didactice au declarat că nu au fost consultate sau că nu sunt de acord cu întreruperea protestului.

Etichete

15 comentarii

 • Un popor prost este ușor de condus. Nu se dorește performanta în educație. Și aici intra foarte multe probleme. Salariile profesorilor este doar una. Statutul profesorilor, modalitatea prin care se ocupa posturile , manualele după care se preda, disciplinele predate, programa urmărită, reformele foarte multe din educație etc.

  38
  5
 • Dascălii au primit ceea ce au solicitat, cereți și vi se va da…Acum să-i vedem la treabă!Sunt în stare?Asta e marea problemă…Cu banii în buzunar probabil își vor da silința mai bine?!

  30
  24
 • Guvernantii (inca!) incearca „pacaleala” si dupa trei saptamani . Liderii puteau astepta pana cand acea ordonanta ar fi aparut in MO.Guvernul o aproba de urgenta (sic!) si o publica. S-ar putea ca maine sa aflam ca nu s-a putut aproba intrucat lipseau niste semnaturi de la , de la etc. Sper sa ma insel.

  16
  10
  • Sperai degeaba! Fiecare sa vorbească în dreptul lui. Eu nu îmi dau cu parerea despre munca dumitale, dacă ai una și dumneata nu îți dai cu părerea despre munca mea! Știi dumneata câte examene da un profesor în cursul vieții??? Ai măcar idee?? Toți sunt specialiști în educație!

   38
   34
  • @Ade:
   ‘Facultatea de Medicina Generala ‘ este de șase ANI -6 ani. Dupa sustinerea examenului de Licenta se face Stagiatura 1 an.
   După stagiatura se da examenul de Rezidențiat.
   Daca ai promovat examenul, incepe perioada de Rezidențiat, de la 3 la 5 ani in funcție de Specialitatea de Medicină aleasa.
   Puteți calcula dvs (grila din link) cate examene dai , timp de 11 ani (unsprezece) apoi câte gărzi de noapte faci că sa ajungi un medic specialist. De exemplu, Medic !! Psihiatru (multi care comentează la grevă asta , ar avea nevoie de unul).🤕
   Examene/foaie matricola: medicina.umfcluj.ro/facmed-ro/desprefm/curriculummed-ro

   4
   2
 • Cititi legea tov-ilor…..
  Greva a incetat!!! Ea poate fi suspendata numai pe perioada negocierilor, or ele au fost deja finalizate.
  Mai muncim si noi ceva in tara asta????

  22
  8
 • Foarte bine că a fost suspendată, iar cei din învățământ au obținut ce și-au dorit. Eu sper ca și părinții să suspende plata meditațiilor, contribuția la tot felul de fonduri, premieri, zile festive, că astea nu au fost cerute de greviști. Poate deschid și cei din Ministrul Învățământului, ANAF, un tel verde, unde să poată fi sesizate astfel de aspecte. No, numa zâc, nu-i musai…

  30
  8
  • Militzianu tot militzian…neam de delatori. Asta va place bah…delatiunea si sifonatul.Acuma i spune avertizor de integritate.Si ne mai miram ca tot al 4 lea adult pe vremea lui Ceasca era turnator cu angajament si pcr ul a avut 4,8 milioane de membri.Va turnati si neamurile si intre soti bah neamuri de traista.Nu va scoate nimeni bah din cliseele alea de colhoznici.

   4
   8
 • @Jan,
  Când se lucrează cu materialul clientului nu se poate garanta întotdeauna calitatea produsului final.

  29
  2
 • @Vasilache,
  Dacă ai știință de astfel de cazuri și nu le aduci la cunoștința instituțiilor abilitate, intri la complicitate.
  Așa că dă un telefon sau un email unde trebuie, dacă ai dovezi.
  Dacă nu ai dovezi, ești doar un troll ce reia niște narative din msss-media.

  12
  5
 • Ai naibii românii…Tocmai bugetarii care colcăie prin birouri si plimba hârtii sunt ăia cu gura mare pe profesori.Va vine si vouă rândul putorilor.Vă execută astia si pe voi.Nu va bazati pe legea functionarului public ca o abroga si va injumatatesc.

  16
  4
 • Ce tare!!!! Suceava nu renunta la greva.
  Apare o noua republica in Romania. Prin derogare de la art 1 din Constitutie se infiinteaza – Republica Spagara Suceava. Cu 500 eur iei toate categoriile de permis. Cu 500 eur iei toate dozele de vaccin.
  Ce mai? Cu 500 eur obtii ce vrei. Urmeaza sa fie recunoscuta ca parte a UE.

  Nu mai pot-))))
  Ba esti nebun!!!!
  Imi e si frica sa mai merg pe la ei. Astia is dusi cu capul.

  9
  1
 • Dar mai incetati cu meditatiile astea odata. Stiti cate materii sunt in catalog, asa de curiozitate? Nu acuzati fara sa stiti, meditatii sunt doar la matematica si romana, restul de 90% din profesori nici nu stiu ce-s alea. Asa ca nu mai acuzati intreg corpul didactic pentru niste oameni care se cred buricul pamantului. In legatura cu cei care iau meditatii la cele doua materii intr-adevar e discutabil pentru ca majoritatea nu-si fac treaba obligand cumva „clientii”, dar sunt si multi parinti care isi doresc o siguranta sporita deoarece vad ca exista mici scapari in cunostintele copiilor. Si mai este cea de-a treia categorie de asa zisi dascali care nu stapanesc materia dar au prins o catedra pe criterii politice.

  4
  4
 • Exact, nu performezi, pleci. Dar atunci pentru a performa asigura conditii. Un medic in sistemul de stat, pentru a face o operație are nevoie de condiții și instrumentar. După ce termină operația , muncă lui nu se termina. La fel și profesorii. Nu doar orele cu elevii sunt munca lor. Au și în vacanțe și după orele cu elevii, uneori chiar și în week- end activitate educațională( cursuri, CP, corigente, concursuri, etc) Deci nu „3,4,5 ore pe zi și 8 ,9 luni pe an „. Deci nu excepțiile întăresc regula, în cazul de față. Poate sunt profesori care nu performeaza, dar la fel sunt și medici, ingineri, etc.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.