Recomandări Social

Din grijă pentru lupi, urşi şi cerbi, drumurile forestiere pot fi modernizate doar în anumite condiţii

Constructorii care vor lucra la modernizarea a opt drumuri forestiere pe raza comunei Lunca Ilvei – unde se află Situl Natura 2000 Larion – şi a şase drumuri forestiere din comuna Dumitriţa – unde se află Situl Cuşma – trebuie să aibă grijă să nu deranjeze speciile care sunt ocrotite în aceste arii protejate.

Comuna Lunca Ilvei vrea să modernizeze opt drumuri forestiere cu o lungime totală de 13,9 km care deservesc terenuri cu vegetaţie forestieră în bazinele hidrografice ale pâraielor Ursoaia, Vinoasa (Voineasa), Borcuț (Vinul), Bolovanul, Roșia, Silhoasa, Sărcer, afluenți de dreapta ai văii Ilvei. Se vrea completarea cu piatră spartă mare a celor deja pietruite şi pietruirea celor de pământ existente, administraţia locală invocând faptul că modernizarea e necesară pentru accesibilizarea în întregime a fondului forestier.


La Lunca Ilvei, lucrările au fost autorizate cu condiţia ca personalul care va desfășura lucrările să limiteze folosirea utilajelor care produc zgomot și să nu se îndepărteze de frontul de lucru în perioadele sensibile ale speciilor, respectiv: pentru specia lup: 01 aprilie – 30 iunie, pentru urs 15 martie – 15 mai, pentru specia râs și pisică sălbatică 01 februarie – 30 martie când are loc nașterea și creșterea puilor.

Muncitorii au obligaţia ca, în cazul în care găsesc pe amplasament sau în proximitatea acestuia pui să-i lase în același loc în care au fost găsiți şi să asigure zona pentru a preveni atacurile câinilor hoinari şi să o părăsească. Dacă se constată că puiul este abandonat (și nu doar pe o perioadă scurtă) sau rănit, tot ei au obligaţia să anunţe administratorul sitului, responsabilul cinegetic și/sau organizațiile care au obiect de activitate salvarea și reabilitarea animalelor sălbatice, avizate conform legii.

Şi mai multe restricţii au muncitorii care vor lucra la modernizarea infrastructurii rutiere de drumuri forestiere în comuna Dumitrița. Şi aici se intenţionează modernizarea a 12,103 km, respectiv Valea Budacului, Valea Tisei, Bolovanu – Obârșie, Pârâul Șindrila, Pârâul Bârzetea şi Drumul forestier Pârâul Blidireasa care deservesc 3534 de hectare de pădure.

Întrucât şi acestea fac parte din Situl Natura 2000 Cuşma, constructorii trebuie să ţină cont de perioadele sensibile ale speciilor pentru care s-a instituit aria naturală protejată sau s-a determinat prezența pe amplasament, astfel: 01 ianuarie – 29 februarie: nașterile și creșterea puilor pentru lup, 15 martie – 15 mai: creșterea puilor de urs, 1 februarie – 30 martie: nașterea și creșterea puilor de râs, 10 septembrie – 15 octombrie: boncănitul la cerb, 15 mai – 15 iunie: nașterea și creșterea puilor de cerb, 1 martie – 15 aprilie: rotitul cocoșului de munte, 1 aprilie – 15 iulie: cuibăritul și creșterea puilor de păsări; 15 martie – 15 iunie: perioada de reproducere a amfibienilor; 1 martie – 31 august – prioada critică pentru speciile de pești de interes comunitar.

Pe perioada de implementare a proiectelor şi după realizarea acestora, timp de trei ani se va realiza monitorizarea speciilor şi habitatelor și a măsurilor de conservare prezentate în studiu de evaluare adecvată. Monitorizarea speciilor şi habitatelor se va face cu respectarea protocoalele de monitorizare,  iar din echipa  de monitorizare  va face parte şi un speciaist  pentru a facilita identificarea  speciilor sau a urmelor întâlnite pe amplsament. Rapoartele de monitorizare se vor transmite anual Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa – Năsăud.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS