Actualitate

Grevă la Spitalul Bistriţa. Ce îi nemulţumeşte pe asistenţii care câştigă chiar şi 5000 de lei lunar

(FOTO) „Mult trâmbiţa lege a salarizării ne-a creat nişte aşteptări. Pentru marea majoritate a personalului din Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa creşterile nu au fost atât de mari. O creştere netă de 500 – 600 de lei pentru marea majoritate a asistenţilor medicali nu considerăm că este ceva extraordinar”, a spus Mirela Trişcă, vicepreşedinte Sanitas Bistrtiţa-Năsăud, justificând organizarea grevei de avertisment de două ore la care au participat, luni, câţiva membri de sindicat din spital.

 

„Cea mai mare nemulţumire pleacă de la coeficienţii de ierarhizare din Legea salarizării, care nu este unitară din punctul nostru de vedere. S-au creat decalaje foarte mari între diferitele categorii din sistemul sanitar şi asta ne nemulţumeşte în primul rând. În al doilea rând, nici regulamentul de sporuri nu este corect. Prin aplicarea Legii salarizării, de la 1 martie a.c., o grămadă din celelalte categorii care profesează în sistemul sanitar nu au beneficiat de nicio creştere. Între farmacişti, chimişti, biologi şi medici s-au creat diferenţe uriaşe. Dacă până acum, un farmacist avea acelaşi salariu cu un medic, acum are mai puţin de jumătate din salariul de încadrare a unui medic. În plus, farmaciştii nu au primit nicio majorare de salariu. Pe de altă parte, s-au creat decalaje între salariile medicilor şi asistenţilor medicali, chiar şi de trei ori. Mai suntem nemulţumiţi că infirmierilor, brancardierilor nu le-a crescut deloc salariul. Noi considerăm că această lege ar fi trebuit aplicată pentru întreg sistemul sanitar ca lumea să fie mulţumită”, a spus Mirela Trişcă, vicepreşedinte Sanitas.

 

Întrebată cum a fost percepută informaţia că un medic din Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa ar câştiga peste 8000 de euro, conform deputatului USR Emanuel Ungureanu, Trişcă a răspuns: „Noi ne-am aşteptat să existe asemenea salarii. Anumiţi medici au alţi coeficienţi de încadrare. Un medic de la medicină legală pleacă de la un salariu de încadrare de 20.000 de lei, aplicându-i-se acestuia sporul de 85%, vă daţi seama că ajunge undeva la 36.000- 40.000 de lei. Sunt venituri brute, dar net, undeva la 5000 de euro cred că s-a ajuns. În aceste condiţii, ceilalţi sunt nemulţumiţi. Mult trâmbiţa lege a salarizării ne-a creat nişte aşteptări, ori pentru marea majoritate a personalului din spital creşterile nu au fost atât de mari. O creştere netă de 500 – 600 de lei pentru marea majoritate a asistenţilor medicali nu considerăm că este ceva extraordinar„.

Greviştii cu care am stat de vorbă ne-au spus că salariile lor au crescut şi cu o mie de lei.

„E un decalaj foarte mare între salariile noastre şi ale medicilor, dar nu vor mai creşte. Salariile nu sunt unde ar trebui să fie”, a spus o asistentă.

„E o diferenţă mare de salarii şi între noi, colegii. Mie mi-a crescut salariul cu 1000 de lei, nu pot să mă plâng, dar sunt colegi care nu beneficiază de această creştere şi nu este normal. În principiu, toată lumea face aceeaşi muncă, iar diferenţele salariale sunt uriaşe. Suntem un colectiv care trebuie să fie tratat cu egalitate, să nu se facă discriminare între noi. Această lege nu a făcut decât să dezbine echipa”, a spus o altă asistentă.

„Ne-au scăzut sporurile. Noi, de la 75% pe secţie, am luat 50%. Şi suntem o secţie cu risc, la Psihiatrie mă refer. Salariul per ansamblu nu a scăzut, dar a crescut prea puţin. Până în 2022 rămânem aşa, ceea ce înseamnă că, peste câţiva ani, noi vom avea salarii mai mici ca alte categorii. Acum avem salarii mai mari ca alţi bugetari, dar nu sunt la nivelul promisiunilor făcute. Nu am cerut noi, au zis că ne dau, dar nu ne-au dat nimic. Salariul per ansamblu e mai mare, dar când scazi tot, tot mic e. Venitul meu e confidenţial, dar aproximativ câştigăm 5000 de lei la Psihiatrie”, a spus Cristi Maxim.

„La acest salariu punem sporul de tură, sâmbete, duminici, tot ce implică. Nu v-aş dori să lucraţi în asemenea mediu, la Psihiatrie. O fi frumoasă clădirea din afară, dar pacienţii şi riscurile…. La 40 de ore lucrate, cu sâmbete, duminici, spor de tură… Care lucrează noaptea ştie ce e. Infirmierii au cele mai mici salarii din secţie. Inechităţile sunt prea mari. E adevărat că fiecare e plătit după şcoală, după pregătire, dar trebuie să ne orientăm şi după ceilalţi. Nu trebuie să li se dea doar la cei care pleacă salarii mari, trebuie respect pentru fiecare categorie în parte. Legea salarizării ne-a dezamăgit. Noi suntem plătiţi pentru sporurile de sâmbătă şi duminică, pentru cel de tură şi de secţie la salariul vechi din decembrie, nu la cel de acum. Sunt 300-400 de lei care se adună. Nu vrem să ne plângem, dar noi nu mai putem profesa şi în timpul liber, doar la un cabinet medical. Nu pot să fac nimic altceva. Eu nu pot da ore, de exemplu, acesta e singurul venit” a spus Felician Bartoş.

Liderul judeţean al Sanitas, Viorel Viţelariu, a recunoscut că, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, salariile şi veniturile nu au scăzut, deci nemulţumirile nu sunt atât de mari ca în centrele universitare cum ar fi Cluj, Bucureşti sau Iaşi, unde au scăzut salariile în clinici.

„Nemulţumirea la nivel de Bistriţa-Năsăud este la nivel de sporuri, adică încadrarea în acel procent de 30% din bugetul de venituri al Consiliului Judeţean ne nemulţumeşte. Sporurile nu le mai avem la limita pe care am avut-o înainte, dar venitile efectiv nu au scăzut. Au fost 18 persoane doar la care le-au scăzut veniturile, dar luna aceasta se vor face corecţii din fondul de premiere. Acea creştere care trebuia făcută de la 1 ianuarie 2018 a fost anulată prin transferul contribuţiilor de la angajator la angajat şi atunci sigur că veniturile nu au scăzut şi nici nu au crescut”, a spus Viorel Viţelariu.

Potrivit lui Viţelariu, o altă nemulţumire a angajaţilor din sănătate este diferenţa mare între salariile medicilor şi a celorlalţi membri ai echipei medicale.

„E o diferenţă mare. Înainte medicul avea un salariu dublu faţă de asistentul medical, iar acum îl are de trei-patru ori mai mare. De la 16.000 de lei la 4000 de lei e o diferenţă între medic şi asistent, nu mai vorbim de celelalte categorii nemedicale, cum ar fi muncitorii, brancardierii, infirmierele, unde diferenţa este şi mai mare. Lor nu le-au crescut salariile. Conform Legii salarizării, acestora le vor creşte anual până în 2022 când vor trebui să ajungă la salariul din grilă”, a adăugat el.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Gabriel Lazany a spus legat de protest: „În spital mai lucrează în afară de medici şi asistenţi, chimişti, biochimişti, farmacişti, muncitori, personalul TESA care nu au avut nicio majorare salarială. Pe ei îi văd îndreptăţiţi să protesteze, însă pe ceilalţi, medici şi asistenţi, nu. Este o grrevă de solidaritate pentru susţinerea altor spitale din ţară care nu au putut acorda sporurile – având în vedere articolul 25 din Legea salarizării – astfel că au avut diminuări salariale. La Bistriţa, am avut şi noi 18 persoane care au avut diminuări salariale în luna martie faţă de luna 18, dar au fost recompensaţi dintr-un fond de premiere al spitalului care e la dispoziţia managerului”.

Adresându-se greviştilor, Gabriel Lazany le-a cerut acestora să-şi facă în primul rând datoria: „Eu sunt partenerul şi prietenul vostru până ajungem la pacient, el e centrul sistemului de sănătate. Nici medicul, nici asistentul nu ar exista fără pacient. Mentalităţile trebuie să se schimbe. Nimeni nu e un mic dumnezeu. Fiecare venim la locul de muncă cu drag, ne lăsăm supărările la poartă şi arătăm că suntem profesionişti. Nu mai vreau să primesc reclamaţii de la pacienţi”.

23 comentarii

    • E prea puțin 5000 de lei…poate s-ar mulțumi cu 1400 la Leoni , nu? La Leoni nu există stres , schimb de noapte , ore suplimentare, totul e roz bonbon….
      Trebuie să ai o mare nesimtire să nu te mulțumească 5000 de lei!! Sunt „capsunari” care nu sar de mia de euro , acolo nu sunt sacrificii???

  • sunt destui asistenti si infirmiere care sunt multumiti! care nu, pot sa plece in privat ! care-i priblema? la 5000 de lei….totusi, este imposibil sa ii aliniezi pe toti la o singura formula!

  • NESIMTITI CU DIPLOME…NU VA E RUSINE SPAGARILOR CA DACA NU VA BAGA CINEVA 50 DE LEI IN HALAT NU VA UITATI LA PACIENT. CUM SA SPUI MARIRE DE 500-600 LEI NU E CEVA EXTRAORDINAR, CHIAR NU VA E RUSINE, PAI DUPA SALARIILE ASTEA CE LE AVETI VOI TREBUIE SA NE DATI BANI PACIENTULUI CAND AJUNGE IN SPITAL. HAI CA AM AJUNS SA VEDEM SI ASTA FACEM GREVA NU PT CA NE-AU SCAZUT SALARIILE CI PT CA NU AU CRESCUT LA CAT NE-AM ASTEPTAT NOI. NESIMTITI CE SUNTETI VOI

    • NESIMTIREA E DIN PARTEA GUVERNANTILOR ! CAND II DAI CUIVA 20% NU POTI SA ZICI CA I-AI DUBLAT SAU TRIPLAT SALARUL!
      SPUNE NAIBII : NU AM SA VAD DAU DECAT 1 LEU UNORA SI 10000 LEI ALTORA SI ASUMA-TI ASTA!

  • Nu vreau sa fiu rautacios dar nu se poate sa iei asemenea salarii la stat, unde astia nu aduc plus valoare iar cei din privat unde se aduce plus valoare iar statul se bazeaza pe banii astia, luam salarii de rahat. Iar astia de la stat le lucreaza cum le lucreaza. Astept criza cand vor spune ca nu mai avem bani si se vor taia salariile pt ca astia nu isi sustin activitatea. Daca stai in spital dupa 7 zile ti se taie chitanta ca la un hotel de lux de 4 stele iar la spital este cum este iar mancarea e ca la spital, de dus nu mai vorbesc.

    • Intr-o zi invidia o sa-ti vina de hac! =))
      Sunt curios ce plus valoare produci.

    • @ADi AMG
      Ai dreptate!
      La privat, fiecare câstigă cât merită.
      La stat, fiecare câştigă dublu față de cât merită.

  • Exceptând prostia din capul tău! Ai greșit ciuma mai băiatule! Ciuma e aia cu 3 trandafiri roșii pe emblemă…

  • Postac. Ciuma cu trandafirii le da acuma salariile de peste 1000 de euro, si la doctori 8000 de euro. Ciuma portocalie a scazut cu 25% salariile.

  • Salarii mari pentru activitatea prestata.
    In primul rand sa-si schimbe mentalitatea si sa munceasca la fel de bine cum sunt platiti.Au salarii mai mari dar au ramas cu aceeasi metalitate ,majoritatea din sistem .

  • PROPUN SA SE VOTEZE O LEGE PRIN CARE SALARIILE NESIMITITILOR SA FIE VOTATA DE……….PRIVATIIIIIIIIIIIIIIIII!!!!!!!!!!!!!!!!!
    CUM P… MEA ASTIA IES IN STRADA PENTRU SALARII DE MII DE EURO…SAU LEI….SI EU LA LEONII MUNCESC IN TREI SCHIMBURI DE NU MAI STIU CAND E ZIUA SI CAND E NOAPTE PENTRU 1500 DE LEI… SI TOT CE IAU SPOR E IN ZILELE LIBERE SI UICHENDURILE PRELUNGITE ALE BUGETARILOR???????????
    LA MUNCA …LENESILOR…

  • Cât tupeu și obrăznicie, să faci grevă după ce ți s-a dublat salariul !!! Iar tu ca și cadru medical să condiționezi tratamentul de ȘPAGĂ !!! RUȘINE !!

  • Bătrânul Deșter…mulți doctori și specialiști în ortopedie se schimbau la față când îi auzeau numele , acel om chiar avea harul tămăduirii. Nu spun asta din auzite , l-am cunoscut destul de bine.

  • Daca e vorba de dr gabor, subscriu. Am crezut ca, fiind tanar, are alta mentalitate si mai mult bun simt. Si asistentul lui vorbeste arogant cu pacientii. Logic era sa se impuna niste standarde de calitate pt a justifica maririle, altfel nu schimbi nimic, dupa cum se vede.

  • Stiti cum le-a inchis gura Basescu celor din sanatate dupa ce le-a taiat salariile cu 25%? A inchis spitale, a facut reduceri de personal si le-a aratat drumul spre strainatate celor nemultumiti. Sa nu uitam si starea spitalelor de atunci.
    Acuma se face greva dupa dublarea salariului si dupa modernizarea Spitalului si a Policlinicii la standarde cat de cat ok.
    S-a intors lumea cu sus in jos…
    Pentru domnul „ASISTENT” Bartos Felician care nu poate da ore ca un profesor ca sa isi rotunjeasca venitul – SERIOS? Te compari cu un profesor? Cere-ti transferul ca ai luat ceva de la pacientii tai de la Psihiatrie…

  • Haideti la RAAL, unde un inginer castiga 1500 lei (NU euro), dupa 5 ani de facultate, vechime mai mare de 20 de ani si implicare maxima!

    • Raalul este firma de categoria SA care plateste cel mai slab orice categorie de personal.
      Rusine pentru Bistrita.

  • Cica la psihiatrie e putin 5.000? Rusine! Sporuri multe si garzi cu somn. Pacientii de la psihiatrie nu pot reclama ca nu stiu, nu pot si nu sunt bagati in seama. Comportamentul medicilor si al personalului medical este de execrabil. Daca nu esti certat, esti repezit. O persoana ajunsa la psihiatrie este tratata, cel mult, cu condescenta, de multe ori la limita bunului simt. Desi ar trebui sa fie profesionisti, personalul medical te situeaza înafara societatii. 5.000? Enorm de mult!!!

    • @john …lasa ca pe 10 dupa ce iau salariul de la leoni …ma „ïnternez” la psihiatrie sa le fac…”un spectacol”…. sa vad cat e de riscant….
      …riscul e altul pentru ei… e molopsitor!!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS