Grigore Melinte Creța, ciobanul din Ruștior care ne-a obișnuit cu produsele lui de la stână pe care le aduce proaspete în fiecare sfârșit de săptămână la piața locală, trece la următorul nivel.
”Vreau să-mi fac un centru la standardele ANSVSA ca să fie în regulă, cu autorizații, cu igienă, tot. Acum totuși suntem într-o epocă civilizată. O să fac cinci produse de bază: caș, cașcaval, temelea, urdă și brânză frământată pentru început. Sunt aceste rețete de bază moștenite pe care le știm, suntem stăpâni pe ele și vedem că sunt apreciate. În viitor, dacă voi avea o cantitate mai mare de lapte, o să mă dezvolt, dar numai dacă voi găsi personal care să știe păstra rețetele, iar produsele să iasă de calitate. Dacă vom putea păstra calitatea, poate că vom produce și pentru altă piață. Deocamdată, ne concentrăm atenția spre cea locală”, a spus Grigore Creța.
Pentru început, el a decis să investească banii proprii în amenajarea centrului, circa 20.000 de euro numai în construcție, iar pentru echipamente va depune un proiect cu finanțare europeană.
”Sunt foarte scumpe echipamentele, dar chiar și în condițiile în care vreau să folosesc un minim de tehnologie, fiindcă mai mult mă axez pe tradțional, tot este vorba de bani mulți. E nevoie însă de echipamente pentru respectarea normelor sanitar-veterinare și a fluxului tehnologic”, a spus el.
Ciobanul din Ruștior, la taraba căruia se creează cozi în fiecare sâmbătă, spune că a decis să facă acest pas încurajat de clienții pe care îi are.
”M-am simțit încurajat de aprecierile oamenilor. De 9 ani de când mă ocup cu vânzarea produselor de la stână, am reușit să păstrez clienții și eu mi-au dat de înțeles că produsele sunt bune și ar merita să mai facem un pas. Mă gândesc că totuși zona Șieului ar merita să aibă propriile brânzeturi fiindcă are mulți crescători de animale. E un pas făcut, e și marea industrie, dar eu cred că nu ar trebui să moară mica afacere de familie. Eu nu am prea fost în străinătate, doar o săptămână în Franța și acolo fermierii își păstrează micile afaceri, care nu se plâng, se luptă pentru drepturile lor și legislația să fie bună. Și noi ar trebui să ne plângem atât, ci să facem și noi să ne schimbăm”, a spus Grigore Creța.
El spune că va începe construcția luna viitoare. Ar fi vrut să o facă mai devreme, dar nu i-au sosit avizele și aprobările de la instituții.
Conform Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, Grigore Creța vrea să facă o hală pentru prelucrarea produselor lactate în regim de înălțime parter cu structură metalică, cu pereţi din panouri termoizolante din tablă de 10 cm grosime, panouri tristrat de tip sandwich rezistente la foc, structură metalică din stâlpi oțel și acoperişul este de tip şarpantă din profile metalice. Construcția va fi ridicată pe un teren de 1300 m2 din care: hala cu suprafața construită de 72 m2; spațiile pentru parcare 4 locuri– 55 m2; suprafață circulații carosabile și pietonale – 126 m2; suprafață spații verzi– 1032 m2; – platforma gospodareasca betonată – 15 m2.
Hala cu suprafața construită de 72 m2 va avea următoarele funcțiuni: birou, cameră recepție lapte, spălător navete, magazie sare, cameră saramură, sală ambalare, vestiar murdar, vestiar curat, baie cu duș, sală preparare dotată cu tancuri de răcire și depozitare intermediară, vană mecanizată, vană saramurare, mașină de tăiat caș felii, vană operare cașcaval, bazin spălare ambalaje cu 3 compartimente, pompă lapte, bazin colectare zer dezalbuminat, pompă zer, bloc, igenizare forme și ustensile, mașină de ambalat sub vid, mașină de tocat tip Wolf, malaxor, dispozitiv umolere, clipsator, masă lucru inox, cărucior cu rafturi etajate, rafturi maturare, cărucior de transport intern, minimasă laborator, sală maturare, cameră frig, hol; capacitatea de prelucrare va fi de 300 l lapte/zi. Produsele ce vor fi obținute sunt: caș, cașcaval, brânză frământată, brânză telemea, urdă din zer; zerul va fi folosit ca hrană pentru animalele din gospodărie.
Un om cu initiativa, cu (deja) un parcurs frumos, datorat pasiunii, curajului si respectului de sine si fata de client! Mereu interesat sa se autodepaseasca, in fata caruia chiar si interlocutorii francezi din domeniu au ridicat palaria. Succes pe mai departe!
Un om.care isi respecta clienți.
Cumpăr de la el de câțiva ani și sunt foarte mulțumită de produse.
Felicitări d-le Grigore.